avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1093 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demisie 81-4
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demisie 81-4

ma confrunt cu urmatoarea situatie., am un salariat care si-a dat demisia si care trebuie sa-si respecte termenul de preaviz, chiar daca este 20 de zile lucratoare, De comun acord intre el si sefa au hotarat sa stea doar 15 zile lucratoare.
Se poate acorda 15 zile lucratoare sau???
Da ca acesta in perioada de preaviz acesta nu se v-a prezenta si v- fi pontat nemotivat cum procedez ????
ii desfac contractul cu 81-4 in care specific ca are atatea zile de absente nemotivate sau ii face referat la 3 absente nemotivate si il instiintez acasa, dupa care ii desfac contractul cu 61 cu a ????
Cum ar fi corect in cazul acesta???
Multumesc!
O zi buna!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:52, 20 Iulie 2011
In conditiile in care s-a stabilit efectuarea doar a 15 zile lucratoare din preaviz , temeiul de drept al incetarii raportului de munca este art.81 alin.7 C.mun. - angajatorul a renuntat partial la termenul de preaviz.

Pe cererea de demisie se va scrie : se efectueaza numai 15 zile lucratoare de preaviz din 20 de zile lucratoare.

corect sunt ambele variante .. insa va complicati cu desfacerea disciplinara, mai bine ii treceti in decizie numarul de absente nemotivate.
Daca nu s-a prezentat in perioada de preaviz (cele 15 zile aprobate de conducerea societatii) se face obligatoriu cercetare disciplinara.Se face referat de catre superiorul direct dupa 3 zile de absente nemotivate sau cum este prevazut in ROI sau CCM si se convoaca salariatul prin hartie scrisa intr-o anumita zi pentru a explica absentarea.
Daca nu se prezinta se desface disciplinar contrectul de munca.
raluca constantinescu a scris:

Daca nu s-a prezentat in perioada de preaviz (cele 15 zile aprobate de conducerea societatii) se face obligatoriu cercetare disciplinara.Se face referat de catre superiorul direct dupa 3 zile de absente nemotivate sau cum este prevazut in ROI sau CCM si se convoaca salariatul prin hartie scrisa intr-o anumita zi pentru a explica absentarea.
Daca nu se prezinta se desface disciplinar contrectul de munca.

Unde este prevazuta obligatia de a desface disciplinar c.i.m.? ... :-/
in regula am inteles se poate desface conf art 81 si specific zilele d enemotivate in cazul in care nu se prezinta, dar nu am inteles de ce trebuie 81 cu 7 in loc de 81 cu 4???? Lui i s-a acordat un preaviz de 15 zile lucratoare , 81 cu 7 nu este fara preaviz????
Art.81 alin.7 C.mun : Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.

Temeiul de drept al incetarii c.i.m. prin demisie cu preaviz il constituie art.81 alin.1 C.mun. si nu art.81 alin.4 C.mun. care prevede durata preavizului.

In speta, angajatorul a decis efectuarea a 15 zile lucratoare de preaviz din cele 20 de zile lucratoare ceea ce implica faptul ca a renuntat la efectuarea celorlalte 5 zile de preaviz. Prin urmare, sunt incidente dispozitiile art.81 alin.7 C.mun.

Alte discuții în legătură

Demisie -renuntare la termenul de preaviz 22.08.2009 22.08.2009 cf. art 81 CM demisia este urmata de un termen de preaviz de 20 zile lucratoare ptr. functii de executie si de 45 zile ptr. functii de conducere sau conform ... (vezi toată discuția)
Desfacere disciplinara cim? gillu gillu Buna ziua. Salariatul inregistreaza o cerere de demisie , si invoca art. 87 alin . 7 Codul Muncii, cu previz partial de 2 zile, insa termen pe care nu l-a mai ... (vezi toată discuția)
Preaviz eu1983 eu1983 Buna ziua , Va rog sa-mi spuneti daca exista vreo baza legala de fi obligat sa exerciti preavizul de demisie de 20 de zile , conform contract . Cu alte ... (vezi toată discuția)