avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 411 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Achizitionare apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Achizitionare apartament

Ceau.

Desi am mai cautat pe unele forumuri nu am gasit un raspuns concret la urmatoarea situatie.
Vreau sa cumpar un apartament, vanzatorul este divortat(doar el este pe acte), dar in urma partajului de la divort s-a hotarat sa ii dea un procent fostei sotii, impreuna au o fiica majora.
Pot sa cumpar apartamentul fara acordul sotiei(nu apare pe acte) si al ficei. Are fiica vreun drept asupra apartamentului?

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: ContSters103772 , utilizator 13:25, 22 Iulie 2011
Din moment ce vanzatorul singur apare in acte inseamna ca aprtamentul este bun propriu si nu face obiectul partajului de divort, deoarece se partajeaza bunurile commune ale sotilor.

Deci se poate vinde. Oricum la cf se verifica situatia imobilului inainte de autentificarea contractului de vanzare cumparare.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Conteaza cand a fost cumparat apartamentul, chiar daca apare doar vanzatorul pe actul de proprietate, daca a fost cumparat in timpul casatoriei este bun comun cu sotia sa (banuiesc ca asa este din moment ce in urma partajului trebuie sa-i plateasca sulta sotiei). Chiar daca s-ar fi strecurat vreo eroare la intabulare si a fost omisa sotia (in cazul in care a fost cumparat in timpul casatorie), aceasta poate sa va faca neplaceri ulterior incheierii tranzactiei, contestand vanzarea.
De obicei pe contractul de vanzare cumparare se trece daca este casatorit cumparatorul macar starea civila a acestuia daca nu sintagma casatorit cu...... Si cnp tocmai pt a sti regimul bunului.
acest răspuns util
Spuneti ca prin hotararea de partaj s-a stabilit ca trebuie sa ii dea un procent fostei sotii. Este vorba de o suma de bani (sulta) sau de o cota-parte din apartament (atunci nu cred ca mai putem vorbi de existenta unei hotarari de partaj)?
Daca este vorba doar de plata unei sulte, va poate vinde fara acordul sotiei, ea neavand drept de proprietate, ci un drept de creanta. Totusi, daca sulta nu a fost platita, s-ar putea sa va loviti de existenta inscrierii in cartea funciara a privilegiului copartasului.
acest răspuns util
mirela741 a scris:

De obicei pe contractul de vanzare cumparare se trece daca este casatorit cumparatorul macar starea civila a acestuia daca nu sintagma casatorit cu...... Si cnp tocmai pt a sti regimul bunului.

Bunurile dobandite in timpul casatoriei sunt prezumate a fi bunuri comune, indiferent de mentiunile trecute in contractul de vanzare-cumparare. Instanta poate constata ca un bun este bun comun, chiar daca pe contract este trecut drept cumparator doar unul dintre soti

Alte discuții în legătură

In memoria parintilor opi opi Buna seara. As dori urgent un sfat in legatura cu partajul, in cazul urmatoarei situatii: - contract de vanzare- cumparare cu uzufruct viager intre parintii ... (vezi toată discuția)
Un raspuns privind partajul dodorel62 dodorel62 Eu am fost casatorit si in urma casatoriei a rezultat un baiat care acum are 19 ani,iar el sta in prezent cu fosta sotie la apartamentul pe care ea il avea ... (vezi toată discuția)
Sfat partaj imobil legea 112 rollex rollex Va rog sa ma sfatuiti, daca in situatia mea exista sanse de dobandire integrala a imobilului in urma unui partaj. In urma divortului am ajuns la o ... (vezi toată discuția)