Va rog sa ma sfatuiti, daca in situatia mea exista sanse de dobandire integrala a imobilului in urma unui partaj.
In urma divortului am ajuns la o intelegere cu fosta sotie, pentru plata din partea mea a unei sume de bani, care reprezinta contravaloarea bunurilor mobile dobandite pe parcursul casniciei.
Cu aproximativ un an inainte de divort, am achitat printr-un antecontract de vanzare-cumparare o proprietate, compusa din casa+teren. Nu am putut intocmi contract de vanzare-cumpararea fiind grevata cu interdictie de vanzare pe legea 112.
Plata am achitat-o din contul meu personal, constituit integral din vanzarea casei parintesti, mostenita de la parintii mei. Detin toate actele de tranzactii bancare atat la vanzare cat si cumparare, cu mentiunea provenientei banilor, suma de cumparare a imobilului fiind cu aproximativ 1/3 mai mica decat valoarea incasata din vanzarea imobilului mostenit.
Restul de 1/3 au fost investiti in acelasi imobil, pentru modificare si mansardare.
La momentul intelegerii cu fosta sotie, aceasta a fost de acord sa-mi cedeze dreptul de proprietate, dar la acea data nu am putut intocmi nici un act legal, neatacabil, deoarece acest imobil nu era in proprietatea noastra.
Dupa trei ani de la divort, odata cu implinirea termenului de ridicare a interdictiei de vanzare, in urma unei discutii, isi exprima dorinta unei parti sau sulte din acest imobil. Deoarece intre timp a fost introdus si impozitul pe vanzarea imobilelor, suma necesara incheierii unui contract de vanzare-cumpararea a crescut considerabil. Mentionez ca vanzatorul am discutat cu el si nu este de acord sa suporte acest impozit in conditiile in care tranzactia sa efectuat in alte conditii.
Tot fosta sotie si-a exprimat dorinta de a suporta o parte din cheltuielile totale pentru vanzare, pe care sa mi le scada din obligatia mea de plata rezultata in urma intelegerii pe bunurile mobile. Mentionez ca termenul pentru achitarea obligatiei expira numai peste 17 luni.
Sunt intr-o situatie delicata, presat de intabularea imobilului dar si de un viitor nesigur privind folosinta acestui imobil. Fiul meu este major, ne intelegem bine si locuim impreuna in acest imobil, el si-a exprimat dorinta de a ramane alaturi de mine, mama sa fiind plecata in strainatate. Am fost casatoriti 18 ani, locuind la inceput pe la parinti sau in chirie. Pe parcursul casniciei am cumparat un apartament de 3 camere, tot din bani rezultati in urma vanzarii unei case mostenite de mine.
Va rog sa ma sfatuiti ce sanse am sa dobandesc integral dreptul de proprietate in urma unui partaj prin instanta si care ar fi pasii. Va multumesc.
candi ati incheiat antecontractul ati platit toti banii?
cred ca ar trebui sa va angajati un avocat. din ce relatati, observ ca nu ati fost asistat de vreun cunoscator al dreptului.
dvs aveati martori si documente ca acele imobile au fost achitate de dvs din banii proveniti din mostenirile pe care le-ati primit, partea pe care ea ar fi primit-o=suma de bani ar fi fost ffff. mica/
puteati demonstra ca sotia nu a avut contributie la achizitionarea lor.
cam asta trebuie sa faceti si cu imobilul in discutie.
Pentru IMOBILUL CE SE DORESTE A FI DOBANDIT: Daca antecontractul de vanzare-cumparare a fost semnat si de fosta sotie, atunci puteti semna un act aditional la acesta prin care fosta sotie renunta la dreptul de crenta conferit de antecontract in favoarea d-voastra.
In ceea ce priveste plata taxelor notariale si a impozitului: . Practica este ca d-voastra fiind cumparator sa platiti aceste taxe notariale , de inscriere in CF etc iar impozitul rezultat in urma instrainarii imobilului, conform Codului Fiscal, cade in sarcina vanzatorului. Daca, totusi, doriti sa achitati si acest impozit in numele vanzatorului si din banii fostei sotii, puteti semna un contract de imprumut cu aceasta.
In ceea ce priveste partajul: puteti pe calea partajului judiciar sa faceti dovada achitarii imobilului apartament de 3 camere din bani proveniti din alte instrainari efectuate de d-voastra si prin urmare sa reduceti cota care i s-ar fi cuvenit legal sotiei d-voastra. In acest sens, daca nu va invoiti la plata sultei si a valorii acesteia, se va efectua o expertiza judiciara in care se va indica valoarea imobilului si a bunurilor mobile dobandite in timpul casatoriei si in urma solicitarii d-voastra de atribuire in natura a imobilului, instanta poate dispune plata unei sulte fostei d-voastra sotii.
E mai bine pe tot parcursul acestei procedurii sa va angajati un aparator lega....
Va multumesc pentru raspuns. Da, imobilul a fost achitat integral la data semnarii antecontractului. Antecontractul nu a fost semnat de catre fosta sotie nefiind prezenta, dar sa incheiat si in numele ei.
Imobilul nefiind dobandit pe parcursul casniciei, mai poate fi considerat bun comun ?
Apartamentul de 3 camere amintit a fost vandut inainte de divort, banii rezultati din vanzare au fost investiti in modernizarea casei.
In conditiile in care detin acte doveditoare si martori care pot sa confirme ca banii cu care sa cumparat proprietatea provin strict din mostenirea mea, ce sanse am sa dobandesc integral imobilul ?
Din practica, in astfel de situatii, care este procentul stabilit de instanta si acordat sotiei, ca sulta ?
In acest caz, aveti sanse mari sa deveniti unicul proprietar al imobilului, daca dovediti cu acte si cu martori ca banii cu care ati achizitionat acel imobil provin din vanzarea unei mosteniri (care este un bun propriu).
Nu ati putut face in act neatacabil atunci ca nu erati proprietar, spuneti dv... Nici azi, nici maine si niciodata nu puteti face un act inatacabil, asa ceva nu exista.
IN timpul casatoriei ati dobandit insa niste drepturi, chiar daca ele nu sunt drepturi de proprietate si ele trebuia impartite intre soti.
Ati facut vreun partaj scris cu privire la restul biunurilor?
Eu nu cred ca i-as da ceva, vreo sulta... as notifica-o, i-as spune punctul meu de vedere acolo si basta! Dar depinde si de ce scrie in contract, asta influienteaza si rezolvarea problemei cu vanzatorul.
IN caz ca ajungeti insa in instanta ar trebui sa stiti ce presupune asta, ce inseamna un astfel de proces, ca se poate intinde mult.
IN functie de riscul pe care vreti sa vi-l asumati, de valoarea sultei pe care o cere sotia si de valoarea imobilului, puteti aprecia apoi in cunostinta de cauza ce solutie adoptati: negociati cu ea sau ii spuneti sa-si puna pofta-n cui, lasand-o eventual sa faca partaj.
Cate sanse are la un partaj sa obtina ceva depin de de promisiunea semnata, de dovezile dv. privind sumele (aici n-am inteles, ba provin din vanzarea unui imobil mostenit, ba dintr-un apartament cu 3 camere care vine el din sume mostenite, conteaza; poate n-am fost eu atenta la explicatii), de determinarea fostei, riscul pe care si-l asuma ea, imbunatatirile facute impreuna la acel apartament etc.
Pentru o viziune mai de ansamblu asupra situatiei, as merge la o consultatie.
Poate vine si doamna in tara in vara si o convingeti de viziunea dv., cu sau fara notificare, cu sau fara avocat.
Succes!