Soțul meu a făcut mai multe schimburi imobiliare în timpul căsniciei anterioare, finalizate cu divorț fără partaj. Ce drept de moștenire are fosta soție, cu care are un copil, ținând cont de faptul că el mi-a făcut testament?
In 1991 soțul meu s-a căsătorit cu fosta sotie, rezultând 1 copil. In 1993 a dobândit în urma unui schimb imobiliar un ap la et7, plata fiind făcută integral de el. In 1994 a făcut un schimb imobiliar, fara plata ,cu ap de la et.8. In 2006 soțul meu și fostă soție au divorțat fara partaj. Acum, soțul meu mi-a lăsat prin testament apartamentul. Fostă soție a spus că isi cere dreptul la 1/2 din apartament. Un avocat mi-a spus că atâta timp cât nu a fost achitată nici o sumă de bani drept sulta la schimbul apartamentului, fostă soție nu are nici un drept. Ce pot face in cazul unui eventual deces al sotului?
raluk0207
Utilizator 3din 3 utilizatori consideră acest răspuns util
Nu are nicio legatura faptul ca la momentul perfectarii schimbului nu s-a achitat nicio diferenta de bani.
Imobilul este bun comun. Prin urmare, fosta sotie are dreptul la jumatate.
Ceea ce caracterizeaza proprietatea devalmasa este faptul ca niciunul dintre cei doi codevalmasi nu are individualizata cota-parte din dreptul de proprietate.
Aceasta va fi determinata prin partaj.
Numai dupa partajare , cota -parte poate fi instrainata.
Daca nu opereaza partajul pe cale notariala, va puteti adresa instantei de judecata.
Instanta poate dispune atribuirea bunului, in sarcina celuilalt exista o obligatie de despagubire, prin remiterea unei sulte.
Daca proprietatea primului apartamnet a fost dobandita de sot ca urmare a unui schimb cu un bun propriu (sau a fost cumparat din bani proprii), atunci acest apartament este bun propriu.
Al doilea imobil fiind dobandit in anul 1994 ca urmare a schimbului cu acest apartament, este tot bun propriu, insa pentru stabilirea calitatii de bun propriu, sotul trebuie sa se adreseze instantei de judecata.
In lipsa unei hotarari judecatoresti care sa constate calitatea de bun propriu, apartamentul este prezumat a fi bun comun, in temeiul prezumtiei comunitatii de bunuri aplicabila bunurilor dobandite de soti in timpul casatoriei.