avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 928 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Soțul meu a făcut mai multe schimburi imobiliare în ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Soțul meu a făcut mai multe schimburi imobiliare în timpul căsniciei anterioare, finalizate cu divorț fără partaj. Ce drept de moștenire are fosta soție, cu care are un copil, ținând cont de faptul că el mi-a făcut testament?

In 1991 soțul meu s-a căsătorit cu fosta sotie, rezultând 1 copil. In 1993 a dobândit în urma unui schimb imobiliar un ap la et7, plata fiind făcută integral de el. In 1994 a făcut un schimb imobiliar, fara plata ,cu ap de la et.8. In 2006 soțul meu și fostă soție au divorțat fara partaj. Acum, soțul meu mi-a lăsat prin testament apartamentul. Fostă soție a spus că isi cere dreptul la 1/2 din apartament. Un avocat mi-a spus că atâta timp cât nu a fost achitată nici o sumă de bani drept sulta la schimbul apartamentului, fostă soție nu are nici un drept. Ce pot face in cazul unui eventual deces al sotului?
Ultima modificare: Joi, 5 Septembrie 2019
Manuela Rășină, administrator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu are nicio legatura faptul ca la momentul perfectarii schimbului nu s-a achitat nicio diferenta de bani.
Imobilul este bun comun. Prin urmare, fosta sotie are dreptul la jumatate.
Dar soțul poate vinde actualul apartament nepartajat fara consimțământul fostei sotii?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu, imobilul trebuie supus impartelii.

Ceea ce caracterizeaza proprietatea devalmasa este faptul ca niciunul dintre cei doi codevalmasi nu are individualizata cota-parte din dreptul de proprietate.

Aceasta va fi determinata prin partaj.

Numai dupa partajare , cota -parte poate fi instrainata.

Daca nu opereaza partajul pe cale notariala, va puteti adresa instantei de judecata.

Instanta poate dispune atribuirea bunului, in sarcina celuilalt exista o obligatie de despagubire, prin remiterea unei sulte.

Nu.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca proprietatea primului apartamnet a fost dobandita de sot ca urmare a unui schimb cu un bun propriu (sau a fost cumparat din bani proprii), atunci acest apartament este bun propriu.

Al doilea imobil fiind dobandit in anul 1994 ca urmare a schimbului cu acest apartament, este tot bun propriu, insa pentru stabilirea calitatii de bun propriu, sotul trebuie sa se adreseze instantei de judecata.

In lipsa unei hotarari judecatoresti care sa constate calitatea de bun propriu, apartamentul este prezumat a fi bun comun, in temeiul prezumtiei comunitatii de bunuri aplicabila bunurilor dobandite de soti in timpul casatoriei.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! - divort fara partaj, cedare cota copilului nadia22 nadia22 daca parintii mei au divortat fara partaj.cum pot intra in posesia apartamentului daca unul din parinti doreste asta (vezi toată discuția)
Se poate vânzarea prin "prima casa" a unui ap fără acordul coplatitorului? Vyovivy Vyovivy Buna ziua! M-am căsătorit în 2012. In 2015 am luat un ap prin \"prima casa\" cu fostul sot. La un an, am divorțat. Acum, după 3 ani si jumatate m-am ... (vezi toată discuția)
Donatie versus vanzare-cumparare Costila Costila Buna ziua, Am mostenit 1/3 dintr-un imobil, ceilalti 2 proprietari fiind unchiul, respectiv varul meu. Varul meu doreste sa renunte la treimea pe care o ... (vezi toată discuția)