avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie versus vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie versus vanzare-cumparare

Buna ziua,
Am mostenit 1/3 dintr-un imobil, ceilalti 2 proprietari fiind unchiul, respectiv varul meu. Varul meu doreste sa renunte la treimea pe care o detine tot ca mostenire in favoarea unchiului meu si a mea. Cele 2 alternative sunt donatia sau contractul de vanzare-cumparare.

1. Va rog sa-mi spuneti daca in cazul donatiei beneficiar este si sotul meu. Conform art. 340 din Codul Civil ar rezulta ca nu dar nu sunt sigura.
2. Daca este posibil ca sotul meu sa-mi doneze partea care i-ar reveni in cazul in care as incheia un contract de vanzare-cumparare in cazul prezentat mai sus.
Va multumesc pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 11:29, 14 Februarie 2020
Bunurile dobandite prin donatie sunt bunuri proprii.
Ma puteti ajuta cu un raspuns si la cea de a doua intrebare?
Multumesc
Da, este posibil, insa donatiile intre soti sunt revocabile oricand in timpul casatori. Sunt asimilate donatiilor si contractele de partaj in care nu se plateste sulta (adica sotul renunta la partea sa in favoarea dvs in mod gratuit). Prin urmare, ar trebui sa incheiat cu sotul un partaj (in timpul casatoriei) prin care sa il despagubiti prin plata unei sulte pentru contravaloarea partii din imobil la care renunta.
Cele 2 alternative sunt donatia sau contractul de vanzare-cumparare.

Puteti face partaj cu dansii.
Bunul va fi tot propriu in acest caz, iar sotul are un drept de creanta pt sulta ce o platiti, insa va trebui sa dobedeasca ca a contribuit si in cazul unui divort, intervine apoi si prescriptia in termen de 3 ani.
Stimata doamna,

Daca dobanditi cota-parte prin donatie, atunci aceasta este proprie.

Daca , insa, ea este dobandita prin vanzare-cumparare, atunci discutam de un bun proprietatea comuna -devalmasa.( in cazul regimului comunitatii legale ).

Ceea ce caracterizeaza proprietatea devalmasa este faptul ca niciunul dintre cei doi codevalmasi nu are individualizata cota-parte din dreptul de proprietate, aceasta urmand a fi determinata prin imparteala.

Asadar, cota -parte ar apartine ambilor soti, fara a se sti, in concret, cat detine efectiv fiecare.

In cazul impartelii, aceasta cota -parte din dreptul de proprietae este cuprinsa in masa partajabila.


Poate sa aiba loc si un partaj succesoral, amiabil.
In fata notarului public, puteti fi asistat de avocat.

Succes.
Ultima modificare: Vineri, 14 Februarie 2020
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Posibil partaj ContSters419284 ContSters419284 buna ziua, Ma poate sfatui cineva cu privire la o prblema de partaj? am divortat dar nu am facut partajul iar fosta sotie a vandut autovehiculul pe care l-am ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! - divort fara partaj, cedare cota copilului nadia22 nadia22 daca parintii mei au divortat fara partaj.cum pot intra in posesia apartamentului daca unul din parinti doreste asta (vezi toată discuția)