Va rog sa ma sfatuiti, daca in situatia mea exista sanse de dobandire integrala a imobilului in urma unui partaj.
In urma divortului am ajuns la o intelegere cu fosta sotie, pentru plata din partea mea a unei sume de bani, care reprezinta contravaloarea bunurilor mobile dobandite pe parcursul casniciei.
Cu aproximativ un an inainte de divort, am achitat printr-un antecontract de vanzare-cumparare o proprietate, compusa din casa+teren. Nu am putut intocmi contract de vanzare-cumpararea fiind grevata cu interdictie de vanzare pe legea 112.
Plata am achitat-o din contul meu personal, constituit integral din vanzarea casei parintesti, mostenita de la parintii mei. Detin toate actele de tranzactii bancare atat la vanzare cat si cumparare, cu mentiunea provenientei banilor, suma de cumparare a imobilului fiind cu aproximativ 1/3 mai mica decat valoarea incasata din vanzarea imobilului mostenit.
Restul de 1/3 au fost investiti in acelasi imobil, pentru modificare si mansardare.
La momentul intelegerii cu fosta sotie, aceasta a fost de acord sa-mi cedeze dreptul de proprietate, dar la acea data nu am putut intocmi nici un act legal, neatacabil, deoarece acest imobil nu era in proprietatea noastra.
Dupa trei ani de la divort, odata cu implinirea termenului de ridicare a interdictiei de vanzare, in urma unei discutii, isi exprima dorinta unei parti sau sulte din acest imobil. Deoarece intre timp a fost introdus si impozitul pe vanzarea imobilelor, suma necesara incheierii unui contract de vanzare-cumpararea a crescut considerabil. Mentionez ca vanzatorul am discutat cu el si nu este de acord sa suporte acest impozit in conditiile in care tranzactia sa efectuat in alte conditii.
Tot fosta sotie si-a exprimat dorinta de a suporta o parte din cheltuielile totale pentru vanzare, pe care sa mi le scada din obligatia mea de plata rezultata in urma intelegerii pe bunurile mobile. Mentionez ca termenul pentru achitarea obligatiei expira numai peste 17 luni.
Sunt intr-o situatie delicata, presat de intabularea imobilului dar si de un viitor nesigur privind folosinta acestui imobil. Fiul meu este major, ne intelegem bine si locuim impreuna in acest imobil, el si-a exprimat dorinta de a ramane alaturi de mine, mama sa fiind plecata in strainatate. Am fost casatoriti 18 ani, locuind la inceput pe la parinti sau in chirie. Pe parcursul casniciei am cumparat un apartament de 3 camere, tot din bani rezultati in urma vanzarii unei case mostenite de mine.
Va rog sa ma sfatuiti ce sanse am sa dobandesc integral dreptul de proprietate in urma unui partaj prin instanta si care ar fi pasii. Va multumesc.