avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1249 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Impartire mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Impartire mostenire

buna seara,am deschis o succesiune dupa tata.eu sora si mama.sora nu renunta la mostenire an favoarea mea si a mamei .mostenirea se face pe un imobil cu trei camere,bucatarie,baie,antreu.daca i se elibereaza certificatul de mostenitor pe cati metri patrati ai revin din imobil cum se face amparteala,ia din fiecare cate putin sau ai revine ,sa zicem ,o camera ,care are cati metri patrati detine.va multumesc.
Cel mai recent răspuns: mariaadelina , utilizator 11:16, 9 Mai 2011
Imparteala nu este nici pe camere, nici pe metri patrati, este procentuala, asa ca veti avea parte de apartament in indiviziune, mai mult tinand cont ca nimeni nu poate fi tinut sa locuiasca in indiviziune, sora poate sa ceara vanzarea apartamentului ca sa-si ia partea de bani ce i se cuvin, sau poate, ca sa nu faca acest lucru sa o despagubiti d-voastra si mama cu suma de bani ce i s-ar cuveni din vanzarea apartamentului si in aceasta situatie d-voastra si mama(dupa despagubire) veti ramane stapane depline pe apartament.
In urma succesiunii, mama va dobandi o cota de 1/4, iar dvs. impreuna cu sora veti dobandi o cota de 3/4 din imobil. In consecinta, veti fi toate proprietare, in indiviziune si cotele de mai sus, asupra imobilului. Ulterior, de comun acord, puteti incheia un act de partaj voluntar daca cineva doreste sa renunte la cota sa si sa fie despagubit.
narcisa_salbatica a scris:

In urma succesiunii, mama va dobandi o cota de 1/4, iar dvs. impreuna cu sora veti dobandi o cota de 3/4 din imobil.

Corect. Adica, 2/8 mama, 3/8 dv. si 3/8 sora dv.

Dar atentie, daca acea casa era atat in proprietatea tatalui cat si a mamei, atunci mama deja are 1/2 din casa, pe langa patrimea mostenita de la sot, deci din intreg, va avea 10/16 mama, 3/16 dv. si 3/16 sora.
Asta daca va ganditi cum sa puneti problema in cazul stabilirii vreunei sulte.
eu sunt dispusa sa ai cumpar partea dar soramea mai cere an plus mostenire si din partea mamei.se poate sa-i ceara mamei mostenire cat timp ea este an viata?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie Coltea Coltea Buna ziua in urma decesului bunicilor de mama au mostenit mama si sora ei bunurile lor s-a facut succesiunea iar sora a mostenit 1/6 iar mama restul ... (vezi toată discuția)
Dezbaterea succesiunii MIHAELA IN MIHAELA IN Buna seara!Tatal meu a murit in 2004 iar noi nu am dezbatut mostenirea atunci.Sintem 2 frati si mama.Eu cu sora mea nu ne intelegem in ultimul timp. Inpreuna ... (vezi toată discuția)
Succesiune kichy kichy buna ziua.tatal meu a decedat acum 2 ani.mai are 2 copii din prima casatorie,deci cu mine 3.mama mea a dobandit in timpul casniciei un apartament cu 3 camere ... (vezi toată discuția)