Buna ziua,
am o problema. Bunul mobil (utilaj) al unui debitor aflat sub sechestru asiguratoriu, inregistrat la Registrul electronic de garantii, a fost vandut la licitatie publica prin executor, dosarul de executare fiind inchis. Dupa aprox. 5 luni o terta societate (care este unic actionar al debitorului) formuleaza o contestatie la executare in care isi revendica dreptul de proprietate asupra bunului executat. Mentionez ca societatea care revendica bunul se afla in insolventa si este o societate straina din uniunea europeana. Ce se poate intampla mai rau in acesta situatie?
Potrivit dispozitiilor art.401 alin.2 Cod Procedura Civila, contestatia prin care o terta persoana pretinde un drept de proprietate asupra bunului urmarit poate fi introdusa in termen de 15 zile de la efectuarea vanzarii.
Cel mai rau lucru care se poate intampla este respingerea contestatiei la executare ca tardiv introdusa.
Insa, respectiva societate poate introduce actiune in revendicare separata impotriva dobanditorului (adjudecatarului) bunului mobil - utilajului, in termenul de prescriptie de 3 ani. In procesul de revendicare vor fi analizate actele de proprietate, judecatorul hotarand asupra valabilitatii si preferabilitatii titlurilor.
Multumesc pt. raspunsul prompt.
Ma interseaza anumite consecinte pt. creditor (pt. mine). Se pot indrepta impotriva societatii? Cum se mai poate intoarce inapoi utilajul? Sau pot fi obligat la plata...a ce? A pretului de vanzare la licitatie?
Este adevarat ca are un drept conform C.P. Civila Art. 401
[..] Neintroducerea contestatiei în termenul prevazut de alin. 2 nu-l împiedica pe cel de-al treilea sa-si realizeze dreptul pe calea unei cereri separate, în conditiile legii.
Insa Art. 404 prevede: In cazul in care executarea silita s-a facut prin vanzarea unor bunuri mobile, întoarcerea executarii se va face prin restituirea de catre creditor a sumei rezultate din vanzare, actualizata in functie de rata inflatiei, cu exceptia situatiei cand isi gaseste aplicare art. 449.
Ma interseaza consecintele posibile.
Inteleg ca nu dvs. ati achizitionat utilajul. In aceste conditii, daca nu mai este posibila o contestatie la executare (cea formulata fiind tardiva, dupa cum v-am explicat), nu este posibila nici intoarcerea executarii. Prin urmare, dvs. nu puteti fi obligat sa restituiti banii obtinuti prin executarea silita.
Atunci nu aveti de ce sa va faceti griji. Invocati in contestatia la executare, in apararea dvs., exceptia tardivitatii cererii, intemeiata pe textul legal pe care vi l-am indicat anterior.
Succes.