avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intra codul civil in vigoare in octombrie 2011?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intra codul civil in vigoare in octombrie 2011?

Pentru ca am tot primit intrebari pe subiectul asta, uite ce argumente gasesc eu in favoarea ideii ca Noul Cod Civil va intra in vigoare in octombrie:

1. Ministerul Justitiei a facut toate demersurile pentru publicarea variantei actualizate a codului, in 15 iulie 2011.

2. Exista din ce in ce mai multe evenimente oficiale organizate pe marginea dezbaterii modificarilor introduse de acest Cod.

3. Exista o vointa politica care forteaza cu orice pret punctarea unor schimbari fara precedent in cadrul legislativ romanesc. Din pacate, Codul Civil, oricat de prost ar fi redactat, e inclus in strategia "schimbam Romania acum, cu orice pret".

Argumente ar fi mai multe, dar hai sa discutam pe marginea acestei probleme: intra codul in vigoare sau nu? Voi ce parere aveti?
voichita a scris:

Am rugamintea sa imi recomandati un curs avand ca obiect modificarile aduse de noul Cod Civil. Va multumesc.

Voichita, nu cred ca exista un astfel de curs sau tratat - eu nu stiu despre asa ceva - si vor mai trece cel putin cativa ani pana se va scrie unul pe care sa merite sa dai banii. Trebuie inteles ca pana cand codul nu intra efectiv in vigoare niciun om serios nu munceste de la cateva mii de ore la cateva zecii de mii pentru ca sa constate ca munca lui a fost inutila deoarece punerea in aplicare a codului a fost amanata sine die.
...
Statistic punand problema si bazandu-ne pe faptul ca vechiul sir de rezultate contine suficienta informatie pentru a face predictii cu privire la viitor - asta e metoda folosita cam peste tot, cu toate ca e gresita - Noul cod civil nu va intra in vigoare. Asta a fost soarta ultimelor coduri publicate si republicate in MO in 1938 si 1940. Stiu, atunci a fost razboi. Stiti ... acum e criza B-)
Cu toate ca legiuitorul roman pare a-si fi facut un obicei din publicarea unor coduri care nu intra in vigoare de aceasta data cred ca intrarea in vigoare nu va mai fi amanta pentru ca la anul viitor sunt alegeri.
Va multumesc pentru raspuns. Si eu cred ca va intra in vigoare. Pe mine ma nelinisteste insa faptul ca nu stiu cum vor interpreta instantele dispozitiile din noul cod. M-am uitat si pe site-ul baroului, dar ei tin cursuri de drept canonic, arta pledoariei la avocati sau actiunile de carte funciara. M-ar interesa si niste aspecte punctuale tratate de specialistii in drept civil, ca de exemplu domnii profesori Stoica, Marian Nicolae, Baias si asa mai departe. Nu am reusit sa gasesc nici articole pe aceasta tema in Dreptul. Daca dvs cunoasteti publicatii pe aceasta tema, v-as fi recunoscatoare.
pe mine ma "nelinistete" soarta contractelor economice pe temen lung...

...incheiate in "boom" economic si cu derulare in urmatorii (muuulti) ani...

ce inseamna in Legea 71/2011, pentru astfel de contracte, un asemenea articol:

Art. 102
(1) Contractul este supus dispozitiilor legii in vigoare la data cand a fost incheiat in tot ceea ce priveste incheierea, interpretarea, efectele, executarea si incetarea sa.
(2) Modificarea contractului se face cu respectarea tuturor conditiilor prevazute de legea in vigoare la data modificarii. In privinta elementelor ce nu fac obiectul modificarii, sunt aplicabile dispozitiile alin. (1).

... ce valoare are, in conditiile astea, art. 1271 - Impreviziunea, din noul cod civil?


...referitor la data de aplicare, e aici o opinie cam pesimista...

Maestrul Constantin Amzuta despre noul Cod civil:

REF. noul Cod civil: „Acest nou cod civil a fost publicat în iunie 2009, are 2.664 de articole, adică mai mult de două ori decât precedentul. ªi, înspre final, se precizează ceva ce eu n-am întâlnit în 68 de ani de profesie: codul se aplică la data publicării legii de aplicare a lui. Se stabileşte data de aplicare adică fix peste un an şi nici peste doi ani nu o ai? Asta arată că suntem conduşi de nişte escroci. Ei vor să denatureze şi esenţa cuvântului de lege.”

[ link extern ]

Oficial data de intare in vigoare a noului cod civil este 01.10.2011.
Uniunea Euopeana a facut si face in continuare demersuri pentru intrarea lor in vigoare la acea data.
M-ar interesa si niste aspecte punctuale tratate de specialistii in drept civil, ca de exemplu domnii profesori Stoica, Marian Nicolae, Baias si asa mai departe. Nu am reusit sa gasesc nici articole pe aceasta tema in Dreptul. Daca dvs cunoasteti publicatii pe aceasta tema, v-as fi recunoscatoare.


Domnul Baias, in cursurile dumnealui predate studentilor, mentiona la sfarsit noile prevederi ale Codului ce urmeaza sa intre in vigoare si facea mici comparatii. Sunt sigura ca atat dumnealui, cat si ceilalti profesori, au deja cartile in lucru si vom aveanoi tratate cat de curand. Este si o industrie asta, care merge bine :whistle: Eu astept insa sa vad ca a intrat in vigoare si ca n-a iesit Boc cu cateva zile inainte sa ne dea vesti 'interesante'.
Nu sunt nici pro, nici contra noilor coduri, in principiu, desi tocmai am terminat facultatea si va trebui sa rascolesc tot ce am invatat... but I try to take it one day at a time :dance:
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 August 2011
Zaraza88, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Noul cod penal ContSters214324 ContSters214324 stie cineva daca va intra in vigoare noul cod penal? (vezi toată discuția)
Data intrare in vigoare noile coduri penal si de procedura penala Niros Aciarb Niros Aciarb Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti daca noile coduri penal si de procedura penala intra in vigoare la 01. oct. 2011 sau se vor stabili alte date. Cu stima (vezi toată discuția)