Buna ziua!
Am si eu o nelamurire, am sa o explic intr-un mod pentru a putea fi inteleasa.
Persoana "X" detine o propritate privata (casa); care este racordata la reteaua stradala de apa potabila.
Caminul de apa, evident, este pe proprietatea persoanei "X". Consumul persoanei "X" este contorizat de un contor ISPA.
Vecinul, persoana "Y" este racordat la apa potabila de la persoana "X", cea ce presupune ca o teava trece de pe proprietatea persoanei "X" catre proprietatea persoanei "Y". Totul este OK pana acum.
Persoana "X" se hotaraste sa puna dop; si astfel persoana "Y" sa ramana fara apa potabila.
Reamintesc ca in vechiul sistem, anii 60-70, doua case erau racordate impreuna la reteaua stradala de apa potabila. Pe proprietatea "1" trece teava, iar proprietatea "2" era radordata de la proprietatea "1".
Mai trebuie spus ca FURNIZORUL ACTUAL de apa potabila NU PREVEDE asigurarea cheltuielilor necesare eventualei racordari separate a persoanei "Y", furnizorul de apa potabila aste raspunzator doar de teava stradala de la care se alimenteaza cu apa potabila contractantii.
In cazul in care persoana "Y" este sistata de apa de catre persoana "X", care sunt obligatiile furnizorului? si daca contractul in momentul sistarii apei de catre persoana "X" mai este valabil sau este nul?
Persoana "X" are dreptul sa sisteze apa?
Cum poate fi rezolvata problema?
In primul rand trebuie aratat ca dreptul la apa reprezinta o nevoie sociala si oprirea acesteia, chiar daca bransamentul sau caminul sunt pe proprietatea tertului, constituie un abuz de drept al dreptului de proprietate., pt. care respectivul caruia i-a fost taiata furnizarea apei, poate cere despagubire, in instanta.Acesta este un aspect al acestei probleme.Deci nu se poate face sistarea apei(ca de altfel si a cerentului electric) decat prin instanta si in prealabil cu o notificare.
Al 2-lea aspect este urmatorul-cum s-a conectat respectivul la caminul de apa(acesta desi este facut cu bani privati, ai respectivului proprietar, devine proprietatea publica a serviciului local de alimentare cu apa)si cum si-a tras respectivele tevi pe proprietatea tertului-trebuia si trebuie sa aiba consimtamantul scris, neechivoc, dat la notariat, pt. traversarea terenului tertului.Astfel, tertul poate sa-i ceara despagubire pt. folosirea terenului si chiar sa ceara mutarea tevilor de pe terenul lui.
Tertul, poate cere , deasemenea, prin instanta mutarea caminului de bransament(desi acesta apartine serv.public-deci este propr.publica)de pe terenul lui, deoarece caminul ,prin lege, se construieste la limita proprietatii, pe domeniul public, si fiind pe domeniul privat inseamna o expropierere nelegala.
Deci vedeti ca sunt mai multe probleme, la o intrebare relativ simpla.
Respectivul nu si-a tras personal teava pe proprietatea sa si nici nu sia construit personal caminul.
Acestea lucrari au fost realizate de fostul furnizor de apa, PE GRATIS si nu contra cost, si au fost date in folosinta comuna a ambilor doi proprietari.
Toata chestia acuma este ca aceste lucrari au fost realizate pe proprietatea unuia dintre cei doi preoprietari;
Nu se stie ce prevede legea acum, de partea cui este?
Respectivul nu detine nici un act/proiect/plan de trecere a tevilor catre proprietatea sa si nici de la el inspre celalalt proprietar.
Ce imi sugerati ?