avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 771 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... angajare avocat (dispozitie legala CONCRETA din Codul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

angajare avocat (dispozitie legala CONCRETA din Codul de procedura civila?)

Voi descrie, mai intai, CONTEXTUL in care se integreaza o anumita problema juridica. Abia apoi, la sfarsit, voi adresa INTREBAREA cu privire la formularea actiunii de catre un avocat (pe care dorim sa-l angajam), precum si cu privire la reprezentarea in instanta de judecata.

CONTEXTUL:

In calitate de presedinte al unei Asociatii de Proprietari (situata in Bucuresti, ultracentral), am oferit (proprietarilor unui anumit apartament) acordul SCRIS al Asociatiei de Proprietari (la sfarsitul lunii martie 2011) pentru executia instalatiei de gaze naturale cu contorizare separata, in vederea alimentarii unei centrale termice de apartament, precum si a unei masini de aragaz. Acelasi acord a mai fost oferit si altor proprietari din acelasi bloc, mai recent.

ULTERIOR eliberarii acestui acord scris, administratorul blocului, impreuna cu presedintele, au constatat grave nereguli si motive de nelegalitate semnificative de care se fac vinovati proprietarii apartamentului respectiv in raport cu Asociatia de Proprietari. In consecinta, Asociatia de Proprietari a prezentat aceste nereguli si motive de nelegalitate de care se fac vinovati proprietarii apartamentului respectiv intr-o sesizare scrisa adresata S. C. DISTRIGAZ SUD REŢELE S. R. L., Asociatia de Proprietari solicitand REVOCAREA ACORDUL oferit (in luna martie 2011) pentru executia instalatiei de gaze naturale cu contorizare separata, in vederea alimentarii unei centrale termice de apartament, precum si a unei masini de aragaz in apartamentul respectiv, si anume PANA LA INTRAREA IN LEGALITATE CU PRIVIRE LA NEREGULILE (JURIDICE) DE CARE SE FAC VINOVATI PROPRIETARII RESPECTIVI IN RAPORT CU ASOCIATIA NOASTRA DE PROPRIETARI.

Ca urmare a sesizarii scrise depuse de Asociatia de Proprietari, S. C. DISTRIGAZ SUD RETELE S. R. L. le-a comunicat proprietarilor apartamentului respectiv, prin intermediul unei scrisoari (trimisa cu confirmare de primire) REVOCAREA TEMPORARA A ACORDUL oferit (in luna aprilie 2011) de S. C. DISTRIGAZ SUD RETELE S. R. L., si anume pana la intrarea in legalitate cu privire la aspectele invederate de Asociatia de Proprietari. Cu toate acestea, proprietarii apartamentului respectiv nu doresc sa tina seama de aceste 2 revocari ale acordurilor initiale si pregatesc realizarea efectiva a lucrarilor. De asemenea, proprietarii apartamentului respectiv au realizat deja mai multe petitii scrise adresate S. C. DISTRIGAZ SUD RETELE S. R. L., prin care doresc ca S. C. DISTRIGAZ SUD RETELE S. R. L. sa revina asupra deciziei de revocarea a acordului initial (oferit in luna aprilie 2011).

In acest context, Asociatia de Proprietari doreste sa faca uz de considerabilele resurse financiare de care dispune (prin intermediul inchirierii spatiilor comerciale situate la parterul blocului nostru, precum si a spatiului publicitar oferit spre inchiriere pe fatada blocului nostru). Mai precis, Asociatia de Proprietari intentioneaza sa formuleze o CERERE DE CHEMARE IN JUDECATA, cu obiectul dosarului civil: "obligatia de a face", in temeiul art. 1073 si urm. Cod civil. Asociatia de Proprietari ar incerca astfel ca, prin hotararea pe care speram ca o va pronunta instanta, sa se dispuna punerea in aplicare ("obligatia de a face") a celor 2 decizii de REVOCARE A ACORDURILOR (oferite atat de Asociatia de Proprietari, cat si de S. C. DISTRIGAZ SUD RETELE S. R. L. pentru executia instalatiei de gaze naturale cu contorizare separata in apartamentul respectiv). Decizia Asociatiei de Proprietari de a angaja un aparator (care, desigur, sa formuleze actiunea si, de asemenea, sa reprezinte Asociatia noastra de Proprietari in instanta de judecata) depinde de faptul daca exista o solutie la problema descrisa mai jos:

INTREBAREA:

Exista oare un anume TEMEI LEGAL, in sensul unui articol PRECIS si care NE POATE FI INDICAT, IN MOD CONCRET (presupun, din Codul de procedura civila) care sa prevada -- in cazul unui asemenea dosar civil cu obiectul "obligatia de a face" -- faptul ca, DE LA MOMENTUL INTRODUCERII ACTIUNII ASOCIATIEI DE PROPRIETARI si PANA LA RAMANEREA DEFINITIVA A DECIZIEI INSTANTEI ULTIME, orice alta institutie, cum ar fi S. C. DISTRIGAZ SUD RETELE S. R. L., AUTORITATEA NATIONALA DE REGLEMENTARE IN DOMENIUL ENERGIEI (ANRE) etc. nu vor mai avea indreptatirea legala sa tracaseze Asociatia noastra de Proprietari cu tot felul de cereri de lamurire a diferitelor aspecte ridicate in sesizarile numeroase depuse recent de catre proprietarii apartamentului respectiv -- daca vom depune un CERTIFICAT DE GREFA din care sa rezulte ca exista un litigiu intre, pe de o parte, Asociatia noastra de Proprietari si, pe de alta parte, proprietarii apartamentului respectiv. Cu alte cuvinte, ceea ce ne-am dori ar fi ca respectivul CERTIFICAT DE GREFA (care dovedeste, in mod incontestabil, existenta litigiului intre parti) sa OPREASCA, NEINTARZIAT, ORICE ALTE POSIBILE DEMERSURI intreprinse de S. C. DISTRIGAZ SUD RETELE S. R. L., AUTORITATEA NATIONALA DE REGLEMENTARE IN DOMENIUL ENERGIEI (ANRE) etc. pana la ramanerea definitiva a deciziei instantei ultime care va judeca actiunea (cu obiectul "obligatia de a face") pe care ne propunem s-o promovam prin angajarea unui aparator. Este acest lucru posibil? Daca da, care este EXACT dispozitia legala CONCRETA (articol, alineat, lege) care permite acest lucru?


Inchei prin a aminti faptul ca -- desi pare foarte surprinzator -- totusi, motivele de nelegalitate constatate de Asociatia noastra de Proprietari in privinta proprietarilor apartamentului respectiv pot fi indreptate mult mai usor prin REVOCAREA TEMPORARA A ACORDUL (descris mai sus), decat prin intermediul unor CERERI DE CHEMARE IN JUDECATA SEPARATE, care sa vizeze DIRECT respectivele motive de nelegalitate!

Va multumesc, in mod anticipat, pentru un eventual raspuns,
Cu deosebita consideratie,
Adrian Serban
1. Nu trebuia sa dati acceptul initial pana nu verificati respectivul proprietar...

2. nu puteti sa restrictionati incheierea unui contract a unui proprietar cu un furnizor...
Multumesc pentru raspuns.

La punctul 1, va dau dreptate ("1. Nu trebuia sa dati acceptul initial pana nu verificati respectivul proprietar..."). Acest fapt apartine insa trecutului si, in consecinta, nu poate fi schimbat. Si totusi, ar mai exista unele solutii!

La punctul 2, nu as putea fi de acord ("2. nu puteti sa restrictionati incheierea unui contract a unui proprietar cu un furnizor...), pentru ca, asa cum am explicat mai sus, chiar furnizorul a REVOCAT TEMPORAR ACORDUL oferit initial!!

Dincolo de aceste 2 puncte, ceea ce ma preocupa insa este angajarea unui avocat care sa detina o solutie referitoare la intrebarea mea de mai sus :)
Precizare semnificativa: desi am postat -- inca de la bun inceput -- mesajul meu la sectiunea "Drept civil - mosteniri, drept de proprietate si altele", mesajul a fost transferat la sectiunea "Asociatii de proprietari / locatari" si apoi inapoi aici (i. e. la sectiunea "Drept civil - mosteniri, drept de proprietate si altele"). Formulez rugamintea respectuoasa, dar si insistenta, ca mesajul meu sa nu mai fie mutat din locul in care se afla actualmente, fiindca dispozitia legala CONCRETA din Codul de procedura civila NU vizeaza sectiunea "Asociatii de proprietari / locatari" :) Cu multe multumiri, Adrian Serban
Daca exista un motiv ANUME pentru care nici macar un singur (o singura) avocat(a) nu a raspuns -- in nici un fel... -- la mesajul meu de mai sus (mi-as putea imagina, de exemplu, drept potential motiv, una sau chiar mai multe dintre urmatoarele situatii: detalii insuficiente despre cazul de fata, elemente neclare/ambigue, poate chiar inexistenta unei solutii in speta pe care am prezentat-o etc. etc. etc.), atunci ar fi bine sa nu existe nici un fel de retineri in a mi se atrage atentia foarte direct :) Cu multumiri, Adrian Serban (0737. 055. 868.)

Mult Stimate Domn: desi nu sunt competent sa ma pronunt in problema juridica tehnica pe care o ridicati, am citit mesajul dumneavoastra cu mult interes. Cred ca acei avocati care au citit mesajul Dumneavoastra nu au gasit o solutie, pentru ca altfel v-ar fi raspuns. Ce avocat nu-si doreste un client serios, educat si cu posibilitati financiare...?? Cu multa stima.
Ultima modificare: Duminică, 31 Iulie 2011
Nicolae Slava, utilizator

Alte discuții în legătură

Buna ziua, doresc sa ma conectez la reteaua de gaze, conducta ... ADragos1987 ADragos1987 Buna ziua, Doresc sa ma conectez la reteaua de gaze, conducta principala este deja trasa pe strada unde construiesc. Am depus actele la DISTRIGAZ si inapoi am ... (vezi toată discuția)
Factura racordare distrigaz sud retele buna ziua, am semnat contractul ... Cazacu Marius Cazacu Marius Factura racordare Distrigaz Sud Retele Buna ziua, Am semnat contractul de racordare la gaze pe 3.03.22, informatia oferita de angajatii Distrigaz fiind ca ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. dupa ce am platit timp de 4 luni , 160 de lei gazele ... alexene2005 alexene2005 Buna ziua. Dupa ce am platit timp de 4 luni , 160 de lei gazele la bloc ( 2 pers. * 80 lei ch. indiv.), am decis sa busonez teava de gaz si sa trec pe curent ... (vezi toată discuția)