avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 586 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... angajare avocat (dispozitie legala CONCRETA din Codul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

angajare avocat (dispozitie legala CONCRETA din Codul de procedura civila?)

Voi descrie, mai intai, CONTEXTUL in care se integreaza o anumita problema juridica. Abia apoi, la sfarsit, voi adresa INTREBAREA cu privire la formularea actiunii de catre un avocat (pe care dorim sa-l angajam), precum si cu privire la reprezentarea in instanta de judecata.

CONTEXTUL:

In calitate de presedinte al unei Asociatii de Proprietari (situata in Bucuresti, ultracentral), am oferit (proprietarilor unui anumit apartament) acordul SCRIS al Asociatiei de Proprietari (la sfarsitul lunii martie 2011) pentru executia instalatiei de gaze naturale cu contorizare separata, in vederea alimentarii unei centrale termice de apartament, precum si a unei masini de aragaz. Acelasi acord a mai fost oferit si altor proprietari din acelasi bloc, mai recent.

ULTERIOR eliberarii acestui acord scris, administratorul blocului, impreuna cu presedintele, au constatat grave nereguli si motive de nelegalitate semnificative de care se fac vinovati proprietarii apartamentului respectiv in raport cu Asociatia de Proprietari. In consecinta, Asociatia de Proprietari a prezentat aceste nereguli si motive de nelegalitate de care se fac vinovati proprietarii apartamentului respectiv intr-o sesizare scrisa adresata S. C. DISTRIGAZ SUD REŢELE S. R. L., Asociatia de Proprietari solicitand REVOCAREA ACORDUL oferit (in luna martie 2011) pentru executia instalatiei de gaze naturale cu contorizare separata, in vederea alimentarii unei centrale termice de apartament, precum si a unei masini de aragaz in apartamentul respectiv, si anume PANA LA INTRAREA IN LEGALITATE CU PRIVIRE LA NEREGULILE (JURIDICE) DE CARE SE FAC VINOVATI PROPRIETARII RESPECTIVI IN RAPORT CU ASOCIATIA NOASTRA DE PROPRIETARI.

Ca urmare a sesizarii scrise depuse de Asociatia de Proprietari, S. C. DISTRIGAZ SUD RETELE S. R. L. le-a comunicat proprietarilor apartamentului respectiv, prin intermediul unei scrisoari (trimisa cu confirmare de primire) REVOCAREA TEMPORARA A ACORDUL oferit (in luna aprilie 2011) de S. C. DISTRIGAZ SUD RETELE S. R. L., si anume pana la intrarea in legalitate cu privire la aspectele invederate de Asociatia de Proprietari. Cu toate acestea, proprietarii apartamentului respectiv nu doresc sa tina seama de aceste 2 revocari ale acordurilor initiale si pregatesc realizarea efectiva a lucrarilor. De asemenea, proprietarii apartamentului respectiv au realizat deja mai multe petitii scrise adresate S. C. DISTRIGAZ SUD RETELE S. R. L., prin care doresc ca S. C. DISTRIGAZ SUD RETELE S. R. L. sa revina asupra deciziei de revocarea a acordului initial (oferit in luna aprilie 2011).

In acest context, Asociatia de Proprietari doreste sa faca uz de considerabilele resurse financiare de care dispune (prin intermediul inchirierii spatiilor comerciale situate la parterul blocului nostru, precum si a spatiului publicitar oferit spre inchiriere pe fatada blocului nostru). Mai precis, Asociatia de Proprietari intentioneaza sa formuleze o CERERE DE CHEMARE IN JUDECATA, cu obiectul dosarului civil: "obligatia de a face", in temeiul art. 1073 si urm. Cod civil. Asociatia de Proprietari ar incerca astfel ca, prin hotararea pe care speram ca o va pronunta instanta, sa se dispuna punerea in aplicare ("obligatia de a face") a celor 2 decizii de REVOCARE A ACORDURILOR (oferite atat de Asociatia de Proprietari, cat si de S. C. DISTRIGAZ SUD RETELE S. R. L. pentru executia instalatiei de gaze naturale cu contorizare separata in apartamentul respectiv). Decizia Asociatiei de Proprietari de a angaja un aparator (care, desigur, sa formuleze actiunea si, de asemenea, sa reprezinte Asociatia noastra de Proprietari in instanta de judecata) depinde de faptul daca exista o solutie la problema descrisa mai jos:

INTREBAREA:

Exista oare un anume TEMEI LEGAL, in sensul unui articol PRECIS si care NE POATE FI INDICAT, IN MOD CONCRET (presupun, din Codul de procedura civila) care sa prevada -- in cazul unui asemenea dosar civil cu obiectul "obligatia de a face" -- faptul ca, DE LA MOMENTUL INTRODUCERII ACTIUNII ASOCIATIEI DE PROPRIETARI si PANA LA RAMANEREA DEFINITIVA A DECIZIEI INSTANTEI ULTIME, orice alta institutie, cum ar fi S. C. DISTRIGAZ SUD RETELE S. R. L., AUTORITATEA NATIONALA DE REGLEMENTARE IN DOMENIUL ENERGIEI (ANRE) etc. nu vor mai avea indreptatirea legala sa tracaseze Asociatia noastra de Proprietari cu tot felul de cereri de lamurire a diferitelor aspecte ridicate in sesizarile numeroase depuse recent de catre proprietarii apartamentului respectiv -- daca vom depune un CERTIFICAT DE GREFA din care sa rezulte ca exista un litigiu intre, pe de o parte, Asociatia noastra de Proprietari si, pe de alta parte, proprietarii apartamentului respectiv. Cu alte cuvinte, ceea ce ne-am dori ar fi ca respectivul CERTIFICAT DE GREFA (care dovedeste, in mod incontestabil, existenta litigiului intre parti) sa OPREASCA, NEINTARZIAT, ORICE ALTE POSIBILE DEMERSURI intreprinse de S. C. DISTRIGAZ SUD RETELE S. R. L., AUTORITATEA NATIONALA DE REGLEMENTARE IN DOMENIUL ENERGIEI (ANRE) etc. pana la ramanerea definitiva a deciziei instantei ultime care va judeca actiunea (cu obiectul "obligatia de a face") pe care ne propunem s-o promovam prin angajarea unui aparator. Este acest lucru posibil? Daca da, care este EXACT dispozitia legala CONCRETA (articol, alineat, lege) care permite acest lucru?


Inchei prin a aminti faptul ca -- desi pare foarte surprinzator -- totusi, motivele de nelegalitate constatate de Asociatia noastra de Proprietari in privinta proprietarilor apartamentului respectiv pot fi indreptate mult mai usor prin REVOCAREA TEMPORARA A ACORDUL (descris mai sus), decat prin intermediul unor CERERI DE CHEMARE IN JUDECATA SEPARATE, care sa vizeze DIRECT respectivele motive de nelegalitate!

Va multumesc, in mod anticipat, pentru un eventual raspuns,
Cu deosebita consideratie,
Adrian Serban
Va multumesc frumos si respectuos atat pentru mesaj, cat si pentru aprecieri. Pare, intr-adevar, greu de crezut ca avocati profesionisti nu dispun de o solutie la aceasta problema!! Parca era un slogan potrivit caruia avocatii gasesc o solutie la orice problema juridica... Cu deosebita consideratie, Adrian Serban
Ultima modificare: Miercuri, 3 August 2011
Alin Popescu, administrator

Daca exista un motiv ANUME pentru care nici macar un singur (o singura) avocat(a) nu a raspuns -- in nici un fel... -- la mesajul meu de mai sus (....) ar fi bine sa nu existe nici un fel de retineri in a mi se atrage atentia foarte direct ...


Prea multe cuvinte!
Ceea ce ati scris in acest topic putea fi sintetizat in treisprezece propozitii.
Nu e de mirare ca sunteti tracasati cu cereri de LAMURIRE a sesizarilor, pentru ca aveti un talent desavarsit in a ineca esentialul.

Nu exista temeiul de drept pe care il cautati.
Un certificat de grefa are rolul de a atesta ca pe rolul instantei X se afla dosarul .... avand ca obiect ...intre partile ...cu termen la...
Un astfel de inscris nu poate opri pe nimeni sa bata campii cu gratie in orice cerere adresata oricui in trece prin cap.
Doresc sa-i multumesc foarte mult si in mod special Doamnei Avocat Nicoleta Romascanu pentru raspuns, precum si pentru modul foarte deschis, dar, in acelasi timp, extrem de diplomatic, in care mi-a raspuns. O sa incerc mai jos, atat cat ma pricep, sa sintetizez; sa ma opresc doar asupra esentialului :">

romascanu a scris:

Nu exista temeiul de drept pe care il cautati.
Un certificat de grefa are rolul de a atesta ca pe rolul instantei X se afla dosarul .... avand ca obiect ...intre partile ...cu termen la...
Un astfel de inscris nu poate opri pe nimeni sa bata campii cu gratie in orice cerere adresata oricui in trece prin cap.


Inteleg. Atunci cand am crezut ca ar exista temeiul de drept (pe care eu l-am presupus si l-am descris in primul meu mesaj de mai sus), m-am gandit ca ESTE COMPETENTA sa solutioneze acest litigiu -- intre Asociatia de Proprietari (care ar deveni reclamanta) si proprietarii respectivului apartament (care ar ajunge parati) -- instanta de judecata (in particular, Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti), de indata ce ar fi depusa o CERERE DE CHEMARE IN JUDECATA, cu obiectul dosarului civil: "obligatia de a face", in temeiul art. 1073 si urm. Cod civil. Iar daca instanta de judecata ar deveni cea COMPETENTA sa solutioneze acest litigiu, atunci celelalte 2 institutii care ar mai avea, strict teoretic, un cuvant de spus in aceasta problematica (si anume, S. C. DISTRIGAZ SUD RETELE S. R. L., precum si AUTORITATEA NATIONALA DE REGLEMENTARE IN DOMENIUL ENERGIEI = ANRE) ar trebui sa NU se mai pronunte, in mod temporar, referitor la acest litigiu, NEFIIND COMPETENTE -- evident, aceasta dupa ce respectivul Certificat de grefa le-ar dovedi, fara nici o urma de indoiala, faptul ca a fost investita instanta de judecata cu solutionarea litigiului respectiv. Pe scurt, pana la ramanerea definitiva a deciziei instantei ultime care ar judeca actiunea descrisa mai sus (cu obiectul "obligatia de a face") ar fi nefiresc sa se mai pronunte 2 institutii (DISTRIGAZ si ANRE) -- desigur, daca nu le-ar fi cumva cerut, in mod expres, punctul de vedere -- 2 institutii a caror decizii nu numai ca nu detin acelasi grad de COMPETENTA cu cel al instantei de judecata, ci mai pot fi si oricand SCHIMBATE ORICUM de o potentiala decizie a instantei!

Spre a exemplifica -- MUTATIS MUTANDIS (da, sunt perfect constient de MARILE diferente intre situatia preponderent faptica descrisa mai sus si exemplul pur ipotetic pe care il voi oferi in continuare!!!). Asadar, daca angajatilor (de rang inferior) dintr-o firma li se spune ca o anumita problematica va fi transata de Consiliul Director, de catre Departamentul Juridic etc. -- atunci bineinteles ca angajatii MAI PUTIN COMPETENTI (DESI, NICI PE DEPARTE, COMPLET INCOMPETENTI...) vor inceta sa se mai pronunte pana la ramanerea definitiva a deciziei Consiliului Director/Departamentului Juridic etc., care este, fireste, MAI COMPETENT
in a se pronunta si, implicit, in a dispune o solutie anume.

Cu multe multumiri,
Adrian Serban (0737. 055. 868.)
Ultima modificare: Luni, 1 August 2011
Adrian Serban, utilizator
romascanu a scris:

Un astfel de inscris nu poate opri pe nimeni sa bata campii cu gratie in orice cerere adresata oricui in trece prin cap.


Prin ceea ce scrie aici Doamna Avocat, s-ar putea intelege ca instanta ar fi normal sa se pronunte, pentru ca ceilalti "bata campii cu gratie"......

Chiar daca "nu exista temeiul de drept pe care il cautati", poate exista (cum cred ca si-ar dori Dl. Serban) o prevedere legala "mai slaba", care sa excluda implicarea Distrigaz si ANRE pe baza de competenta inferioara fata de instanta... Asa mi s-ar parea normal sa fie. Nici in profesia mea nu se pronunta oricine, oricum...
Un litigiu intre X si Y nu-l poate afecta pe Z = un al treilea, un tert fata de litigiul cu pricina.

Daca X cere instantei (fie ea competenta sau nu; asta-i alta poveste) sa-l oblige pe Y sa FACA (ce naiba i se cere sa faca) asta nu il poate impiedica pe Z sa FACA sau sa NU FACA ce-i trece lui prin cap. (din ceea ce nu e ilegal).

Deci nici Distrigaz sau ANRP nu pot fi impiedicate SA FACA ceea ce legea le permite/nu le interzice sa faca, DOAR pentru ca ar exista un litigiu intre Asociatia nu-stiu-care si proprietarul te-miri-cine!

Asta am vrut sa spun.

Vad ca sunteti arhitect, domnule Slava.
Ce ar fi daca orice litigiu, prin care X l-ar da in judecata pe Y pentru ca vrea sa-l oblige sa-i FACA mai multe turnulete pe casa, v-ar impiedica pe dvs sa proiectati case fara turnulete pe parcursul litigiului dintre X si Y ori pe viitor? V-ar placea sa gasiti pe undeva vreo astfel de prevedere, fie ea si "mai slaba"? Ma indoiesc! (si, bineinteles, am exagerat cu acest exemplu, de dragul explicatiei).

Slava cerului ca nu exista!
Exista ...viceversa = principiul relativitatii lucrului judecat (o hotarare judecatoreasca NU produce efecte DECAT intre partile litigante).

Ultima modificare: Marți, 2 August 2011
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, doresc sa ma conectez la reteaua de gaze, conducta ... ADragos1987 ADragos1987 Buna ziua, Doresc sa ma conectez la reteaua de gaze, conducta principala este deja trasa pe strada unde construiesc. Am depus actele la DISTRIGAZ si inapoi am ... (vezi toată discuția)
Factura racordare distrigaz sud retele buna ziua, am semnat contractul ... Cazacu Marius Cazacu Marius Factura racordare Distrigaz Sud Retele Buna ziua, Am semnat contractul de racordare la gaze pe 3.03.22, informatia oferita de angajatii Distrigaz fiind ca ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. dupa ce am platit timp de 4 luni , 160 de lei gazele ... alexene2005 alexene2005 Buna ziua. Dupa ce am platit timp de 4 luni , 160 de lei gazele la bloc ( 2 pers. * 80 lei ch. indiv.), am decis sa busonez teava de gaz si sa trec pe curent ... (vezi toată discuția)