avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1113 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... indemnizatie pentru crestere copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

indemnizatie pentru crestere copil

Buna ziua, sunt insarcinata si sunt angajata la o firma cu contract de munca pe perioada nedeterminata la un program de 2 ore. Din data de 15 august firma la care lucrez imi modifica contractul din perioada nedeterminata in determinata incepand cu data de 15 august - 15 noiembrie. Contractul imi expira inainte de nastere cu 2 saptamani, mai pot beneficia de concediu pentru crestere copil?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:12, 21 Iulie 2011
Daca ai realizat venituri in ultimele 12 luni, da. :)
Conditia pt. a primi indemnizatia este ca in ultimul an anterior datei nasterii copilului, sa fi realizat timp de 12 luni venituri din salarii,.In calculul celor 12 luni se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului,deci cele 15 zile pe care le prinzi/noiembrie,sunt asimilate unei luni intregi.
iuliana c. a scris:

Buna ziua, sunt insarcinata si sunt angajata la o firma cu contract de munca pe perioada nedeterminata la un program de 2 ore. Din data de 15 august firma la care lucrez imi modifica contractul din perioada nedeterminata in determinata incepand cu data de 15 august - 15 noiembrie. Contractul imi expira inainte de nastere cu 2 saptamani, mai pot beneficia de concediu pentru crestere copil?


1. Beneficiati de indemnziatia pentru CCC numai daca in ultimul an anterior datei nasterii copilului, ati realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit.

2. In speta, c.i.m. al dvs va inceta de drept la data expirarii acestuia - art.56 lit.i C.mun., fapt ce va da posibilitatea sa beneficiati de somaj. Astfel , din somaj puteti intra in CCC ... in acest caz, se va suspenda somajul , intrati in CCC si la terminarea acestuia veti relua somajul.
Multumesc pentru raspuns, dar eu am 12 luni la un program de 2 ore nu sunt la norma intreaga. As avea posibilitatea sa mai beneficiez de somaj?
Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate, potrivit art.23 din OUG nr.158/2005, actualizata, privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate. Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere. Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea dumneavoastra, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice (art.24 din OUG nr.158/2005).

Astfel, din cele relatate de dumneavaotra, contractul va incetat de drept cu doua saptamani inainte de nastere, deci, puteti sa intrati in concediu de maternitate chiar inaite de expirarea contractului de munca. Dupa expirarea contractului de munca, indemnizatia de maternitate va fi achitata de casa de sanatate.

Indemnizatia de maternitate intra in calculul celor 12 luni la stabilirea indemnizatiei pentru cresterea copilului.

Alte discuții în legătură

Daca am cim cu 6 ore imi afecteaza concediul de maternitate? Andreea Erdei Andreea Erdei Sunt angajata la o firma cu 6 ore de peste un an si ceva pot sa intru in maternitate daca am contract de munca pe perioada nedeterminata ? (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil de durata de 2 ani AKANTHA09 AKANTHA09 Buna ziua, sunt gravida in 23 de saptamani, am semnat contractul de munca pe data de 06-11-12. Data prevazuta pentru nastere este 23-10-13. intrebarile ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de concediu prenatal si de indemnizatie pentru ccc? costieanuida costieanuida Buna Ziua, As avea niste nelamuriri. Sunt insarcinata iar data probabila de nastere este 14 iunie 2011. Mentionez ca, contractul meu de munca a inceput in ... (vezi toată discuția)