avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 320 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Ajutor urgent: nepotii pot fii desmosteniti?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Ajutor urgent: nepotii pot fii desmosteniti?

Buna ziua,
am o intrebare urgenta: o bunica poate sa isi desmosteneasca nepotii obligindui sa vinda apartamentul la care sunt coproprietari impreuna cu ea?

Incerc sa va dau mai multe detalii:
1. Initial, proprietari apartamentul erau doi: bunica (50%) si fiul unic al bunicii (50%).
2. Acum citiva ani fiul a decedat si a fost facuta successiunea cu urmatori mostenitori: un copil din prima casatorie, un copil di a doua casatorie si actuala nevasta. In acest fel cota din apartament al fiului a trecut la mostenitori.
3. In acest moment, bunica a inchiariat apartamentul si locuieste impreuna cu familia unei dintre surori. Familia surori pentru ingrijirea batrini primeste toata pensia ei si toata chiria de la apartament. Bunica in plus doreste sa vinda apartamentul pentru a lasa toata partea ei fiului surori desmostenind asa nepotii (fii copilului ei decedat).

Am citeva intrebari relativ la aceasta situatie:
1. O parte a chiriei de la apartament nu trebuie impartita si la ceilalti proprietari?
2. Bunica poate sa oblige cei doi nepoti sa vinda apartamentul?
3. Tinind cont de virsta bunici (mai mult de 90 de ani) este clar ca ea este influentata de familia surori. Se poate demostra ca vinzarea este in realitate un mod cu care bunica incearca sa desmosteneasca nepoti?
4. Bunica poate sa faca testament sau act de vinzare cumparare in favoarea fiului surori pentru toata partea ei de proprietate al apartamentului sau trebuie sa nu atinga reserva successorala?
Va multumesc din suflet.
Ultima modificare: Joi, 21 Iulie 2011
speranta2011, utilizator
Cel mai recent răspuns: speranta2011 , utilizator 18:53, 21 Iulie 2011
Nu poate face acte translative,,Numai in urma unui examen psihiatru. Din relatarile Dv nu bunica vrea sa faca vanzarea apartamentului ci fiul surorii bunicai.
Privind chiria, trebuie impartita pe cote de proprietate a fiecarui proprietar 50% mostenitorilor si 50% bunica.
Fara semnatura mostenitorilor nu se poate face acte de tranzactie,,,Ok
Poate face testament numai pe 50% din apartament (cota ei de proprietate), dar dupa deces testamentul poate fi atacat in instanta (la facerea testamentului deasemeni trebuie examen psihiatru)...:O

Va multumesc pentru raspuns, am citeva intrebari:
1. "Fara semnatura mostenitorilor nu se poate face acte de tranzactie"

Dar poate sa oblige nepoti sa vind apartamentul? Poate sa dea in judecata nepotii pentru ca nu vor sa vinda apartamentul sau sa ii oblige su cumpere partea ei?


2. "Poate face testament numai pe 50% din apartament"
Deci poata sa faca testament pentru toata cota ei incluzind si eventuala reserva successorala?

Va multumesc
buna ziua.
bunica nu poate instraina legal decat cota sa aprte de 50% din imobilul respectiv.
de obligat nu-i poate obliga pe nepoti sa-si vanda cota parte din imobil .
dansa paote solicita eventual o iesire din indiviziune , solicitand fie sa i se atribuie imobilul in natura urmand sa-i despagubeasca pe ceilalti coproprietari, fie renunta la cota sa parte, in urma unei despagubiri.
acelasi lucru il pot face nepotii , impreuna cu mama dansilor. pot solicita iesirea din indiviziune putand de exemplu sa o despagubeasca pe bunica.
contractul de inchiriere nu este incheiat in mod valabil, probabil ca nici nu exista scriptic, pt. ca in mod normal tb. sa fie semnat de toti coproprietarii imobilului.
daca doriti o puteti chema in instanta pt. daune , urmand sa solicitati rezolutiunea contr. de inchiriere.
Va multumesc pentru raspuns.

Istanta de iesire din indiviziune trebuie facuta la judecatoria sectorului in case se afla apartamentul?
De cind se depune cererea cam cit timp trece pina la prima sedinta in judecatorie? Acest timp de procese cam cit dureaza?

Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament favorabil nepoatei ContSters27400 ContSters27400 Bunica, avand varsta de 85 ani, doreste sa lase prin testament partea de casa pe care o are in proprietate, nepoatei, privandu-l de dreptul mostenirii pe ... (vezi toată discuția)
Succesiunea unui imobil Observatorul Observatorul Bunicu meu a decedat de curand. Bunica a cerut sa se faca succesiunea imobilului. Ea a cedat partea ei celor 2 copii, astfel ca acum dansa are 50% si copii 25% ... (vezi toată discuția)
Este necesar acordul ? denisenegoita denisenegoita In urma decesului tatalui meu , mama eu si sora mea am mostenit un apartament. Cota mamei este mult mai mare decat a mea si a surorii mele. Mama si eu suntem ... (vezi toată discuția)