Salutare.am si eu o citeva intrebari legate de incasarea unei asigurari in urma unui accident auto.Am fost implicata intr-un accident auto.Sotul sofer,iar eu cu copilul pasageri auto.mergeam regulamentar cu masina,in fata noastra o alta masina rula in acelasi sens cu noi,iar la un moment dat aceea masina a intors brusc schimbandu-si directia de mers,taindu-ne fata si linia continua unde depasirea era interzisa.sotul meu a tras de volan stinga incercind sa-l evite dar a lovit celalat autoturism in roata din fata stinga.Noi am avut daune totale la masina,celelalt conducator auto ne-a dat asigurarea lui.dosarul de daune a fost trimis la asigurator,iar inspectorul de daune caruia ii fusese atribuit dosarul nostru a spus ca suma totala a despagubirilor se ridica la 185mil iar daca v-a primi anexa 2 cum trebuie vom primi aceasta suma, desi cei de la service au calculat pagubele la 260 mil.
ulterior cind am cerut de la asigurari anexa 2 care a sosit intr-un tirziu de la politie la asigurator acolo scria culpa comuna ,iar cei de la asigurari ne-a comunicat ca nu vom primi decat 50 mil. lei.(Precizez ca intre timp dosarul nostru de la sigurari a ajuns la un alt inspector de daune care ne-a comunicat ca doar 100 mil. lei era suma totala a despagubirilor de la ei si nu 185 mil cum ne-a spus primul inspector iar fiind culpa comuna nu primim decat 50 mil.
am citeva intrebari:se poate aschimba asa acest lucru referitor la suma despagubirilor?Ma intreb ce s-ar fi intimplat daca ar fi ajuns la al treilea inspector:ar fi spus si mai mica suma?
daca nu sumtem de acord deloc cu acea anexa 2 pentru ca nu a fost vina noastra(i s-a reprosat sotului de catre agentul de politie ca de ce a tras de volan stinga si nu dreapta?)asta a insemnat pentru el ca sotul ar fi vrut sa-l depaseasca pe celalalt de accea am ajuns noi pe sensul opus de mers.asta a fost viziunea lui,dar noi nu am vrut decit sa evitam impactul tragind de volan stinga.
ce putem face pentru a contesta acea anexa 2 care oficial nu a ajuns la noi(precizez ca ne-a fost trimisa pe mail de catre asigurator)pentru ca nu stiam care a fost culpa sotului meu.
am discutat si cu seful politie rutiere din aceea localitate si ne-a spus ca firma de asigurari este obligata sa ne despagubeasca 100% desi a fost culpa comuna.
care este adevarul?
ce putem face mai departe pentru a ne recupare suma respectiva?
Aveti mai multe aspecte cu mai multe intrebari la care voi incerca sa va raspund.
In primul rind este vorba de suma acordata. Deci reparatia costa 260 mil, iar initial vi s-au oferit 185 mil. Aici e vorba de valoarea maxima de despagubire care a fost calculata de asigurator (185 mil.). De obicei asiguratorii calculeaza aceasta valoare plecind de la valoarea de nou a autovehiculelor, valoare pe care o aleg din cataloage de specialitate ( Schwachwliste sau APIA) si aleg valoarea cea mai mica pe care o gasesc (nu tin cont de optiunile masinii), incepind din start un calcul gresit. Va sfatuiesc sa solicitati calculul scris si detaliat al valorii maxime de despagubire si verificarea lui.
Anexa 2 se trimite de catre Politie doar soc. de asigurare in baza unei adrese emisa de soc. de asigurare. Pt. a o obtine oficial solicitatati in scris acest lucru la soc. de asigurari, dar deja ati primit-o. Anexa 2 se intocmeste intr-un sigur exemplar original care ramine la asigurator.
Daca Politia a scris ca este culpa comuna, asiguratorul nu va putea schimba acest lucru pt. ca nu poate modifica el un act oficial care il avantajeaza mult si de care va profita.
Politistul a spus ca soc de asigurari trebuie sa va despagubeasca 100% (desi el a scris culpa comuna) ca sa scape de dv.
Mai departe va sfatuiesc:
1. Verificarea valorii maxime de despagubire. Daca obtineti o expertiza tehnica extrajudiciara care sa dovedeasca ca val. max. de despagubire este alta decit cea stabilita de asigurator, comunicati-le in scis acest lucru, dar nu le dati expertiza. asiguratorul va trebui sa va comunice in scris un raspuns.
2. Daca nu va intelegeti amiabil cu asiguratorul, in privinta valorii maxime de despagubire, va trebui sa ii actionati in instanta (de aceea am scris sa nu le aratati expertiza).
3. Ca sa schimbati incadrarea din Anexa 2 ( culpa comuna) singura sol. este sa actionati in instanta asiguratorul, motivul fiind suma prea mica acordata de asigurator, dar aici cel mai bine va poate sfatui un avocat.
4. Ar fi bine sa reclamati acest fapt si la CSA (mai putin aspectele legate de contestarea Anexei 2. Exisata cazuri (foarte rare-dar exista) cind CSA-ul a determinat asiguratorul sa schimbe solutia si poate si raspunsul CSA-ului va va ajuta in acest litigiu cu asiguratorul sau in instanta..
Am o intrebare: de ce Anexa 2 si nu proces-verbal?
multumesc pentru raspuns.anexa 2 si nu PV pentru ca au existat victime(eu un hematom la genunchi care a necesitat 5,6 zile de ingrijiri medicale ,sotul cu o contuzie la coasta cu 3,4 zile de ingrijiri medicale si copilul care nu a avut decit niste vinatai si speriat).
In primiul rand faceti o plangere la CSA in care sa va aratati nemultumirea fata de suma propusa pt despagubire. In prealabil va trebui sa incercati de la un inspector de daune de la un alt asigurator sa aflatai care ar fi suma reala de despagubire. Apoi puteti face si la MAI o reclamatie privind modul cum au facut incadrarea la culpa comuna precum si cu faptul ca v-au emis o anexa 2 si nu un PV. In continuare chemati asiguratorul la conciliere si aratati ca va veti adresa instantei pt modul cum ati fost tratata si vor plati mult mai mult, inclusiv penalitati de intarziere. Apoi adresativa instantei cu documentele de CSA si de la conciliere. Pt asta e bine sa va angajati un avocat care sa va apere interesele si sa va fereasca de surprize.