avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... 2 banci si doua intrebari despre politici bancare ...
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

2 banci si doua intrebari despre politici bancare corecte

1. Cazul Piraeus Bank, am luat 2 credite in franc elvetian , a venit criza si am dorit sa schimb creditele din franc in lei , salariul il am in lei, am fost la banca si mi-au spus ca nu imi pot schimba in lei decat daca acept atat liboru de la frac cat si roboru de la lei iesind asfel un cost al ratelor mult mai mare. Este corect si legal sa in ceara in acest mod ?
2.Cazul BCR , am dorit sa fac un card de wizz air , bun , am blocat o suma ca sa imi faca un card ( nu mai puteam sa iau alt card din cauza ratelor) deci banii mei , bun..am platit circa 160 lei pentru diverse inregistrari si comisioane. Vreau sa fac achizitia de bilete de avion , cumpar 2 bilete si merg la banca depun banii sa acopar suma platita si revin acasa sa platesc si celelate doua bilete pentru ce ceilalti membri ai familei , soc cardiac...nu am voie sa folosesc limita de credit doar o singura data pe luna ...am platit restu cu alt card ,adica banii mei proprii nu ii pot folosi decat o data pe luna in rest raman blocati sa se foloseasca banca de ei fara dobanda....daca eram plecat in strainatate si doream sa platesc cu cardul al bilet in caz de urgenta si nu aflam de chestiunea morbida , ce faceam ramaneam inca 30 de zile ca sa pot sa cumpar alt bilet...doamne ce m-am putut inerva.
Este corect si legal asa ceva?
si a doua intrebare:
Am dorit sa renunt la card sa imi recuperez banii , spuneau ca termenul de inapoiere a sumei depuse in cazul anularii cardului este de 30 de zile....adica se mai folosesc inca 30 de zile de banii mei gratis....e corect si legal?
Ultima modificare: Joi, 21 Iulie 2011
Uitucu, utilizator
Cel mai recent răspuns: kappauser , utilizator 20:46, 22 Iulie 2011
1. Daca aveti salariul in lei de ce ati luat creditul in franci? Cand ati luat creditul in franci nimeni nu putea prezice cum va evolua cursul. La fel de bine putea sa mearga in cealalta directie si d-voastra ati fi platit mai putin. Spre exemplu cursul Leu/Euro a mers intre Nov. 2003 si Iuliu 2007 de la circa 4 RON/Euro la 3,1 RON/Euro. Un credit luat in Euro in 2003 ar fi insemnat sa plati mai putin in 2007 (cu aceasi RON ati fi putut cumpara mai multi Euro)
Cine a castigat atunci, clientul sau banca? Luarea creditului in alta valuta decat cea proprie este un risc pentru ambele parti, banca sau clientul.

2. Daca va referiti la cartile de credit, peste tot in lume pentru anumite servicii se blocheaza sumele pe contul cardului. Daca aveti carte de credit, atunci nu aveti bani proprii pe cont/card, aveti doar o limita de creditare.
Daca va referiti la cartile de debit, atunci aveti banii proprii pe cont. Banii nu sunt blocati, puteti dispune de ei in limitele intelegerii cu banca. In mod normal este o masura de protectie pentru client, in cazul in care acesta pierde cartea.
Daca cineva neautorizat se foloseste de cartea d-voastra va goleste tot contul si nu puteti face nimic. Daca aveti stabilita o limita atunci pierdeti maximal acea suma.
D-voastra trebuie sa solicitati o limita mai mare pentru plata, asumandu-va riscul in cazul folosirii cardului de persoane neautorizate.
1. nu are importanta cine castiga din cursul valutar, am pus o intrebare cu privire la legalitatea dublei comisionari si libor si robor...
2. Poate nu ati inteles , banii pentru cardul de credit i-am depus eu in cont , deci m-am creditat pe mine, da mai am si alte carduri (destule) dar o conditie de limitare la o data pe luna a plafonului nu exista, si banii nu ii pot folosi cand vreu, plafonul e folosibil doar o data pe luna, de asemenea intrebarea era legata strict de legalitate...daca nu sunteti profesionist...lasa-ti pe altii ...de mediocri e plina tara , care nu lasa pe altii sa se dezvolte de frica sa nu le ia altii locu...aviz amatorilor de pareri personale.
Raspundeti daca aveti argumente legale , daca nu mai bine abtineti-va.
Uitucu, utilizator
1. Raspunsul a avut exact acest scop, sa va lamureasca. Banca nu are obligatia de a schimba contractul.
Daca doreste sa o faca, atunci va face o oferta, pe care d-voastra o puteti accepta sau nu.
2. Intr-adevar, nu am inteles, respectiv am crezut ca v-ati exprimat gresit. Daca banii sunt ai d-voastra, atunci cu orice card, fie de debit fie de credit, puteti sa folositi acei bani cand doriti.
Renuntati la cardul de la BCR.
kappauser, utilizator
1. Intrevarile au scopu de a ataca legalitatea actiunilor bancilor , oricat de patetic pare daca nu face cineva ceva toti ne calca in picoare

a. Banca nu are obligatia sa schimbe contractul , dar este legal ca la solicitarea mea de transformare a creditelor din franc in lei sa in includa atat liboru de la franc si roboru de la lei rezultand asfel o rata mai mare in lei decat daca raman in franci(pentru ca se adauga atat doua comisionane si nu pentru ca dobanda la lei e mai mare decat la franc)
b. De ce sa nu se schimbe marsavia BCR-ului ,de ce sa renunt eu, doresc sa stiu daca este legal ce fac ei , daca nu doresc sa fac reclamatie la Protectia Consumatorului si poate eventual daca sunt incurajat si sa ii dau in judecata si pentru stres emotional, nu vreu sa las lucrurile asa cum sunt ...stiu ca asta e motto-ul nostru al romanilor "lasa-ma sa te las" dar eu nu mai vreau sa il aud...vreau schimbare.
Ultima modificare: Vineri, 22 Iulie 2011
Uitucu, utilizator
1 Este legal sa va faca oferta cum vor ei. Practic ei va spun un lucru clar: dobanda pentru creditul in lei este atat (x%) Daca acceptati bine, daca nu nu..

2 Pentru card, nu este ilegal. Insa nu este normal si logic ca o banca sa ofere astfel de conditii. In mod normal, bancile sunt interesate sa se faca cat de multe tranzactii, caci au venituri si din comisioanele percepute de la comerciantii care accepta cardul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Problema ifn și bcr BogdanPaul97 BogdanPaul97 Am și eu o problema și sper sa găsesc aici ajutor. Am un credit făcut la Creditfix IFN, toate bune și frumoase pana când am avut un angajament de ... (vezi toată discuția)
Poprire cont bancar naum_ianca naum_ianca Am un credit de nevoi personale la BCR. Am avut restanta, am fost data la o firma de recuperare, am platit si eu cat am putut (nu toata suma). Restanta mea ... (vezi toată discuția)
Descoperire de cont NAARGHYTA NAARGHYTA Bună ziua! Am şi eu o problemă referitoare la o descoperire de cont la BCR, din 2007, dacă mă poate ajuta cineva cu o informaţie clară. În data de ... (vezi toată discuția)