avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 403 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cum se descurca cei fara loc de munca in Romania?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cum se descurca cei fara loc de munca in Romania?

Buna ziua! Analizand situatia economica grea din Romania, lipsa locurilor de munca, cresterea preturilor si chiar mai mult... scaderea salariilor mi-a incoltit in minte o intrebare din ce in ce mai intemeiata... Ce fac efectiv cei care nu au loc de munca, sunt dati afara de la job-uri, nu au parinti, rude, prieteni sau orice alta alterantiva care sa-i ajute ? Statul roman ii sprijina cu ceva ? Primesc vreun ajutor?

Bizar faptul ca in conditiile de fata ar fi de astepat ca strazile sa fie pline de vagabonzi si oameni care stau sa pice de foame... Si totusi in Romania mai exista o atmosfera de normalitate... Sa fie oare acestia ultimii ani de aparenta bunastare, umbre al recentului trecut in care economia oarecum se remedia?
Majoritatea stau pe ajutoarele sociale, oamenii pur si simplu sa mai lucreze, au ajuns sa se multumeasca cu starea de asistati sociali.

Adevărata criză din România se referă însă la muncă şi la atitudinea Românilor faţă de ea.

În România 40% dintre cei care au vârste cuprinse între 20 şi 64 de ani sunt persoane neocupate. Presupunând că am avea mulţi studenţi şi multe persoane pensionate anticipat, putem reduce categoria de vârstă între 25 şi 54 de ani. Ei bine, unul din trei români cu această vârstă este inactiv profesional şi, atenţie! NU îşi caută de lucru.

Conform INS unul din cinci bărbaţi mai tânăr de 54 de ani şi mai bătrân de 25, nu are slujbă, nu munceşte nici la negru şi nici nu îşi caută de lucru.

Aceasta este adevărata criză a României. Desigur taxele mari pe muncă nu ajută, dar până la taxe, trebuie să ne rezolvăm noi înşine o problemă majoră pe care o avem se pare în relaţia cu ideea de muncă.
Iulian81 a scris:

Buna ziua! Analizand situatia economica grea din Romania, lipsa locurilor de munca, cresterea preturilor si chiar mai mult... scaderea salariilor mi-a incoltit in minte o intrebare din ce in ce mai intemeiata... Ce fac efectiv cei care nu au loc de munca, sunt dati afara de la job-uri, nu au parinti, rude, prieteni sau orice alta alterantiva care sa-i ajute ? Statul roman ii sprijina cu ceva ? Primesc vreun ajutor?

Bizar faptul ca in conditiile de fata ar fi de astepat ca strazile sa fie pline de vagabonzi si oameni care stau sa pice de foame... Si totusi in Romania mai exista o atmosfera de normalitate... Sa fie oare acestia ultimii ani de aparenta bunastare, umbre al recentului trecut in care economia oarecum se remedia?

Explicatie:

1.Diferite forme de asistenta sociala,venit minim garantat;
2.Economia subterana;
3.Economia de subzistenta intalnita in mediul rural si nu numai;
4.Munca in strainatate.
Ultima modificare: Joi, 21 Iulie 2011
ContSters136493, utilizator
De exemplu un nou somer dat afara dintr-o intreprindere pe langa somaj ce alte forme de asistenta sociala mai poate primi?
Fiind somer indemnizat,primiti indemnizatie de somaj,care nu este o forma de asistenta sociala,atata timp cat ati cotizat la fondul de somaj cat ati fost angajat.
Daca dupa expirarea perioadei de somaj ,nu veti reusi sa va gasiti un loc de munca,in functie de venitul /cap de membru de familie si alte criterii veti putea beneficia de venitul minim garantat,care este o forma de ajutor social.
Ultima modificare: Joi, 21 Iulie 2011
ContSters136493, utilizator
Si reusesc oamenii sa supravietuiasca cu ajutorul acela social? Mai ales la oras?

Alte discuții în legătură

Ajutoare sociale tip alimente ginacom ginacom Buna ziua!Daca am terminat perioada de somaj in februarie 2011si nu mi-am gasit un loc de munca,beneficiez de ajutoarele care se dau somerilor si ... (vezi toată discuția)
Ajutor alimente si ajutor pentru incalzire catalinmia catalinmia Buna ziua.Care sunt conditiile ce trebuiesc indeplinite pentru a beneficia de ajutoarele de hrana care se dau ia primarii cit si cele pentru ... (vezi toată discuția)
Ajutor social handsu handsu Care sunt conditiile de acordare a ajutorului social ? Handsu (vezi toată discuția)