avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1109 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Ajutor alimente si ajutor pentru incalzire
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Ajutor alimente si ajutor pentru incalzire

Buna ziua.Care sunt conditiile ce trebuiesc indeplinite pentru a beneficia de ajutoarele de hrana care se dau ia primarii cit si cele pentru incalzire.Mentionez ca bunica are o pensie de 448 RON si nu detine proprietati.Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 14:07, 17 Decembrie 2011
Ajutorul social te ajută numai dacă tu doreşti!
Cum procedezi ca să obţii ajutorul social?

Depuneţi o cerere de ajutor social. Asistentul social vă ajută în obţinerea tuturor documentelor necesare! Dacă faceţi parte dintr-o familie cu şomeri sau salariaţi cu venituri mici, cu persoane cu dizabilităţi, dacă îngrijiţi de un copil cu vârsta de pănă la 3 ani sau de persoane vârstnice de peste 75 de ani, contactaţi asistentul social din primăria localităţii în care aveţi viza de reşedinţă.

Împreună cu cererea, documentele obligatorii sunt certificatul privind componenţa familiei şi actele de identitate ale tuturor membrilor familiei.

Asistentul social vă va indica alte documente de care aveţi nevoie în funcţie de situaţia particulară a fiecărei familii:
?certificatul de salariu de la locul de muncă;
?copia actului ce confirmă gradul şi termenul invalidităţii/severităţii;
?copia deciziei de plasament în instituţie;
?certificatul privind tipul de studii pe care le urmează orice membru al familiei (cu finanţare bugetară sau prin contract), cu indicarea mărimii bursei, după caz;
?confirmarea de efectuare a plăţii pensiei de întreţinere;
?certificatul privind perioada de satisfacere a serviciului militar în termen;
?certificat confirmativ de la organele abilitate sau copia actelor de proprietate privind terenurile agricole de pe lângă casă (intravilanul localităţilor), precum şi din extravilanul localităţilor;
?copia contractului de arendă, locaţiune.
Cum se calculează ajutorul social?

Ajutorul financiar plătit lunar este diferenţa dintre venitul minim fixat prin lege şi totalul veniturilor de care dispune familia.

Venitul minim garantat fixat prin lege este compus din:
?530 lei pentru persoana solicitantă;
?371 lei pentru fiecare alt membru adult al familiei;
?265 lei pentru fiecare copil;
?159 lei pentru fiecare adult încadrat într-un grad de invaliditate;
?la acesta se adaugă 265 lei pentru fiecare copil invalid şi 53 lei dacă persoana încadrată într-un grad de invaliditate este unicul adult din familie. Din suma acestora se scade totalul veniturilor familiei.

Nu se ia în considerare orice plată unică sub formă de ajutor financiar plătit de Stat sau de autorităţile locale: ajutor material, ajutor de deces, ajutor pentru calamităţi, alte ajutoare de urgenţă sau alocaţii care se acordă o singură dată.
Pentru a sprijini persoanele cu un venit din muncă, din fiecare salariu declarat se scade suma de 60 lei.

Familiilor formate doar din membri inapţi de muncă (copii, persoane invalide, persoane peste 75 de ani) nu li se calculează venitul din activitatea agricolă şi nici pensia de întreţinere.

[ link extern ]

[Observatie moderator: Va rog sa renuntati sa faceti copy-paste de pe acest site, continutul nu este actualizat. In viitor precizati sursa si cititi pct. 2.7 din regulamentul de postare.]
Ultima modificare: Marți, 20 Decembrie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic
@ben46: de unde ati luat dvs. acele cuantumuri??? Deocamdata este in vigoare legea 416/2001, iar venitul minim garantat in plata in acest moment este urmatorul:
Persoana singură - 125 lei
Familia formată din 2 persoane - 225 lei
Familia formată din 3 persoane - 313 lei
Familia formată din 4 persoane - 390 lei
Familia formată din 5 persoane - 462 lei

Pentru fiecare altă persoană peste numărul de 5 persoane, ajutorul social se măreşte cu 31 lei (RON).

Ajutoarele de hrana au fost trimise de Uniunea Europeana si s-au distribuit somerilor, beneficiarilor legii 416/2001 si tuturor pensionarilor cu o pensie sub 400 lei lunar, iar pentru a beneficia de ajutoarele de incalzire, venitul pe membru de familie nu trebuie sa depaseasca 615 RON, si se acorda diferentiat, in functie de tipul de incalzire (vezi aici: [ link extern ] )
De asemenea, nu trebuie sa aiba in proprietate bunuri din categoria celor care exclud acordarea acestui drept (Anexa 2 la HG 920/2011) www.avocatnet.ro/content/art...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor social mancipri mancipri cum se poate obtine ajutorul social si ce acte sunt necesare ? (vezi toată discuția)
Care sunt conditiile sa pot beneficia de ajutor de la primarie? ral-alexandra ral-alexandra SEpoate sa primesc un supliment de la primarie ,daca eu nu lucrez sotul castiga 877ron si avem un copil de 3 ani? si ce documente ar fi necesare daca da? (vezi toată discuția)
Ajutor social ROX333 ROX333 buna ziua, suntem o familie tanara cu un copil de 3 ani, in ultimul an sotul a fost in somaj (firma falimentara) din care mai are doar 1 luna, eu nu am nici ... (vezi toată discuția)