avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Ajutor social
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Ajutor social

buna ziua,
suntem o familie tanara cu un copil de 3 ani, in ultimul an sotul a fost in somaj (firma falimentara) din care mai are doar 1 luna, eu nu am nici un fel de venit de cand am nascut baiatul ...
va rog sa imi spuneti la ce fel de ajutor ne incadram de orice natura atat social cat si de caldura sau hrana sotul meu are somajul de 508 lei pana in octombrie iar copilul 42 lei alocatie.
va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:34, 15 Septembrie 2013
1. Intrati pe:
[ link extern ]
si gasiti acolo tot felul de ajutoare sociale inclusiv cele pentru incalzire, conditiile de acordare si cunatumul fiecaruia din ele.

2. Ce scrie acolo este valabil pentru toate Primariile din tara.
1. Ajutorul social se acordă pe bază de cerere şi declaraţie pe propria răspundere, însoţite de actele doveditoare privind componenţa familiei şi veniturile membrilor acesteia. Este eligibil să primească ajutor social orice persoana singură, sau familie, care realizează venituri, pe membru de familie, sub pragul celor prevăzute de lege.
Astfel, pentru beneficiarii de ajutor social, cuantumul ajutorului se stabileşte ca diferenţă între nivelurile prevăzute mai jos, pentru fiecare caz în parte şi venitul net lunar efectiv realizat. De la 1 iulie 2013 ajutorul social este i:
a) 136 lei pentru persoana singură;
b) 244 lei pentru familiile formate din 2 persoane;
c) 342 lei pentru familiile formate din 3 persoane;
d) 423 lei pentru familiile formate din 4 persoane;
e) 505 lei pentru familiile formate din 5 persoane;
f) câte 35 lei pentru fiecare altă persoană peste numărul de 5 persoane, care face parte din familie;

De la 1 ianuarie 2014:
a) 142 lei pentru persoana singură;
b) 255 lei pentru familiile formate din 2 persoane;
c) 357 lei pentru familiile formate din 3 persoane;
d) 442 lei pentru familiile formate din 4 persoane;
e) 527 lei pentru familiile formate din 5 persoane;
f) câte 37 lei pentru fiecare altă persoană peste numărul de 5 persoane, care face parte din familie.

2. Reglementarile privind ajutoarele sociale de incalzire au fost modificate, dupa ce un act normativ a intrat in vigoare in 1 septembrie. Concret, cuantumul ajutoarelor sociale, precum si nivelul veniturilor nete lunare se vor raporta la Indicatorul Social de Referinta (ISR), desi pana acum acestea erau exprimate direct in lei. De asemenea, pentru a stabili dreptul la ajutorul de incalzire, se vor realiza anchete sociale de catre serviciul public de asistenta sociala.
Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/art...

3. Ajutorul de caldura, in speta , va fi :
Ajutoarele sociale se vor acorda prin compensarea procentuala aplicata la factura pentru energie termica. Concret, in functie de veniturile medii nete lunare pe membru de familie sau al persoanei singure, compensarea procentuala va fi dupa cum urmeaza:
....
90% daca venitul mediu net lunar este de pana la 0,31 ISR (adica 155 lei)
......

www.avocatnet.ro/content/art...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordare ajutor social pentru caldura procesomanul procesomanul Nu am beneficiat pana acum de ajutor social pentru caldura iar din cifrele valorice din articolul prezentat pe avocat net nu inteleg mare lucru. Mai concret ... (vezi toată discuția)
Ajutoare de incalzire wabar wabar Buna seara, Va rog sa ma lamuriti, daca am certificat de hadicap fiind imobilizat la pat, am dreptul la acest ajutor de incalzire? Am am pensie de ... (vezi toată discuția)
Ajutor energie electrica nistorsofia nistorsofia Din aceasta iarna 2013-2014 se vor acorda subventii si ptr. cei care se incalzesc cu energie electrica . Eu am o pensie de 566 si indemnizatie de handicap ... (vezi toată discuția)