avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 395 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cum se descurca cei fara loc de munca in Romania?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cum se descurca cei fara loc de munca in Romania?

Buna ziua! Analizand situatia economica grea din Romania, lipsa locurilor de munca, cresterea preturilor si chiar mai mult... scaderea salariilor mi-a incoltit in minte o intrebare din ce in ce mai intemeiata... Ce fac efectiv cei care nu au loc de munca, sunt dati afara de la job-uri, nu au parinti, rude, prieteni sau orice alta alterantiva care sa-i ajute ? Statul roman ii sprijina cu ceva ? Primesc vreun ajutor?

Bizar faptul ca in conditiile de fata ar fi de astepat ca strazile sa fie pline de vagabonzi si oameni care stau sa pice de foame... Si totusi in Romania mai exista o atmosfera de normalitate... Sa fie oare acestia ultimii ani de aparenta bunastare, umbre al recentului trecut in care economia oarecum se remedia?
Cuantumul ajutorului social se stabileşte ca diferenţă între nivelurile prevăzute de şi venitul net lunar al familiei sau persoanei singure, rezultat din fişa de calcul. Nivelul lunar al venitului minim garantat este de:

a) 125 lei pentru persoana singură;

b) 225 lei pentru familiile formate din 2 persoane;

c) 313 lei pentru familiile formate din 3 persoane;

d) 390 lei pentru familiile formate din 4 persoane;

e) 462 lei pentru familiile formate din 5 persoane;

f) câte 31 lei pentru fiecare altă persoană peste numărul de 5 persoane, care face parte din familie, în condiţiile Legii.

În cazul în care un membru al familiei sau persoana singură beneficiară de ajutor social face dovada că lucrează pe bază de contract individual de muncă, are statut de funcţionar public sau prestează o activitate realizând venituri cu caracter salarial, cuantumul ajutorului social se majorează cu 15% .

Daca mai au si 2 copii = 44 lei alocatiile.

Este adevarat ca suma este destul de mica dar pot sa iti spun ca peste 70% traiesc la tara si au agricultura de subzistenta ori sunt rromi si au activitatile specifice. Am vazut un reportaj de la Cluj in care un cartier de rromi avea Palate cu turnulete, BMW, etc si in care rromii se certau cu inspectorii sociali „că de ce le ia ajutoarele, ca ei nu are ce baga in gura la copii”.
Ultima modificare: Vineri, 22 Iulie 2011
Alexandru Munteanu, Avocat
125 de lei de persoana?? Pai ce sa faci cu banii astia? Nici macar mancarea pe o saptamana nu cred ca se poate cumpara!! :O
Ultima modificare: Vineri, 22 Iulie 2011
Iulian81, utilizator
Stimata doamna,cei 125 de lei vi se platesc totusi din taxele si impozitele pe care le suportam toti cei ce lucram!
Acest ajutor este doar o solute temporara,faceti tot posibilul sa va gasti de lucru si veti castiga cu siguranta mai mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutoare sociale tip alimente ginacom ginacom Buna ziua!Daca am terminat perioada de somaj in februarie 2011si nu mi-am gasit un loc de munca,beneficiez de ajutoarele care se dau somerilor si ... (vezi toată discuția)
Ajutor alimente si ajutor pentru incalzire catalinmia catalinmia Buna ziua.Care sunt conditiile ce trebuiesc indeplinite pentru a beneficia de ajutoarele de hrana care se dau ia primarii cit si cele pentru ... (vezi toată discuția)
Ajutor social handsu handsu Care sunt conditiile de acordare a ajutorului social ? Handsu (vezi toată discuția)