avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 264 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Furt calificat
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Furt calificat

Daca persoana e in stare de detentie, nu i se aplica noua lege

adica este acuzat de furt calificat ,a recunoscut fapta ,:stunned::((
Cel mai recent răspuns: doberv , utilizator 18:49, 31 Iulie 2011
Legea produce efecte doar pentru viitor nu si pentru trecut
care este noua lege?
Probabil utilizatorul face referire la prevederile L.202/2010.

43. Dupa articolul 320 se introduce un nou articol, art. 320^1, cu urmatorul cuprins:
"Judecata in cazul recunoasterii vinovatiei - Art. 320^1
Pana la inceperea cercetarii judecatoresti, inculpatul poate declara personal sau prin inscris autentic ca recunoaste savarsirea faptelor retinute in actul de sesizare a instantei si solicita ca judecata sa se faca in baza probelor administrate in faza de urmarire penala.
Judecata poate avea loc numai in baza probelor administrate in faza de urmarire penala, doar atunci cand inculpatul declara ca recunoaste in totalitate faptele retinute in actul de sesizare a instantei si nu solicita administrarea de probe, cu exceptia inscrisurilor in circumstantiere pe care le poate administra la acest termen de judecata.
La termenul de judecata, instanta intreaba pe inculpat daca solicita ca judecata sa aiba loc in baza probelor administrate in faza de urmarire penala, pe care le cunoaste si le insuseste, procedeaza la audierea acestuia si apoi acorda cuvantul procurorului si celorlalte parti.
Instanta de judecata solutioneaza latura penala atunci cand, din probele administrate, rezulta ca faptele inculpatului sunt stabilite si sunt suficiente date cu privire la persoana sa pentru a permite stabilirea unei pedepse.
Daca pentru solutionarea actiunii civile se impune administrarea de probe in fata instantei, se va dispune disjungerea acesteia.
In caz de solutionare a cauzei prin aplicarea alin. 1, dispozitiile art. 334 si 340�344 se aplica in mod corespunzator.
Instanta va pronunta condamnarea inculpatului, care beneficiaza de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsa prevazute de lege, in cazul pedepsei inchisorii, si de reducerea cu o patrime a limitelor de pedeapsa prevazute de lege, in cazul pedepsei amenzii. Dispozitiile alin. 1�6 nu se aplica in cazul in care actiunea penala vizeaza o infractiune care se pedepseste cu detentiune pe viata.
In caz de respingere a cererii, instanta continua judecarea cauzei potrivit procedurii de drept comun."



Potrivit textului de lege susenuntat,daca inculpatul a recunoscut pana la inceperea cercetarii judecatoresti savarsirea faptelor retinute in sarcina sa in actul de sesizare al instantei,solicitand ca judecata sa se faca in baza probelor administrate la urmarirea penala,instanta va pronunta condamnarea acestui inculpat ,care beneficiaza de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsa prevazute de lege.
Ultima modificare: Joi, 21 Iulie 2011
andymaurul, utilizator
adica lui nu i se va aplica noua lege :((X-(#-o
nu i se vor aplica
deoarece deja a fost condamnat definitiv.
ce ar fi daca s-ar aplica ?
in momentul in care a savarsit infractiunea stia care sunt rigorile legii.
aceasta lege s-a dat pentru a descongestiona instantele .

Alte discuții în legătură

Arestare la domiciliu catalin19975 catalin19975 se scade arestul la domiciliu din pedeapsa care se da la instanta (vezi toată discuția)
Art. 320 indice 1 georgeaboaice georgeaboaice Buna ziua ! Va rog, respectuos, sa imi explicati daca uzez de acest articol 320 indice 1 in cadrul procesual...asta inseamna ca efectiv mi se reduce pedeapsa ... (vezi toată discuția)
Recunoasterea vinovatiei-procedura simplificata anditaru anditaru Unde gasesc art. care se refera la recunoasterea faptelor si scaderea pedepsei cu o treime? (vezi toată discuția)