avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1760 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... dsepre pensia alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

dsepre pensia alimentara

buna ziua.am si eu o intrebare.am un prieten casatorit.sotia insarcinata.ar vrea sa bage divort dar ea il ameninta ca o sa il lase sarac.ea si-a cumparat o casa in franta,vrea sa isi vinda casa din romania si daca el o sa bage cerere de divort ea il ameninta ca o sa ceara judecarea procesului in franta invocand faptul ca nu mai are proprietati in romania,considerandu-se cetatean comunitar,si pensia pe care o va cere va fi una anuala si la valoarea conditiilor de viata de acolo.ma intereseaza daca este posibil asa ceva si daca legea roamna permite asa ceva in conditiile in care la noi cuantumul pt o pensie alimentara nu este mai mare de 30 % din veniturile unei persoane.multumesc,mihaela
Cel mai recent răspuns: Tulcea Detectiv particular , Alte profesii 11:09, 10 August 2008
Procesul se va judeca in Romania, la judecatoria in a carei raza teritoriala au avut ultimul domiciliu comun.
Judecarea unui proces de divort nu este conditionata de existenta sau de neexistenta unor proprietati in tara.
Stabilirea cuantumului pensiei alimentare se face in functie de venitul net al celui obligat la plata acesteia. Intr-adevar, pentru un copil cuantumul este de maxim 25 % din venitul net.
va multumesc mult.sa inteleg ca in cazul in care sotul s-ar muta cu sotia in strainatate si ar reveni in romania,procesul ar putea avea loc la resdinta din strainatate?
Cetatenii romani, casatoriti in Romania/in fata autoritatilor romane, care au domiciliul in strainatate, pot divorta in Romania. Prin urmare, solutia pentru stabilirea competentei jurisdictionale este oferita de art. 150 pct. 1 Legea nr. 105/1992 care prevede ca "Instantele romane sunt (...) competente sa judece (...) procesele dintre persoanele cu domiciliul in strainatate referitoare la actele sau faptele de stare civila inregistrate in Romania, daca cel putin una dintre parti este cetatean roman".
In speta, trebuie indeplinite cele doua conditii cumulative prevazute de textul de lege mai sus aratat :
- cetatenie romana
- casatoria sa fi fost inregistrata in Romania.
Avantajele realizarii divortului in Romania : prevederile legii romane privind desfacerea casatoriei prin divort, sunt de multe ori mult mai permisive, comparativ cu legislatia altor state in aceasta privinta. Durata relativ redusa de solutionare a unui divort in Romania reprezinta, de asemeni, un alt avantaj in acest sens.
Adevarat. Legislatia Romana este mai permisiva si se reduce la aspectul TIMP. Acest lucru nu este valabil si atunci cind intervine COPILUL. Avantaje si dezavantaje.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensia de intretinere - parintele debitor primeste cetatenia altui stat alenicol alenicol Avem si noi o nelamurire legata de consecintele asupra pensiei de intretinere, daca tatal, rezident permanent intr-o alta tara, cu drept de munca si tot ... (vezi toată discuția)
Cetatean italian casatorit romanca cum obtin cetatenia romana? miha_yt miha_yt Sunt cetatean italian casatorit cu romanca din 1998, stabilit in romania din 2008, adica am domiciliul stabil aici doar de 3 ani. Daca divortez de sotia mea ... (vezi toată discuția)
Divort intre cetatean roman si cetatean strain vioricahafsi vioricahafsi Buna ziua,situatia mea este urmatoarea, m-am casatorit in Algeria cu cetatean algerian,am transcris casatoria in Romania, acum 2 ani.Acum o luna, a obtinut ... (vezi toată discuția)