avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 468 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... NOUL COD PENAL
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

NOUL COD PENAL

Buna seara, va rog sa mi spuneti ce s ar putea face pentru o persoana care a fost inchisa pentru crima, a executat 11 ani din pedeapsa, a lucrat si nu a avut abateri disciplinare. Noul cod penal prevede ceva despre o posibila eliberare conditionata?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: andymaurul , utilizator 00:25, 22 Iulie 2011
omor din culpa dar la momentul respectiv au fost martori ce nu au depus marturie referitor la caracterul victimei dar care acum doresc sa depuna marturie.
Pt omor din culpa nu isi ia nimeni 22 de ani. Deci e ceva mult mai grav.
Pt ce anume sa redeschida dosarul dupa 11 ani? CAnd spuneti caracterul victimei la ce va referiti?
Ultima modificare: Vineri, 22 Iulie 2011
ContSters178374, utilizator
MAIDD a scris:

omor din culpa dar la momentul respectiv au fost martori ce nu au depus marturie referitor la caracterul victimei dar care acum doresc sa depuna marturie.

Nu este ucidere din culpa ,la o asemenea pedeapsa.

Uciderea din culpa
*Art. 178. - Uciderea din culpa a unei persoane se pedepeste cu inchisoare de la unu la 5 ani.
Uciderea din culpa ca urmare a nerespectarii dispozitiilor legale ori a masurilor de prevedere pentru exercitiul unei profesii sau meserii, ori pentru efectuarea unei anume activitati, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani.
Cand uciderea din culpa a unei persoane este savarsita de un conducator de vehicul cu tractiune mecanica, avand in sange o imbibatie alcoolica ce depaseste limita legala sau care se afla in stare de ebrietate, pedeapsa este inchisoarea de la 5 la 15 ani.
Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza fapta savarsita din culpa, de orice persoana in exercitiul profesiei sau meseriei si care se afla in stare de ebrietate.
Daca prin fapta savarsita s-a cauzat moartea a doua sau mai multor persoane, la maximul pedepselor prevazute in alineatele precedente se poate adauga un spor pana la 3 ani.

Ultima modificare: Vineri, 22 Iulie 2011
andymaurul, utilizator
Familia victimei doreste sa depuna marturie, au vrut si la primul proces dar inculpatul nu a dorit. Ar putea schimba cu ceva durata pedepsei marturia familiei avand in vedere ca initial nu se cunostea ca victima era ft. violenta.
Condamnatul sa initieze o cale extraordinara de atac -revizuire.

Sectiunea II-Cod procedura penala
Revizuirea

Hotararile supuse revizuirii

Art. 393. - Hotararile judecatoresti definitive pot fi supuse revizuirii atat cu privire la latura penala, cat si cu privire la latura civila.

Cand o hotarare priveste mai multe infractiuni sau mai multe persoane, revizuirea se poate cere pentru oricare dintre fapte sau dintre faptuitori.
Cazurile de revizuire

Art. 394. - Revizuirea poate fi ceruta cand:

a) s-au descoperit fapte sau imprejurari ce nu au fost cunoscute de instanta la solutionarea cauzei;

b) un martor, un expert sau un interpret a savarsit infractiunea de marturie mincinoasa in cauza a carei revizuire se cere;

c) un inscris care a servit ca temei al hotararii a carei revizuire se cere a fost declarat fals;

d) un membru al completului de judecata, procurorul ori persoana care a efectuat acte de cercetare penala a comis o infractiune in legatura cu cauza a carei revizuire se cere;

e) cand doua sau mai multe hotarari judecatoresti definitive nu se pot concilia.

Cazul de la lit. a) constituie motiv de revizuire, daca pe baza faptelor sau imprejurarilor noi se poate dovedi netemeinicia hotararii de achitare, de incetare a procesului penal ori de condamnare.

Cazurile de la lit. b), c) si d) constituie motive de revizuire, daca au dus la darea unei hotarari nelegale sau netemeinice.

In cazul prevazut de lit. e), toate hotararile care nu se pot concilia sunt supuse revizuirii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Eliberare conditionata eu;eu eu;eu in ce conditii se acorda eliberarea conditionata?necesita neaparat munca prestata ? (vezi toată discuția)
Eliberare conditionata pici80 pici80 daca am de executat 3 ani 6 luni cand pot sa cer eliberarea conditionata? (bineinteles cu purtare buna si daca e posibil cu zile lucrate) (vezi toată discuția)
Anul de detentie stefana20 stefana20 Am si eu o intrebare stiti cumva daca exista vreo legea penala care sa echivaleze anul de detenti de la 8 luni la 6luni? si daca da care este aceea? Si daca ... (vezi toată discuția)