avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... taxa auto
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

taxa auto

Am platit taxa auto pe data de 08.07.2008 in Campulung Arges Vreau sa recuperez taxa si nu stiu daca mai pot (au trecut 3 ani). Daca da imi puteti da detalii despre ce acte imi trebuie si mai ales un model despre cum sa fac contestatia la Adm.Financiara Va multumesc
Cel mai recent răspuns: bogdan31 , utilizator 13:34, 2 August 2011
daca in 3 ani nu ati avut timp sa va recuperati taxa acum este prea tarziu. S-a prescris creanta dvs.
Domnule consilier, cu tot respectul, nu sunt de acord cu raspunsul dvs. 1. Din moment ce debitele la buget se prescriu in 5 ani, si recuperarea celor necuvenite cred ca se face tot in 5 ani.
2. Taxa auto a fost declarata ilegala abia de curand, asa ca prescriptia a fost intrerupta pe timpul judecarii cauzei. Va rog sa ma scuzati!
La acest link de pe forum aveti 486 mesaje despre recuperarea taxei auto: www.avocatnet.ro/content/for...
Ultima modificare: Vineri, 22 Iulie 2011
emil6702, utilizator
1. Ii adevarat ca debitele la buget se prescriu in 5 ani. Termenul curge incepand cu data de 1 ian. a anului urmator conform dispozitiilor Codului de proc. fiscala dar in baza Decretul 167 /1958 termenul general de prescriptie (3 ani) este acel termen care-si gaseste aplicatie practica ori de cate ori nu-si gaseste aplicatie un termen special de prescriptie. Recuperarea unei create de la buetul de stat nu este prevazut de un termen special de prescriptie. Prescriptia privind termenul general de 3 ani incepe sa curga de la data cand se naste dreptul la actiune adica din data de 08.07.2008. Pana in present au trecut 3 ani si catava zile deci dupa parerea mea s-a indeplinit termenul de prescriptie. Sa ma corecteze cineva daca scriu aberati!!!!
Si logic atuci cand platiti dupa scadenta o taxe, impozit, etc statul aplica majorari sau penalitati de intarziere. Cand avem de primit de la stat suma ramane nemajorata ba mai mult, mai nou statul isi permite sa amane sau sa esaloneze plata unor sume datorate catatenilor. Si atunici de ce credeti ca statul nu este privilegiat si in domeniul prescriptiei extintive?

2. Nu inseamna ca daca taxa auto a fost declarata ilegala termenul de prescripti se intrerupe. Intr-adevar daca persoana respectiva ar fi depus o cerere de chemare in judecata in intervalul celor 3 ani s-ar fi intrerupt prescriptia .
Nici vorba ca statul sa nu isi creeze privilegii, doar ca acestea incalca pricipiul tratamentului egal in situatii similare. Omul nu avea cum sa-i cheme in judecata atata vreme cat nu avea cum sa stie de ilegalitatea acelei ordonante. Atata vreme cat statul a fost parte procesuala, eu cred ca se aplica dispozitiile privind suspendarea prescriptiei. Statul e format din totalitatea cetatenilor ei, deci si a domnului care si-a achizitionat masina. Eu zic sa incerce si sa faca cerere la Administratia Financiara, cu ajutorul unui avocat, bineinteles. Sunt convins ca daca va cauta in jurisprudenta va gasi antecedente favorabile. Pai ce am face daca statul romanesc ar continua sa ne jumuleasca de bani stiind ca dupa 3 ani actele legislative emise vor fi nule, dar banii ii vor ramane?
Termenul de prescriptie in actiunea de recuperare a taxei de poluare este de 5 ani, iar instantele de judecata dispun si in baza acestui termen.
Va rog nu duceti pe cei ce au nevoie de un sfat in eroare!
Sfatul meu actionati profesionist si veti castiga!

Alte discuții în legătură

Urgent rog lege prescriere datorii firme LisaLashes LisaLashes Buna ziua sper ca postez in locul corect, nu am foarte multe legaturi cu contabilitatea. Daca nu va rog mutati topicul si spuneti-mi unde il pot gasi ... (vezi toată discuția)
Factura din 2006 neachitata la orange preluata de eos Mihai74 Mihai74 In anul 2006 am intrerupt un abonament la orange iar de atunci nu am mai fost contactat de cineva de la orange. In urma cu vreo 3 saptamani ma contactat cei de ... (vezi toată discuția)
Prescriptia creantelor fiscale lloryshyka lloryshyka Buna ziua,acum cateva zile am primit o recomanda prin care mi se comunica ca primaria a recurs la proprirea veniturilor mele din salariu,deoarece acum cativa ... (vezi toată discuția)