avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 208 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cine plateste agentia imobiliara?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cine plateste agentia imobiliara?

Intrebare1 : daca vreau sa inchiriez un apartament prin agentie, cine plateste agentia? cel care inchiriaza sau proprietarul?
intrebare2: daca inchei un contract de inchiriere doar ca sa am ceva la mana, dar nu il inregistrez(este semnat de mine,chiriasul si proprietarul, dar pentru a evita plata de impozite proprietarul nu vrea sa il inregistreze), prin absurd, proprietarul ne poate da afara ?
intrebare3:daca acest contract nu este inregistrat, mai trebuie sa platesc agentia?

as avea nevoie de respunsuri cat mai repede

va multimesc,
Cel mai recent răspuns: ContSters53919 , utilizator 16:39, 10 August 2008
Politica agentiilor imobiliare este diferita. Sunt agentii care percep comision atat de la locator (procent din chirie) cat si de la locatar. Acum depinde si de ce este inscris in contractul incheiat cu agentia.
Inregistrarea contractului la organele fiscale nu este prevazuta pentru validitatea actului.Legea obliga totusi locatorul ca in termen de 15 zile de la semnarea contractului sa-l inregistreze la organele fiscale.
Comisionul agentiei nu are legatura cu inregistrarea contractului. Indiferent de situatie, acesta trebuie platit.
Puteti recurge insa si la tertipuri.
Va intelegeti cu locatorul sa incheiati intre dvs. un contract de inchiriere, iar agentiei ii comunicati ca v-ati razgandit. Asa scapati de comision(si-asa mare).
Av.Eva Carbunaru
Ultima modificare: Duminică, 10 August 2008
ContSters53919, utilizator
Metode si mijloace de fraudare a legislatiei si de a priva bugetul de stat de la astfel de tranzactii,sunt destule.Iar cei care invata sunt destui. Singura vina apartine din pacate legiuitorului,care permite astfel de TERTIPURI:)
Stimabile tulcean:P
Tertipurile nu se refereau la impozit ci la comisioanele luate de agentii. Poate n-am fost explicita...:-/
Eu, de exemplu, acum doua luni, am achizitionat un imobil si, cu toate ca vanzatorul a fost cel care a apelat la serviciile agentiei, m-au taxat si pe mine cu 2%.Or, din pretul unui imobil sa iei 4% mi se pare prea mult pentru efortul pe care-l depune agentia, de a raspunde la telefon, de a da informatii si, eventual, de a se deplasa la locul unde se afla imobilul cu vreun potential cumparator.
Av.Eva Carbunaru

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este legala "garantia" la inchirierea unei locuinte? dar comisionul agentului imobiliar? irol irol Este legala \"garantia\" ceruta de proprietar (locator) la inchirierea unei locuinte? Dar comisionul agentului imobiliar? Nu inteleg de ce viitorul chirias ... (vezi toată discuția)
Contract inchiriere Florian59 Florian59 buna ziua , am o intrebare , locuiesc in Bucuresti(domiciliul stabil) si am o casa in Braila(casa parinteasca) pe care vreau s-o inchiriez ,...unde se face ... (vezi toată discuția)
Cum inchei un contract de inchiriere si ce urmeaza ContSters115447 ContSters115447 am infiintat o firma si urmeaza sa inchiriez un spatiu comercial .Doresc sa stiu daca se incheie la notar ,unde se declara pe urma de mine ,asociat unic sau de ... (vezi toată discuția)