avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 354 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Cum inchei un contract de inchiriere si ce urmeaza
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Cum inchei un contract de inchiriere si ce urmeaza

am infiintat o firma si urmeaza sa inchiriez un spatiu comercial .Doresc sa stiu daca se incheie la notar ,unde se declara pe urma de mine ,asociat unic sau de catre propietar la Administratia financiara?Si cam cat costa taxele de notar?
Cel mai recent răspuns: Mihail Cazacioc , Consilier juridic 11:50, 1 Decembrie 2009
Nu e obligatorie forma autentica a unui contract de inchiriere.Acesta poate imbraca , la fel de bine , forma unui act sub semnatura privata (solo consensu).
Insa , in temeiul adagiului latin pacta sunt servanda , acesta e legea partilor .Asa incat , daca doriti sa existe certitudine si claritate cu privire la drepturile si obligatiile contractuale , va recomand sfatul unui specialist.

Proprietarului ii incumba obligatia de a inregistra, in termen de 15 zile de la incheiere , acest contract la Administratia Financiara.

Succes.
Buna ziua!
Contractul de inchiriere reprezinta o varianta a contractului de locatiune din Codul civil (art. 1416-1445). Actul normativ care reglementeaza contractul de inchiriere a unei locuinte este Legea nr.114/1996 actualizata si republicata.
Partile contractului sunt locatorul (cel care inchiriaza imobilul cu destinatia de locuinta) si locatarul (persoana careia i se inchiriaza respectivul imobil).
Contractul se incheie in forma scrisa, nefiind necesara perfectarea sa in forma autentica, in fata notarului, facand parte din categoria acelor conventii care sunt valabile prin simpla exprimare a consimtamantului (solo consensu).
Exista, de asemenea, obligatia inscrierii, in termen de 15 zile de la data incheierii contractului, la administratia financiara pentru a fi luat in evidenta fiscala, in vederea perceperii impozitului aferent. Multi proprietari de imobile evita inregistrarea fiscala sau, in cel mai bun caz, declara o valoare mult sub cea din contract. In asemenea situatie, pentru locatori, exista o data riscul de a fi sanctionati penal pentru evaziune fiscala, iar in al doilea rand, pot fi expusi sicanelor chiriasilor, care se pot prevala de neinregistrarea fiscala a contractului pentru a nu da inapoi cheile proprietarului pana nu obtin restituirea unei parti din chiria pe care au platit-o, de exemplu, sau, daca reaua-credinta merge si mai departe, pot sustrage bunuri apartinand proprietarului ori pot lasa facturi telefonice putin cam incarcate.
Contractul de locatiune are ca obiect transferul de la locator la locatar a dreptului de folosinta temporara, totala sau partiala asupra bunului cu destinatia de locuit. Locatorul pastreaza asupra bunului pe care l-a inchiriat nuda proprietate. Ca urmare, are dreptul de a vinde unui tert bunul respectiv. Insa cumparatorul bunului are obligatia de a respecta intocmai clauzele contractului aflat in curs de executare.
Chiriasul nu poate subinchiria total sau partial imobilul in care locuieste, decat daca are consimtamantul proprietarului locator. Aceasta este o situatie derogatorie de la dreptul comun, si anume contractul de locatiune reglementat de Codul civil, unde consimtamantul nu este necesar daca nu rezulta in mod expres din contractul de locatiune.
De asemeni aveti obligatia inregistrarii acestuia la ORC ca punct de lucru, filiala , sucursala, etc.
Cu stima !
Colegii mei v-au spus cu exactitate ceea ce trebuie sa faceti. Sfatul meu este ca atunci cand incheiati contractul de inchiriere sa va asigurati asupra clauzelor cu adevarat importante pentru dvs , si anume: rezilierea contractului , perioada de gratie in cazul in care intampinati probleme financiare , reinnoirea contractului si modificarea contractului.B-)
multumesc
Contractul de inchiriere se inregistreaza la AF numai daca Proprietarul(locatorul) este persoana fizica.
Daca sunt doua persoane juridice (locator si locatar) contractul de inchiriere nu se inregistreaza la AF.
Bafta!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proprietarul casei în care stau fără contract de închiriere a vândut imobilul. pot fi obligat să mă mut imediat? serios66 serios66 stau cu chirie la o casa pe care am inchiriato verbal fara contract de inchiriere mentionez faptul ca stau acolo de 2 si 6 luni si m au tot dus cu vorba ca o ... (vezi toată discuția)
Inchiriere apartament mihai_tomaro mihai_tomaro Vreau sa inchiriez un apartament. Proprietarul nu doreste inregistrarea contractului la notariat. Dincolo de evaziunea fiscala pe care o face (nu asta vreau sa ... (vezi toată discuția)
Chiriasi buli20 buli20 chiriasii au obligatia de a fi iregistrati la A.F.? am inteles dar e obligatoriu sau nu? (vezi toată discuția)