avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 878 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... partaj imobil ipotecat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

partaj imobil ipotecat

Buna ziua.

As vrea sa va solicit opinia in urmatoarea problema:

In urma cu 2 ani, am cumparat impreuna cu sotul meu un imobil cu credit ipotecar. El este titularul de credit, mama mea coplatitor si eu girant ( in acel moment eu eram in concediu crestere copil, de aceea nu apar la titular credit).
Mai mult de jumatate din banii cu care am cumparat casa au fost dati de mama mea, ea a vandut o mostenire si mi-a dat mie banii. Cealalta parte din bani e credit ipotecar.
La momentul cumpararii i-am spus notarului la care am facut contractul de vanzare cumparare ca vreau sa se specifice intr-un act ca mare parte din bani mi-au fost dati de mama, doamna notar mi-a spus ca nu se specica asta in contractul de vanzare si e suficient sa faca sotul o declaratie in care sa spuna ca X suma este data de mama mea, o declaratie de mana, nu notariala, fara martori, doar sa recunoasca el asta in scris.
Acum suntem in pragul unui divort si as vrea sa stiu cum sa procedez sa nu am surpriza ca sotul sa vrea jumatate din casa si sa pot dovedi prevenienta banilor de la mama mea.
Mentionez ca avem doi copii si as vrea ca macar acest aspect legat de locuinta sa fie cat mai putin disputat intre noi, sa nu ne aduca prejudicii suplimentare.

Cum sa procedez?
Multumesc foarte mult.













Multumesc foarte mult.
Cel mai recent răspuns: cristeo , utilizator 15:45, 25 Iulie 2011
trebuia sa se specifice in act provenienta banilor. daca notarul a facut cum a vrut , acea declaratie a sotului trebuia obtinuta atunci. nu cred ca sotul va recunoaste acum, in prag de divort.
nu va ramane decat sa probati la partaj contributia mamei. aveti nevoie de avocat musai
incercati sa solutionati pe cale amiabila prin procedura medierii.

Art. 2. - (1) Dacă legea nu prevede altfel, părţile, persoane fizice sau persoane juridice, pot recurge la mediere în mod voluntar, inclusiv după declanşarea unui proces în faţa instanţelor competente, convenind să soluţioneze pe această cale orice conflicte în materie civilă, comercială, de familie, în materie penală, precum şi în alte materii, în condiţiile prevăzute de prezenta lege.
(2) Prevederile prezentei legi sunt aplicabile şi conflictelor din domeniul protecţiei consumatorilor, în cazul în care consumatorul invocă existenţa unui prejudiciu ca urmare a achiziţionării unor produse sau servicii defectuoase, a nerespectării clauzelor contractuale ori a garanţiilor acordate, a existenţei unor clauze abuzive cuprinse în contractele încheiate între consumatori şi agenţii economici ori a încălcării altor drepturi prevăzute de legislaţia naţională sau a Uniunii Europene în domeniul protecţiei consumatorilor.
(3) Persoanele fizice sau persoanele juridice au dreptul de a-şi soluţiona disputele prin mediere atât în afara, cât şi în cadrul procedurilor obligatorii de soluţionare amiabilă a conflictelor prevăzute de lege.
(4) Nu pot face obiectul medierii drepturile strict personale, cum sunt cele privitoare la statutul
persoanei, precum şi orice alte drepturi de care părţile, potrivit legii, nu pot dispune prin convenţie sau prin orice alt mod admis de lege.
(5) În orice convenţie ce priveşte drepturi asupra cărora parţile pot dispune, acestea pot introduce o clauză de mediere, a cărei validitate este independentă de validitatea contractului din care face parte.

Dispoziţii speciale privind conflictele de familie

Art. 64. - (1) Pot fi rezolvate prin mediere neinţelegerile dintre soţi privind continuarea casătoriei, exerciţiul drepturilor părinteşti, stabilirea domiciliului copiilor, contribuţia părinţilor la intreţinerea copiilor, precum şi orice alte neînţelegeri care apar în raporturile dintre soţi cu privire la drepturi de care ei pot dispune potrivit legii.
(2) Înţelegerea soţilor cu privire la desfacerea căsătoriei şi la rezolvarea aspectelor accesorii divorţului se depune de către părţi la instanţa competentă să pronunţe divorţul.
Art. 65. - Mediatorul va veghea ca rezultatul medierii să nu contravină interesului superior al
copilului, va incuraja părinţii să se concentreze în primul rând asupra nevoilor copilului, iar asumarea responsabilităţii părinteşti, separaţia în fapt sau divorţul să nu impieteze asupra creşterii şi dezvoltării acestuia.

Art. 66. - (1) Înainte de încheierea contractului de mediere sau, dupa caz, pe parcursul procedurii,
mediatorul va depune toate diligenţele pentru a verifica dacă între părţi există o relaţie abuzivă ori
violentă, iar efectele unei astfel de situaţii sunt de natură să influenţeze medierea şi va decide dacă, în asemenea circumstanţe, soluţionarea prin mediere este potrivită. Dispoziţiile art. 54 sunt aplicabile în mod corespunzător.
(2) Dacă, în cursul medierii, mediatorul ia cunoştinţă de existenţa unor fapte ce pun în pericol
creşterea sau dezvoltarea normală a copilului ori prejudiciază grav interesul superior al acestuia, este obligat să sesizeze autoritatea competentă.
Ultima modificare: Luni, 5 Septembrie 2011
ContSters20980, utilizator
Da, sigur vom apela la mediere, sau cel putin eu asa imi doresc sa facem totul civilizat, dar daca acest lucru nu va fi posibil, as vrea sa stiu ce am de facut.
E suficienta o declaratie scrisa de sotul meu de mana prin care sa ateste sursa banilor sau trebuie cu martori sau trebuie la notariat? Multumesc.
Imi pare rau ca insist, dar timpul ma preseaza si as vrea daca stie cineva, sa ma sfatuiasca- declaratie scrisa, cu martori, fara martori sau declaratie notariala?
Sau ar trebui sa postez subiectul la sectiunea dreptul familiei?
Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie suma bani cristeo cristeo Buna ziua. Va rog sa-mi acordati sprijinul in rezolvarea urmatoarei probleme: Vrem sa cumparam un apartament cu credit ipotecar. Sotul este titular de credit ... (vezi toată discuția)
Donatie suma bani cristeo cristeo Buna ziua. Va rog sa-mi acordati sprijinul in rezolvarea urmatoarei probleme: Vrem sa cumparam un apartament cu credit ipotecar. Sotul este titular de credit ... (vezi toată discuția)
Partaj după divorț mario2006 mario2006 Buna ziua, Am divorțat de fosta mea soție în iulie 2018, la notar, amiabil. În ceea ce privește împărțirea bunurilor am procedat tot amiabil, astfel: ... (vezi toată discuția)