avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 826 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... persoana disparuta- drepturi
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

persoana disparuta- drepturi

Sunt directorul unui liceu unde un profesor titular este disparut de acasa din luna ianuarie 2011. Ulterior disparitiei , pe postul respectiv a fost repartizat un profesor suplinitor. Disparitia a fost declarata Politiei de catre familie, au aparut poze cu el la televiziune.
Intrebarea mea este urmatoarea: in anul scolar urmator, profesorul disparut isi mentine titulatura pe catedra pe care o detine in continuare? sau isi pierde titulatura? Am de gand sa emit o adresa catre Politie in care sa cer situatia cercetarilor in cazul disparitiei profesorului (stiu ca disparitia unei persoane se declara prin hotarare judecatoreasca dupa un an).
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: meryemmm , utilizator 12:39, 22 Iulie 2011
Problema este destul de delicata. Se pune problema sub ce forma ati incadrat o alta persoana pe postul acestui profesor disparut. Daca raporturile de munca pe care profesorul disparut nu au incetat in momentul in care ati incadrat un alt profesor care sa il suplineasca, si acesta va reaparea va avea dreptul sa isi reia postul. Aceasta pentru ca pana la declararea mortii, drepturile unei persoane disparute exista, ele nu dispar. Aceste drepturi se sting doar in momentul declararii oficiale a mortii.Procedura declararii judecatorsti a mortii unei persoane disparute se va desfasura in fata instantei de judecata, care va pronunta o hotatare judecatoreasca de declarare a mortii si aceasta procedura se poate initia daca a trecut cel putin 1 an de la declararea oficiala a disparitiei. Exista si posibilitatea ca aceasta procedura sa nu aiba loc daca se constata decesul fizic al persoanei. Pana la moartea unei persoane, fie fizica , fie declarata pe cale judecatoreasca drepturile acesteia exista.
Va multumesc pentru raspuns.
Raporturile de munca pe perioada in care acesta nu a venit la munca nu au incetat; el a primit la sfarsitul anului scolar drepturile salariale aferente concediului pentru lunile lucrate; cealalta persoana ce a suplinit orele a fost incadrata cu contract de munca pe perioada determinata, pana la sfarsitul anului scolar ( fara vacanta);
In concluzie , ce ma sfatuiti sa fac pentru luna septembrie cand va trebui sa fac incadrearea, daca acesta nu apare in continuare.....
Nub stiu daca potrivit legii invatamantului postul respectiv se poate declara vacant. Daca se poate declara vacant atunci puteti incadra o alta perosoana pe acel post. Daca ulterior va aparea profesorul va putea solicita reincadrarea.Eu cred ca ar trebui sa numiti temporar, pe o durata determinata pe acel post. Cum v-am explicat, pana la declararea mortii profesoorul disparut beneficiaza de toate drepturile civile, politice etc. Singura solutie este sa numiti temporar pe cineva in locul lui, pana cand se va declara decesul.
Va multumesc foarte mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune imposibila... ContSters117274 ContSters117274 tata mort din 1987, iar mama moarta din 1989 fara a i se elibera certificat de deces. cum este poibila succesiunea??? (vezi toată discuția)
Disparut de la domiciliu Claark Claark Buna ziua! Este vorba de bunicul meu care a disparut de la domiciliu inca in anul 2002. Era anuntat la politie, ei au pus pe lista persoanelor disparute, unde ... (vezi toată discuția)
Declarae deces in instanta lacramitza76 lacramitza76 buna ziua,va rog sa imi spuneti si mie la cat timp dupa obtinerea unei hotarari judecatoresti de,, disparitie,, a unei persoane nemaivazuta de aprox 10 ani se ... (vezi toată discuția)