Un reprezentant al P. sect 2 sustine ca ferestrele unui apartament fac parte din partile comune ptr. ca sunt parti exterioare ,ca si pereti, ai blocului. Intr-o lege anterioara erea prevazut ce fac parte din partile comune , in legea 230 nu am gasit. Exista intro reglamentare , lege , in vigoare care reglementeaza acest lucru ? va multumesc.
Sunt curioasa ce va raspunde acelasi functionar al primariei daca il intrebati despre partea interioara a geamului.
De ce? Pentru ca un zid are 2 pereti. Cel dinafara este proprietate comuna, cel din interior este proprietate individuala.
Asadar un zid are doi proprietari, indiferent unde este el plasat. Daca este intre apartamente, zidul se imparte intre cei doi proprietari, daca este intre apartament si holuri sau este exterior se imparte intre proprietarul apartamentului si proprietatea comuna.
Asadar atunci cand se face o modificare care implica zidul in intregul lui aceasta trebuie sa se faca cu acceptul tuturor proprietarilor implicati.
In cazul geamurilor si usilor problema este un pic mai complicata, dar se rezolva daca proprietarul apartamentului tine cont, la modificarea acestora sa nu degradeze imaginea exterioara.
Poate ne spuneti si concret care e substratul temei propusa ca discutie aici!......:)
Blocul nostru a fost reabilitat termic, unele apart au avut schimbate tamplariile de lemn cu tarmopan , altelor li s-au montat in tot apartamentul iar magazinelor de la parter nu li s-au schimbat nimic . Acum primaria sustine ca tamplaria din apartamente face parte din partile comune iar magazinele (agenti economici , inclusiv cei care functioneaza in apartamente ) sunt puse sa plateasca 33 % din toata lucrarea, proportional cu cota de proprietate. Eu am prevazut ,inca din '98 , in acordul de asociere ce face parte din partile comune dar aceasta nu este opozant cu parerea P. sect 2 care vede decat legea 230 din 2007.
Lucrarile de reabilitare termica pentru un bloc se fac pentru imbunatatirea confortului termic si vizeaza peretii exteriori, inclusiv ferestrele, terasele si subsolul blocului. Din acest punct de vedere toatea acestea sunt cuprinse in devize, situatii de lucrari, contract..., ca o lucrare unitara si comuna intregului bloc. De aceea este corect ca fiecare proprietar sa plateasaca proportional cu suprafata utila sau cota indiviza de proprietate, ca pentru orice lucrare pe proprietatea comuna.
Este corect ca cel care detine 33% din suparafata utila a blocului sa plateasca 33% din costul lucrarii, incluzand tot ce inseamna reabilitare (pereti, terase, ferestre, subsol...).
Da , este corect sa plateasca 33 % din lucrarile la partile comune. Dar ferestrele apartamentelor fac parte din partile comune ( aceasta erea tema pusa in discutie ) ? este corect ca cineva (poate o firma ) sa plateasca ca numai la 10 apart.(din 50 ) s-au schimbat tamplaria ?