avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 322 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Act aditional la contractul colectiv de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Act aditional la contractul colectiv de munca

Buna ziua! Am primit faimosul act aditional cu ajustarile conf noului cod al muncii.
Ca de obicei nu mai obligatii pentru angajat mentionate.
1.As dori sa stiu daca nu vreau sa semnez ce se poate intampla. Mentionez faptul ca sunt angajata pe perioada nedeterminata, angajata din 01.11.2010.
2. Am un articol in actul aditional:
"Atributiile postului sunt prevazute in fisa postului, anexa la Contractul Individual de Munca. Angajatorul are dreptul de a modifica si completa Fisa Postului, in functie de modificarile intervenite in activitatea sa" .

Eu inteleg prin acestea ca angajatorul poate adauga cand doreste noi indatoriri, acest lucru putandu-se face fara acordul meu. Nu este specificat nicaieri ca este un act bilateral (ca au nevoie de acordul meu).

3."
angajatorul are urmatoare drepturi: sa stabileasca obiective de performanta individuala a angajatului"
in cazul in care semnez de asemenea faptul ca angajatorul imi poate fixa obiective privind performanta profesionala, este posibil ca acesta sa-mi desfaca contractul pe motiv ca ating niste obiective "de neatins"?
4. Scrie undeva in lege ca angajatorul este obligat sa mareasca perioada de preaviz ? Eu am semnat contractul pentru 10zile lucratoare pentru preaviz.

multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:41, 23 Iulie 2011
Toate modificarile cu care ati luat acum cunostinta si pentru care veti si semna sunt introduse prin modificarea codului muncii intrat in vigoare in mai 2011.
1. sa ramaneti fara loc de munca
2. este legal (art.40) si a existat si inainte de modificare
3. nu cred (dar nu este imposibil) ca angajatorul sa exagereze; discutati pe argumente
4. daca este vorba de preaviz in cazul demisiei nu este obligat sa il modifice dar are dreptul sa va propuna o modificare. Termenul este cel stabilit in CIM (art.81), modificarea impune perioada pana la x zile lucratoare, asa ca poate fi si de 10 zile. Pentru concediere din motive neimputabile salariatului preavizul este de min.20 de zile lucratoare.

Intre o persoana cu CIM pe durata determinata si una angajata cu CIM pe durata nedeterminata este in avantaj cel cu CIM pe perioada determinata: stie perioada pentru care este angajat, pe cand salariatul cu CIM pe durata nedeterminata nu are o durata precisa, poate fi o zi , o luna, o viata (unii o priviti ca fiind fara "sfarsit").
Ultima modificare: Vineri, 22 Iulie 2011
ContSters42179, utilizator
Multumesc pentru rasp. Referitor la pct 1, care este temeiul legal care sa ma concedieze? pt faptul ca nu vreau sa semnez un act aditional? am semnat un contract pt anumite conditii? atunci daca un contract se poate modifica cand are chef angjatorul sa faca un act aditional, ce siguranta mai are un contract? de ce se mai face? in acest caz nu are baza legala, este exact ca o vorba in vant...
cum se pot aplica alte criterii si retroactiv?
Da. Ati semnat contractul cu anumite conditii dar daca pe parcurs e nevoie de unele modificari prin acte aditionale iar daca dumneavostra nu sunteti de acord, deci nu semnati, nu inseamna ca angajatorul trebuie sa va tina in continuare.
Bun, dar dar nu este specificat nicaieri in contractul meu ca angajatorul are dreptul de a desface contractul in cazul in care face un act aditional si eu nu sunt de acord, corect? ar fi discriminator si un abuz sa aiba dreptul sa desfaca un contract daca eu nu sunt de acord cu un act aditional, nu? practic e un santaj! fiindca eu ca angajat am luat la cunostinta anumite conditii pe care ma bazam, dar el isi rezerva dreptul de a-mi impune orice. Eu de ce nu am acest drept? Vreau si eu sa am dreptul de a face acte aditionale in favoarea mea. Profita de noi si este abuziv ceea ce fac! Eu vreau sa vad un paragraf dintr-o lege in care se face referire la faptul ca angajatorul are dreptul de a desface un contract daca angajatul nu semneaza actul aditional ulterior contractului de munca.

Alte discuții în legătură

Contract de munca si criteriile de evaluare dupa 1.5.2011 apetra apetra Conform ultimelor modificari aduse la Codul muncii, in momentul in care intocmim un contract individual de munca ar trebui sa introducem in contract, ... (vezi toată discuția)
Acte aditionale la vechile contracte de munca? november november Am primit o informatie precum, ca ar trebui sa intocmim -acte aditionale la vechile contracte de munca in care vor fi stabilite obiectivele de performanta si ... (vezi toată discuția)
Indicatori performanta legalitate diminuare salariu ccmihaela ccmihaela Buna ziua, In cadrul firmei se doreste introducerea unor indicatori de performanta dupa care sa fie calculata lunar performanta sefilor. Criteriile de ... (vezi toată discuția)