deea.shoph a scris:
Buna ziua! Am primit faimosul act aditional cu ajustarile conf noului cod al muncii.
Ca de obicei nu mai obligatii pentru angajat mentionate.
1.As dori sa stiu daca nu vreau sa semnez ce se poate intampla. Mentionez faptul ca sunt angajata pe perioada nedeterminata, angajata din 01.11.2010.
2. Am un articol in actul aditional:
"Atributiile postului sunt prevazute in fisa postului, anexa la Contractul Individual de Munca. Angajatorul are dreptul de a modifica si completa Fisa Postului, in functie de modificarile intervenite in activitatea sa" .
Eu inteleg prin acestea ca angajatorul poate adauga cand doreste noi indatoriri, acest lucru putandu-se face fara acordul meu. Nu este specificat nicaieri ca este un act bilateral (ca au nevoie de acordul meu).
3."angajatorul are urmatoare drepturi: sa stabileasca obiective de performanta individuala a angajatului"
in cazul in care semnez de asemenea faptul ca angajatorul imi poate fixa obiective privind performanta profesionala, este posibil ca acesta sa-mi desfaca contractul pe motiv ca ating niste obiective "de neatins"?
4. Scrie undeva in lege ca angajatorul este obligat sa mareasca perioada de preaviz ? Eu am semnat contractul pentru 10zile lucratoare pentru preaviz.
multumesc!
1. Art. 40 (1) C.mun. prevede ca, angajatorul are, in principal, urmatoarele drepturi:
.....
b) sa stabileasca atributiile corespunzatoare fiecarui salariat, in conditiile legii;
......
f) f) sa stabileasca obiectivele de performanta individuala, precum si criteriile de evaluare a realizarii acestora.
..........
Adaugarea de noi atributii in fisa postului de catre angajator nu se poate face decat sub rezerva legalitatii acestora si daca este posibil sa existe vreo legatura cu postul ocupat.
2. Nu exist aniciun text de lege care sa-l oblige pe angajator sa modifice durata preavizului . In sprijinul acestui argument >
- legea nu are efect retroactiv, prin urmare modificarile aduse Codului Muncii sunt aplicabile numai situatiilr aparute dupa intrarea in vigoare a acestor modificari si nu celor ivite inainte de intrarea lor in vigoare - art.1 C.civ. si art.15 alin.2 Constitutia Romaniei
- legea prevede durata maxima a preavizului , astfel incat partile pot stabili o durata mai mica a cestuia in cazul demisiei , iar in cazul concedierii legea prevede durata minim , fapt ce inseamna ca partile pot negocia o durata mai mare a acestuia.
Codul muncii nu prevede obligativitatea stabilirii duratei preavizului ca fiind cea maxima pentru demisie , respectiv cea minima pentru concediere.