avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1113 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... inspectia judiciara
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

inspectia judiciara

Cred ca ar fi bine sa spunem intre toti care sunt din parerile nostre privind situatiile de intarziere, de neregula, gresele materiale si procedurale, din orice cauza, pentru a formula o plangerea generala sociala la inspectia judiciara, ca sa faca ros de un fel de manual de bune practici judiciare, si sa faca un regulament practic despre procedurile ne completate corespunzator, fara sa dam datele concrete, ce sunt grija de fiecare uno.
Eu as incep cu o cauza prin care la nivelul tribunalului dintro o oras mare se cere executare de o sentinta straina despre despartirea si incredintare minorului (pe tatal l-a fost incredintat minora nascuta dintr-o casatoria cu romanca care a plecat cu fata fara voie din Spania, unde a nascut si a crescut), care prin arte de magia, s-a transformat intro cauza de fond, nerespectand cerintele comunitare de rigor. Si cu tot ce sunt temele a discuta, ar fi bine sa se execute antai si sa se rejudece daca asa se vrea printr-o o noua procedura. Nici judecatoria din acelas oras a respectat lucru judecat, nici litispendenta. Argumente? Un imputernicire de inainte cererea de divort pe care tatal dadea voie sa calatoreasca. Cu tot ce dupa legislatia spaniola imputerniciri intre sotiilor sunt nule dupa cererea de divort.
Cel mai recent răspuns: Alvaro Liniers , Avocat 13:57, 23 Iulie 2011
Domnule avocat, tocmai ce ati plecat in cautarea sfantului graal. Ghidul dvs de bune practici cere de fapt doua lucruri: ca magistratii sa cunoasca legea si s-o mai si aplice. Daca e prima data cand va intalniti cu aiureli in sistem, bine ati venit in lumea noastra! Daca vreti sa fie si ultima oara, ei bine, nu stiu ce sa zic. Actualmente CSM se preocupa de recrutarea si formarea initiala a magistratilor; daca aceasta preocupare ar fi orientata si spre sanctionarea celor care nu prea au ce cauta in sistem, ar fi ideal. Din pacate politicienii si presa au conlucrat (voit sau nu) spre a conferi o imagine proasta celor din justitie, iar ca raspuns, acestia au adoptat o atitudine defensiva, in bloc. Nu vreau sa dau dovada de scepticism, dar cred ca e nevoie de o gresala flagranta, intr-un an electoral, pentru o schimbare semnificativa a lucrurilor.
Oricum, nu cred ca o initiativa din partea practicienilor ar fi rau primita, cel putin din partea actualului CSM
Daca intentionati sa redactati o asemenea initiativa, imi permit o sugestie:
evaluarea magistatilor, inclusiv sub aspectul competentelor profesionale, sa fie facuta de inspectori judiciari. Sub nici o forma aceasta evaluare nu trebuie sa fie facuta de sef (presedintele de sectie sau de instanta) sau de colegii din aceeasi instanta.
Constatarile inspectorilor judiciari sa fie discutate in plenul CSM, iar sanctiunile sa fie drastice, mergand pana la excluderea din breasla.
Nu stiu ce sa zic. Daca nu dam nici datele personale nici geografice... Cred ca daca fiecare uno spune probleme sale procedurale cu care s-a intampinat in ultimile zile sau mai de mult, aici putem obtine si experenta si cum trebuim sa se le rezolvam. Si doar la urma cu intentia (daca cineva implementeaza dosarul) de a sa fac un ghid de "bune" practici sau o adresare catre inspectia judiciara, CSM, UNBR, Ministerul Justitie, etc, cu reclamatiile facute din celor care fiind o partea importanta a administrarea justitiei, suntem de fapt putin representati acolo sau mai bine zis dispretuiti. Probleme cu notificariile, administrare de probe, redactare sentintele, executarii, drepturilor fundamentale, amenzile profesionalilor.
De fapt stiu de o avcata ce a fosta amendata de catre instanta pentru ca a fost bolnava, a lasat un inlocuitor avocat in cadrul asistenta de oficiu, si inlocuitoara nu a fost la asistenta, data fiind ca in dosarul penal era deja un avocat desemnat de la prima detentia si era doar pentru a justifica prelungirea statu de detentie. Cum se poate primi o amenda in cazul acest?.
Eu as face ceva ce este obligat sa isi faca administratia justitiei: sa primim cel putin noi reclamatiile si cu ele rezolvam cum s-as proceda.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Trimitere judecator catre csm claudiuferlai claudiuferlai Buna ziua, Pot trimite un judecator, il pot reclama la CSM pentru modul de judecare a cauzei mele? Adica a refuzat dovezile tehnice ce constau in ... (vezi toată discuția)
Judecatori impartiali sau simpli agenti ai statului? Roland Mindrila Roland Mindrila Cum sa dea judecatorul o hotarare impotriva Statului care il plateste? La randul sau, justitiabilului nu mai poate avea incredere in actul de justitie, in ... (vezi toată discuția)
Greva magistratilor lilicrin lilicrin Greva magistratilor este generala? In toate judetele nu se judeca ? Cat va dura? Cunoaste careva raspunsurile... (vezi toată discuția)