avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de donatie cu rezervarea dreptului de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de donatie cu rezervarea dreptului de uzufruct viager

Buna dimineata,
sora mea este casatorita,are doi copii si sotul ei are un contract de donatie de la mama lui cu rezervarea dreptulu de uzufruct viager,mai are specificat in contract donatie in nume propriu in intelesul art.31.lit.,,b'' din codul familiei cu scutire de raport la dreptul de nuda proprietate asupra imobilului.
Vreau sa stiu daca in cazul divortului ea ci copii au dreptul la partaj.
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Iulie 2011
aureliatoma, utilizator
Nu. Imobilul este bun propriu.
daca mama i-a donat doar fiului ei, nu si sorei, nu are niciun drept la partaj ( asupra acestei locuinte), iar copiii oricum nu au vreun drept la bunurile ce apartin parintilor si acestia le impart
acum in timpul casatoriei construiesc o casa pe terenul unde este inca soacra ei proprietar, ca sa faca actele pe casa cum trebuie sa procedeze sa poata avea si ea dreptul?au inceput constructia fara a avea autorizatie de demolare si de constructie cand va fi gata pe numele cui se va trece casa?pe numele soacrei care este titular de drept?
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Iulie 2011
aureliatoma, utilizator
Daca se construieste de catre cei doi soti, autorizatia chiar daca se elibereaza doar pe numele unuia dintre ei, atat timp cat este obtinuta in timpul casatoriei, constructia este bun comun. Soacra trebuie sa-si dea acordul prin contract de constituire a dreptului de superficie, pentru a se construi pe terenul acesteia. Dreptul sotilor este format din dreptul de proprietate asupra constructiei si dreptul de folosinta asupra terenului -adica, in total, dreptul de superficie.
Spuneti ca se construieste fara autorizatie. Ar fi bine sa mergeti sa intrati in legalitate, cu atat mai mult cu cat interesul este sa se obtina un act care sa ateste si un drept al sotiei. Punand in calcul ca este posibil (care orice altceva in viata) sa divorteze cei doi soti, dupa divort daca sotul obtine autorizatia de construire, fosta sotie ar avea doar un drept de creanta asupra cheltuielilor facute cu construirea, drept pentru care trebuie sa se adreseze instantei pentru constatare si executare. Iar in instanta..../ timp...bani, etc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Iulie 2011
definitiv, utilizator
daca soacra este inca proprietar poate sa obtina autorizatie pe numele ei?

Alte discuții în legătură

Intabulare pe baza actului de donatie cristinaada cristinaada Buna ziua, sotul meu a primit prin act de donatie, in timpul casatoriei, de la mama lui un teren si autorizatia de construire emisa pentru construirea unei ... (vezi toată discuția)
Drept de superficie ionescucarmen ionescucarmen fiul a construit pe terenul mamei (terenul este doar al mamei pt ca i s-a reconstituit dreptul de proprietate aesteia in calitate d emostenitoare) o casa. se ... (vezi toată discuția)
Acte casa la rosu calisse calisse sotia are act de donatie pe un teren. pe acest teren am construit impreuna o casa la rosu. autorizatia de constructie este pe numele sotiei. pot trece casa pe ... (vezi toată discuția)