avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 334 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Inregistrare contract civil
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Inregistrare contract civil

Buna ziua! Am nevoie urgent de un raspuns....In cazul unui contract civil a carui impozit(final de 16%) este retinut la sursa, ce dovada poate aduce beneficiarul lucrarii prestatorului, ca a inregistrat documentul in contabilitate si la administratia financiara pentru ca acesta din urma sa fie sigur ca suma aferenta impozitului va ajunge unde trebuie? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Management Account , Consultant fiscal 23:05, 3 Februarie 2009
In cauza fiind vorba de impozit final retinut la sursa, obligatia de virare revine platitorului - adica beneficiarul contractului de prestari servicii. Potrivit reglementarilor Codului fiscal si calendarului obligatiilor fiscale privind impozitul pe venit pentru anul 2008, termenele de depunere a declaratiilor si de plata publicat de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), impozitul pe venit va fi calculat, retinut si virat de contribuabilii persoane fizice sau juridice care au obligatia retinerii la sursa, pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care se platesc drepturile impozitate.
Dovada platii impozitului se face de catre beneficiar cu ordinul de plata pentru Trezoreria Statului, vizat de banca platitorului, cu care a virat impozitul retinutla sursa.


Multumesc frumos, doamna Florentina!
va rog, explicati practic, ca persoana fizica cu contract civil, ce trebuie sa platesc, cand si unde?
va multumesc!
Art. 52 - Reţinerea la sursă a impozitului reprezentând plăţi anticipate pentru unele venituri din activităţi independente
(1) Plătitorii următoarelor venituri au obligaţia de a calcula, de a reţine şi de a vira impozit prin reţinere la sursă, reprezentând plăţi anticipate, din veniturile plătite:
a) venituri din drepturi de proprietate intelectuală;
B) venituri din vânzarea bunurilor în regim de consignaţie;
c) venituri din activităţi desfăşurate în baza contractelor de agent, comision sau mandat comercial;
d) venituri din activităţi desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor civile încheiate potrivit Codului civil; e) venituri din activitatea de expertiză contabilă şi tehnică, judiciară şi extrajudiciară;
f) venitul obţinut de o persoană fizică dintr-o asociere cu o persoană juridică contribuabil, potrivit titlului IV, care nu generează o persoană juridică.
(2) Impozitul ce trebuie reţinut se stabileşte după cum urmează:
a) în cazul veniturilor prevăzute la alin. (1) lit. a) - e), aplicând o cotă de impunere de 10% la venitul brut.
Diferenta de 6% si contributia la sanatate o platiti dvs.
morfeus a scris:

Buna ziua! Am nevoie urgent de un raspuns....In cazul unui contract civil a carui impozit(final de 16%) este retinut la sursa, ce dovada poate aduce beneficiarul lucrarii prestatorului, ca a inregistrat documentul in contabilitate si la administratia financiara pentru ca acesta din urma sa fie sigur ca suma aferenta impozitului va ajunge unde trebuie? Multumesc!


Venitul realizat in baza conventiei civile este definit ca fiind VENIT DIN ALTE SURSE, iar platitorul de venit este obligat sa va retina 16% impozit in momentul in care va face plata si va completa anual declaratia 205.


Dvs. aveti obligatia inregistarii contractului/conventiei civile la Administratia Financiara in raza careia aveti domiciliul prin depunerea declaratiei 020 impreuna cu o copie a contractului civil.


Ca urmare a incheierii unei convetii civile dvs. nu aveti nimic de plata. Impozitul si sanatatea (daca este cazul) trebuie retinute si virate de catre cel care va da banii.



COD FISCAL
CAP. 9
Venituri din alte surse
Definirea veniturilor din alte surse
(1) În această categorie se includ, însă nu sunt limitate, următoarele venituri:

(...)e) venituri primite de persoanele fizice din activităţi desfăşurate pe baza contractelor/convenţiilor civile, încheiate potrivit Codului civil, altele decât cele care sunt impozitate conform cap. 2 şi conform opţiunii exercitate de către contribuabil. Opţiunea de impunere a venitului brut se exercită în scris, în momentul încheierii fiecărei/fiecărui convenţii/contract civil şi este aplicabilă veniturilor realizate ca urmare a activităţii desfăşurate pe baza acestei/acestui convenţii/contract.


ART. 79

Calculul impozitului şi termenul de plată

(1) Impozitul pe venit se calculează prin reţinere la sursă la momentul plăţii veniturilor de către plătitorii de venituri, prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului brut.

(2) Impozitul calculat şi reţinut reprezintă impozit final.

(3) Impozitul astfel reţinut se virează la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reţinut.




~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conventii civile siberd siberd Buna ziua!As vrea sa intreb daca dupa noul Cod al muncii vor fi acceptate conventii intre persoane juridice si persoane fizice neautorizate? Daca da , cum se ... (vezi toată discuția)
Forma legala de colaborare cu muncitori constructie casa lorelena lorelena Buna ziua tuturor, Vom incepe in foarte scurt timp construirea casutei mult visate. Ne puteti sfatui care ar fi cea mai putin costisitoare forma de ... (vezi toată discuția)
Stat salarii la conventii civile CrinaV CrinaV Buna ziua, Puteti sa-mi spuneti cum arata un stat de salarii la Conventii Civile? Daca aveti un model mi-l puteti trimite pe adresa: ... (vezi toată discuția)