avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 222 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Actiuni la o firma - unde aflu cate anume ?
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Actiuni la o firma - unde aflu cate anume ?

Buna ziua,

Am o ruda care s-a stins recent, si sunt unic mostenitor. Din cate cunosc, decedatul avea un numar important de actiuni la o firma - cunosc numele firmei, si banuiesc ca acestea ar trebui sa intre in masa succesorala. Am cautat firma pe BVB, se pare ca a fost delistata in urma cu cativa ani.

Care este procedura legala pentru:
1. a afla cate actiuni apartineau decedatului
2. a intra in posesia unui document (banuiesc ca de la firma aceasta) pe baza caruia sa pot face trabsferul de proprietate, in urma mostenirii.

Am cautat in Depozitarul Central firma respectiva, nu am gasit-o, insa am la dispozitie, de pe net, un document de.delistare de la bursa. Firma functioneaza in continuare.

Intreb care este procedura legala si pentru ca in urma cu cativa ani am avut o conversatie destul de aprinsa cu o secretara de la acea firma, eu cautand sa aflu, in numele rudei care pe atunci traia si imi ceruse ajutorul, sa aflu, asadar, de ce nu primise dividende pe anul respectiv. De aceea as aprecia orice referire la cadrul legal, ca sa nu mai intampin probleme. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: 123cia , utilizator 11:42, 4 Aprilie 2024
Decedatul trebuie sa fi avut o hartie cu care sa dovedeasca ca e actionar la acea firma. Cu acest act faceti succesiunea la notar, vi se va da certificatul de mostenitor. O copie de pe acesta cu una de pe buletinul dumneavostra le trimiteti la firma care va opera in registrul actionarilor. Din acel moment veti figura si la ei ca detinator de drept al acelor actiuni, puteti sa intrebati la ei orice informatie(ca orice actionar) inclusiv cate actiuni detineti si care e situatia repartizarii si platii dividendelor pe ultimii trei ani, pentru ca mai din vechi nu mai puteti ridica.
Actele respective nu mai exista, de aceea si pusesem intrebarea. Zic de actele care dovedesc posesia unui procent din partile sociale ale firmei de catre cel decedat. Problema cu actele acelea si cu disparitia lor e mai complexa, nu are rost sa complic speta cu explicatii ce tin de alte aspecte.

Procedura standard de succesiune o cunosc, eu intrebam de situatia cand nu ai la dispozitie aceste dovezi, si mergi la firma. Daca nu obtin cu frumosul o dovada de la ei in ceea ce priveste procentele detinute de ruda mea, ce fac, ii actionez in instanta ?
Scrieti-le o scrisoare prin care spuneti ca sunteti mostenitorul decedatului, eventual anexati copie de pe certificatul de deces si solicitati-le o confirmare a numarului de actiuni detinute de decedat pentru a putea face succesiunea. Poate ar trebui sa consultati mai intai notarul pentru a va spune exact ce trebuie sa contina acesta confirmare de la firma.
Asa am sa fac. Multumesc.
a intrat cineva in posesia acest actiuni ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actiuni berceni sa cl710521 cl710521 Buna ziua, am descoperit ca bunica mea, decedata acum multi ani, avea 935 actiuni la Fabrica de Paine BERCENI SA din Bucuresti. Am cautat putin pe internet ... (vezi toată discuția)
Actiuni mostenite Farkas Traian Farkas Traian In urma procesului national de privatizare bunica mea a intrat in posesia unor actiuni. Aceasta a decedat si pe baza certificatelor de mostenitor ulterioare ... (vezi toată discuția)
Pretul actiunilor sch sch O societate tranzactionabila pe Rasdaq decide delistarea si transformarea in societate inchisa. Unde poate fi gasit pretul per actiune stabilit in urma ... (vezi toată discuția)