avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 948 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Mod de calcul indemnizatie concediu prenatal & lauzie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Mod de calcul indemnizatie concediu prenatal & lauzie

Buna ziua,

Incerc sa imi calculez indemnizatia pt cele 126 zile co pre-post natal va rog sa ma corectati daca gresesc, deoarece mi se pare ca obtin cam mult.

Sa presupunem ca in ultimile 12 luni anterioare venitul brut a fost constant de 4200 ron. Voi intra in prenatal in aug deci pt nr de zile lucratoare voi lua in calcul:
Feb - 20 zile lucratoare
Mar - 23 zile lucratoare
Apr - 19 zile lucratoare - in aceasta lun ama avut 5 zile de co medical, le scad sau nu?
Mai - 22 zile lucratoare
Iun - 21 zile lucratoare
Iul - 21 zile lucratoare

Din cate m-am documentat calculul ar trebui sa arate asa:

(4200 ron * 6 luni) / (20+23+19+22+21+21) = 25200 / 126= 200 ron - care reprezinta Media zilnica a bazei de calcul a indemnizatiei

Deci pt prima luna dp nastere, de ex Octombrie care are 21 zile lucratoare, ar trebui sa primesc (200 ron * 21 zile * 85%) - CAS de 10,5% = 3195 ron net?

Va rog mult sa ma ajutati cu urmarirea calculului, pt ca din OUG 158/2005 nu inteleg dc vorbim de zile lucratoare sau de venituri brute.

Multumesc mult, inca o data, pt ajutor!
Cel mai recent răspuns: adribb8 , utilizator 14:01, 24 Iulie 2011
Calculul este corect, in ansamblu,insa aveti 3erori:

1. pentru aprilie sunt 20 de zile,(15+5cm)
2.venitul din luna aprilie nu cred ca este tot 4200lei pt. ca ati avut si 5 zile 5cm.
3.CAS de 10,5%se aplica la sal. minim brut/tara garantat in plata,deci la 670lei.

Venitul luat in calcul este venitul brut lunar pt. care se calculeaza contributia de asig. de sanatate.
Ultima modificare: Duminică, 24 Iulie 2011
ContSters136493, utilizator
In primul rand multumesc pt raspuns si pt rabdarea de a parcurge calculul :).

Nu inteleg cu ce ma afecteaza faptul ca, CAS-ul se aplica la sal. minim brut/tara garantat in plata? Mi se modifica calculul in vreun fel din moment ce venitul meu depaseste acest minim?

Multumesc inca o data!
Netul dvs.va fi mai mare,caci 670X10,5%=70 iar 3570x10,5%=375lei.
Deci cas ul se aplica la 670 lei indiferent daca venitul dvs. depaseste sau nu acest prag!
Am inteles acum. Multumesc tare mult pt suport! Sunt fff curioasa daca "calculele de acasa se vor potrivi cu cele din targ" :).

O Duminica placuta sa aveti!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul concediu medical adelina20001 adelina20001 Buna ziua! As avea o intrebare. In luna februarie anul curent am lucrat 9 zile si 11 zile am avut concediu medical cod 01. Pe statul de plata pe febr am 512 ... (vezi toată discuția)
Calcul concediu medical cod 01 si prenatal cod 08 pentru februarie 2013 denisimona denisimona Buna ziua, Va rog sa ma ajutati la calculul salariului net pentru luna februarie 2013. De la 1 pana pe 15 feb. 2013 (11 zile lucratoare) am fost in concediu ... (vezi toată discuția)
Plata concediului medical Adriyadriana Adriyadriana Buna ziua,am o întrebare,am concediu medical de pe 13 -17 noiembrie 2017 ,as dori sa stiu deacă mi se va plati.Menționez ca nu am inca 6 luni lucrate,sunt ... (vezi toată discuția)