Bunica mea a decedat de curand , singura ei mostenitoare fiind mama mea , care are certificat de handicap gradul 1 pentru Alzheimer . Mama nu are reprezentant legal , adica nici eu si nici sotul ei , recte tatal meu , nu ne-am invrednicit sa devenim tutore legalizat prin judecatorie . Ce acte sunt necesare pentru ca , ori eu ( ca unic nepot ) ori tatal meu ( ca ginere ) sa dobandim certificatul de mostenitor ?
PS : Pentru imputernicire provizorie , tatal meu a obtinut de la primarie in doua randuri un act cu valabilitate limitata ( o luna ) pentru a putea semna in numele mamei mele . Se poate folosi aceeasi procedura si la notariat pentru actul de mostenire ?
Poate folosi aceiasi procedura si pentru a se prezenta la notariat in numele mamei si a obtine certificat de mostenitor pe numele mamei.Ar trebui sa solicite, tot de la primarie infiintarea unei curatele pentru mama
Pentru dezbaterea succesiunii , pentru succesibilii incapabili(minori, interzisi judecatoresti, alienati mintali) se va numi prin dispozitia primarului , un curator special.
Deasemenea , numirea unui curator special se va putea face si prin instanta, (a se vedea RIL 37/2007),publicat in M.O 752/2007-care a decis ca , in caz de urgenta, este posibila numirea unui curator de catre instanta pe rolul careia se afla cauza, deci a instantei , a judecatoriei de care apartineti.:
"Dispoziţiile art. 44 din Codul de procedură civilă se interpretează în sensul că:
Revine instanţei pe rolul căreia se află cauza competenţa de soluţionare a cererii formulate de partea interesată pentru numirea unui curator special.
Obligatorie, potrivit art. 329 alin. 3 din Codul de procedură civilă."
Pentru minori, alienati mintali, acceptarea se face sub beneficiu de inventar, in prezenta reprezentantilor lor legali.
Obtinere curatela
nick58
Pot sa ma adresez unui notar pt. a se ocupa de obtinerea unei curatele? A decedat sora tatalui meu, iar in testamentul lasat este trecut si el. El este ... (vezi toată discuția)