avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 719 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Acte necesare pentru mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Acte necesare pentru mostenire

Bunica mea a decedat de curand , singura ei mostenitoare fiind mama mea , care are certificat de handicap gradul 1 pentru Alzheimer . Mama nu are reprezentant legal , adica nici eu si nici sotul ei , recte tatal meu , nu ne-am invrednicit sa devenim tutore legalizat prin judecatorie . Ce acte sunt necesare pentru ca , ori eu ( ca unic nepot ) ori tatal meu ( ca ginere ) sa dobandim certificatul de mostenitor ?

PS : Pentru imputernicire provizorie , tatal meu a obtinut de la primarie in doua randuri un act cu valabilitate limitata ( o luna ) pentru a putea semna in numele mamei mele . Se poate folosi aceeasi procedura si la notariat pentru actul de mostenire ?
Cel mai recent răspuns: peskaroosh , utilizator 14:06, 25 Iulie 2011
Poate folosi aceiasi procedura si pentru a se prezenta la notariat in numele mamei si a obtine certificat de mostenitor pe numele mamei.Ar trebui sa solicite, tot de la primarie infiintarea unei curatele pentru mama
Pentru dezbaterea succesiunii , pentru succesibilii incapabili(minori, interzisi judecatoresti, alienati mintali) se va numi prin dispozitia primarului , un curator special.
Deasemenea , numirea unui curator special se va putea face si prin instanta, (a se vedea RIL 37/2007),publicat in M.O 752/2007-care a decis ca , in caz de urgenta, este posibila numirea unui curator de catre instanta pe rolul careia se afla cauza, deci a instantei , a judecatoriei de care apartineti.:
"Dispoziţiile art. 44 din Codul de procedură civilă se interpretează în sensul că:
Revine instanţei pe rolul căreia se află cauza competenţa de soluţionare a cererii formulate de partea interesată pentru numirea unui curator special.
Obligatorie, potrivit art. 329 alin. 3 din Codul de procedură civilă."

Pentru minori, alienati mintali, acceptarea se face sub beneficiu de inventar, in prezenta reprezentantilor lor legali.
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acte de succesiune notariala antoon antoon ce acte i-mi trebuie pentru succesiune din urma lui bunicu?amurit in anul 1992 ,bunica traieste .cum (vezi toată discuția)
Obtinere curatela nick58 nick58 Pot sa ma adresez unui notar pt. a se ocupa de obtinerea unei curatele? A decedat sora tatalui meu, iar in testamentul lasat este trecut si el. El este ... (vezi toată discuția)
Deschidere succesiune corina stancu corina stancu tatal meu a murit acum 1 saptamina, mama este diagnosticata cu Alzheimer. actul de deces al tatalui precum si actul de proprietate al apartamentului parintilor ... (vezi toată discuția)