In cazul in care gradul de indatorare al companiei este mai mare decat 3 dobanzile bancare se considera a fi nedeductibile, respectiv diferentele de curs valutar....
Art 23, alin 4:
"(4) Dobânzile şi pierderile din diferenţe de curs valutar, în legătură cu împrumuturile obţinute direct sau indirect de la bănci internaţionale de dezvoltare şi organizaţii similare, menţionate în norme, şi cele care sunt garantate de stat, cele aferente împrumuturilor obţinute de la instituţiile de credit române sau străine, instituţiile financiare nebancare, de la persoanele juridice care acordă credite potrivit legii, precum şi cele obţinute în baza obligaţiunilor admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată nu intră sub incidenţa prevederilor prezentului articol."
Daca imprumutul este de la o institutie de credit romana, chelt cu dobinzile si dif de curs valutar sint deductibile, indiferent ce valoare are gradul de indatorare.
Asa este, asa cum a precizat @t.simona.
In sfera calculului gradului de indatorare dpdv fiscal intra doar entitatile nereglementate sa acorde imprumuturi (nu sunt institutii fin-bancare sau IFN-uri). Adica imprumuturi de la alte societati com., de la persoane fizice, orice fel de imprumut care nu se poate incadra la respectivul art. din Codul Fiscal.
Cu precizarea ca diferentele de curs valutar care se iau in considerare la calculul gradului de indatorare (asimilandu-se chelt. cu dobanda) sunt doar cele aferente tot imprumuturilor de la entitati "nereglementate". Cu alte cuvinte, daca aveti pierderi nete din diferente de curs valutar de la banci si pierderi nete din diferente de curs valutar de la imprumuturi luate de la persoane fizice, de exemplu, doar cele din urma se vor lua in calcul la gradul de indatorare.