Din 20.07 m-am angajat la o alta firma (vechime totala 3 ani). Dupa cate luni de la incheierea contractului pot cere o adeverinta de venit? Nu am gasit nicio baza legala care sa trateze acest aspect. E cumva la latitudinea angajatorului?
1. Adeverinta o puteti cere oricand aveti nevoie de ea.
2. Codul muncii spune: Art.34
...
(5) La solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.
... Art. 260
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
...
b) incalcarea de catre angajator a prevederilor art. 34 alin. (5), cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei;
...
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
Aceste articole le stiam, insa, fiind angajat de cateva zile nu e normal sa treaca cel putin o luna (dupa ce se face prima plata de salariu) ca sa imi poata elibera acea adeverinta? Multumesc
Nu exista reglementat asa ceva .. prin urmare, ramane la latitudinea angajatorului cand o elibereaza .. in cazul refuzului de a va elibera o astfel de adeverinta aveti dreptul sa sesizati ITM-ul , care va va raspunde in termen de 30 de zile de la data inregistrarii petitiei dvs.