avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 395 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Adeverinta de venit - Perioada minima de eliberare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Adeverinta de venit - Perioada minima de eliberare

Buna ziua.

Din 20.07 m-am angajat la o alta firma (vechime totala 3 ani). Dupa cate luni de la incheierea contractului pot cere o adeverinta de venit? Nu am gasit nicio baza legala care sa trateze acest aspect. E cumva la latitudinea angajatorului?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:05, 25 Iulie 2011
1. Adeverinta o puteti cere oricand aveti nevoie de ea.

2. Codul muncii spune:
Art.34
...
(5) La solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.
...
Art. 260
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
...
b) incalcarea de catre angajator a prevederilor art. 34 alin. (5), cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei;
...
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.

3. Asadar va adresati ITM cu o sesizare.
Aceste articole le stiam, insa, fiind angajat de cateva zile nu e normal sa treaca cel putin o luna (dupa ce se face prima plata de salariu) ca sa imi poata elibera acea adeverinta? Multumesc
Nu exista reglementat asa ceva .. prin urmare, ramane la latitudinea angajatorului cand o elibereaza .. in cazul refuzului de a va elibera o astfel de adeverinta aveti dreptul sa sesizati ITM-ul , care va va raspunde in termen de 30 de zile de la data inregistrarii petitiei dvs.
Ultima modificare: Luni, 25 Iulie 2011
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fost angajator care refuza sa-mi elibereze o adeverinta de venit de pe anul 2013 frunzica frunzica Buna ziua Angajatorul acesta m-a pus pe mine sa iau legatura cu contabilul lui si sa platesc o taxa de 50 de lei ca sa-mi elibereze o adeverinta de venit. Cat ... (vezi toată discuția)
Adeverinte de la ultimul loc de munca!!!!!!!!!!!!11 kakadu kakadu angajatorul refuza sa imi elibereze o caracterizare si Adeverinta de stagiu de cotizare de la locul de munca anterior, pentru cei care au mai lucrat cu ... (vezi toată discuția)
Eliberare adeverinta salariat invatamant ContSters284944 ContSters284944 Care este termenul in care se poate elibera o adeverinta de salariat ? Este stipulat undeva, in cate zile se poate elibera si la cate adeverinte ai dreptul? ... (vezi toată discuția)