avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 632 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Fost angajator care refuza sa-mi elibereze o ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Fost angajator care refuza sa-mi elibereze o adeverinta de venit de pe anul 2013

Buna ziua
Angajatorul acesta m-a pus pe mine sa iau legatura cu contabilul lui si sa platesc o taxa de 50 de lei ca sa-mi elibereze o adeverinta de venit. Cat poate fi de nesimtit un angajator? Am sunat la inspectorii de munca si au zis ca nu ma pot ajuta. Cine ii poate trage la raspundere pe acesti oameni care nu-si respecta obligatiile legale?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:11, 13 Iunie 2014
1. Din Codul muncii:

Art. 34
...
(5) La solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.
...

Art. 260
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
...
b) incalcarea de catre angajator a prevederilor art. 34 alin. (5), cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei;
...

(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.

2. Faceti o sesizare scrisa la ITM si atunci inspectorul care a zis ca nu va poate ajuta acum o sa o faca, nu are incotro.
Legea prevede clar ca la solicitarea scrisa a salariatului sau a fostului salariat (art.8 alin.3 lit.a si b din HG 500/2011),angajatorul are obligatia sa va elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Prin urmare,daca ati depus o astfel de solicitare scrisa la angajator si acesta nu v-a eliberat acea adeverinta,atunci va puteti adresa ITM-ului.
La petitie puteti atasa copia solicitarii depuse la angajator.

Adeverintele eliberate de catre ITM - pana la 01.01.2011 - se elibereaza dupa achitarea unei taxe de 20 lei in contul ITM-ului.
cei de la ITM mi-au raspuns ei nu pot face nimic si ca astfel de cazuri se rezolva doar la tribunal. :-/. Va rog sa ma lamuriti!
Ati depus sesizare scrisa la ITM?
inca nu. Vreau sa incerc sa rezolv omeneste intai

Alte discuții în legătură

Adeverinta vechime in munca b-8 b-8 Buna ziua Am solicitat(prin posta) de la fostul angajator timp de i an si jumatate sa imi elibereze adeverinta de vechime, perioada 01.01.2011-01.06.2012. ... (vezi toată discuția)
Intrebare MariusZoltan MariusZoltan Buna , As dorii si eu un raspuns la o intrebare . Pe data de 1 noiembrie 2012 am incetat activitatea prin demisia mea la o societate .La aceasta societate am ... (vezi toată discuția)
Heeeelp!!! alinaned alinaned Buna seara!am si eu o problema..vreau sa fac impreuna cu sotul pt prima casa,iar eu sunt in crestere copil,mi sa zis ca va trebui sa merg la locul de munca cu ... (vezi toată discuția)