avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1972 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

Buna ziua
Sa va explic problema mea:amandoi parintii au murit de cativa ani si au lasat 2 mostenitori(eu si sora mea).Mama detinea un teren mostenire de la parintii ei si am reusit sa-l cistigam prin tribunale si procese (cu vecinii care au stapinit abuziv),dar toate astea au durat ani si bani cheltuiti doar de catre mine.In toti acesti ani eu am ingrijit acel teren.Acum sora mea vrea sa-l impartim ,dupa ce ea a reusit sa i-a de la tatal meu aproape toate terenurile ,mostenirea lui(prin contract de vinzare- cumparare????). Trebuie sa dezbatem mostenirea si sa impartim acest teren si niste resturi.Mentionez ca eu am testament lasat de ,mama mea pt toate bunurile ei.Pot sa castig acest teren ,fara ca sora mea sa nu aiba drept ? Va rog din suflet sa ma ajutati si sa ma sfatuiti.
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 18:01, 15 August 2008
In cazul unui proces de partaj intentat de sora dv. ati putea solicita completarea masei de partaj si cu bunurile de pe urma atatlui, numai ca va trebui sa anulati acele contracte de vinzare cumoparare ceea ce va fi mai greu. Dar in privinta terenului mostenire de la mama puteti uza de contributia dv. financiara la obtinerea prin judecata a acestui teren care va va mari lotul. cu conditia ca sa produceti dovezi in acest sens. Testamentul lasat de mama dv. se va reduce in limita cotitatii disp[onibile, sora dv. neputind fi inlaturata de la syccesiunea mamei. Avantajos ar fi ca terenul de la mama sa cada in lotul dv. unde aveti o cota mai mare decit sora dv ca efect al legatului universal, iar aceasta sa primesca celelalte resturi din averea parintilor. Succes.
Multumesc pt raspuns,dar atunci intervine o intrebare:Daca se dezbate mostenirea cu bunurile care mai exista acum si ulterior ,prin instanta dovedesc ca acele contracte nu sunt tocmai legale se poate face o suplimentare la mostenire?
Dacă obţineţi o hotărâre definitivă şi irevocabilă prin care se constată nulitatea absolută a acelor contracte de vânzare-cumpărare, ulterior acestea vor intra în masa succesorală putându-se solicita notarului emiterea unui supliment de certificat de moştenitor. ;)
Multumesc
Revin cu o intrebare :Daca sora mea nu a atacat acest testament in termen de 6 ani,eu pot beneficia de testament 100%,ea stia de el de la notar cind nu ne-am inteles la dezbaterea succesiunii prin notariat si nu am ajuns in instanta pina in prezent?
Va rog mult sa imi raspundeti .
Numai prin instanţă vă puteţi obţine drepturile conferite de testament. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrarea in posesie dupa succesiune MIRCEA79 MIRCEA79 Buna ziua , o matusa a lasat testament pentru o sora si un nepot [de mentionat nu avea copii si parinti in viata ] ,dupa decesul matusi s-a facut ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! suntem 3 surori, cea mare nu tine legatura cu noi ... Ralucaa08 Ralucaa08 Buna ziua! Suntem 3 surori, cea mare nu tine legatura cu noi nici cu mama noastra de mai bine de 15 ani refacandu-si viata (tatal fiind decedat) iar mama ne-a ... (vezi toată discuția)
Dreptul copiilor la avere dupa divortul parintilor AliGeoSilva AliGeoSilva Buna ziua. Parintii mei au divortat acum multi ani. Eu am fost incredintata tatalui meu iar sora mea a fost incredintata mamei mele. Daca tatal meu moare sora ... (vezi toată discuția)