avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1140 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... angajatorul vrea sa-mi iau concediul, ce fac?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

angajatorul vrea sa-mi iau concediul, ce fac?

Am niste zile de concediu de anul trecut si toate de anul acesta.
Angajatorul vrea neaparat sa-mi consum concediul si mi-a trimis legislatia de mai jos.
Care e perioada minima de concediu care e obligatorie fiindca nu inteleg prea bine textul legii si pana cand pot sa-mi iau aceste zile de concediu, fiindca nu vreau sa mi le consum daca pot fiindca nu stiu cand am nevoie de ele, dar voi avea nevoie cu siguranta.

ART. 141 – Periodicitatea concediului de odihna; compensari in bani pentru concediul de odihna neefectuat

(1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.

(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului in anul urmator este permisa numai in cazurile expres prevazute de lege sau in cazurile prevazute in contractul colectiv de munca aplicabil.

(3) Angajatorul este obligat sa acorde concediu, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un in calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul.

(4) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.

143 – Programarea concediului de odihna

(1) Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.

(2) Prin programarile colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de munca.

(3) Prin programare individuala se poate stabili data efectuarii concediului sau, dupa caz, perioada in care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioada care nu poate fi mai mare de 3 luni.

(4) In cadrul perioadelor de concediu stabilite conform alin. (2) si (3) salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel putin 60 de zile anterioare efectuarii acestuia.

(5) In cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt.

ART. 144 – Efectuarea in natura a concediului de odihna

Salariatul este obligat sa efectueze in natura concediul de odihna in perioada in care a fost programat, cu exceptia situatiilor expres prevazute de lege sau atunci cand, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.



CCM la nivel de ramura comert

Art. 59. - (1) Concediul anual de odihnă va putea fi fracţionat la solicitarea salariatului sau a angajatorului; una din fracţiuni va

trebui să fie de cel puţin 15 zile lucrătoare. Cealaltă parte va trebui acordată şi luată până la sfârşitul anului în curs.

(2) Când din motive neimputabile salariatului acesta nu şi-a efectuat integral concediul de odihnă pe anul în curs, restul de

concediu se va acorda până la sfârşitul anului următor, în perioada solicitată de salariat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:28, 30 Iulie 2011
Salariatul este obligat sa efectueze in natura concediul de odihna in perioada in care a fost programat, cu exceptia situatiilor expres prevazute de lege sau atunci cand, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.
Va trebui sa va efectuati concediul pe acest an in functie de data programarii. Daca nu exista o asemenea data normal ar fi ca data la care va fi efectuat sa fie stabilita de comun acord angajat-angajator, tinand cont in primul rand de bunul mers al unitatii si in al doilea rand de solicitarea salariatului.
Din cate am inteles din legile acelea trebuie sa va luati zilele de concediu anul acesta.
Ultima modificare: Luni, 25 Iulie 2011
masayoshi, utilizator
Cate zile de concediu trebuie sa-mi iau acum ca sa nu ma mai streseze seful si sa mi le iau pe restul cand am nevoie?
Daca angatorului ii sunt aplicabile prevederile CCM pe ramura comert , atunci potrivit art.59 alin.1 , trebuie sa va luati cel puţin 15 zile lucrătoare CO.
Da, pai am raspuns sa-mi dea 15 zile concediu cand doreste, mi-am mai programat si eu 5, restul cred ca am dreptul sa mi le iau cand am nevoie, mai ales ca sunt si de anul trecut. Tot nu-i convine ceva ca nu mi-a raspuns :))

Alte discuții în legătură

Concediu ramas din 2010. angajatorul ma obliga sa il iau pana la 1 mai. rakan rakan Lucrez de 1 an la firma asta deci e prima oara cand ma intalnesc cu aceasta problema care se pare ca este o uzanta folosita de ani de zile in firma: la ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihnă Iuliana-C Iuliana-C Am dreptul la 21 de zile lucrătoare.Eu mi-am programat 15 zile de concediu,iar restul zilelor,le-am lăsat libere,pentru a putea fi folosit la nevoie (ex.un ... (vezi toată discuția)
Dreptul la concediu de odihna nicoleta_p nicoleta_p Am o nelamurire cu privire la concediul de odihna cuvenit fiecarui angajat. Lucrez din data de 8 septembrie la un abator particular si mi s-a spus ca am ... (vezi toată discuția)