Lucrez de 1 an la firma asta deci e prima oara cand ma intalnesc cu aceasta problema care se pare ca este o uzanta folosita de ani de zile in firma: la inceputul anului toti angajatii primesc un mail prin care sunt anuntati ca vor pierde zilele de concediu ramase din anu precedent daca nu le consuma pana la 1 mai.
Din ce am gasit eu in vechiul cod al muncii la art Art. 141. alineatul 3 : "Angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul."
Deci e ilegal ce incearca ei sa faca si fac de fapt de ani de zile cu toti angajatii (in jur de 200).
Rog o confirmare ca am dreptate de asemenea as dori sa stiu daca noul cod al muncii schimba cu ceva acest articol si daca da, avand in vedere ca zilele de concediu sunt de anul trecut se considera legea veche sau cea noua.
Eu nu intentionez sa imi iau concediu in aprilie si sa stau acasa, doar pentru ca angajatoru se crede leguitor, cand pot sa imi iau concediu vara si sa ma pot relaxa undeva nu sa stau acasa.
Sunt foarte hotarat sa confrunt angajatorul angajatorul si sa cer respectarea legii dar nu inainte sa am o confirmare.
Orice recomandare, sugestie sau sfat este binevenit.
In niciun caz zilele de CO nu se pierd daca nu vor fi luate pana la 1 mai. Cat timp exista un text de lege care prevede clar conditiile in care se ia CO restant, acesta se va aplica.
Pe de alta parte, art. 141 alin. 2 prevede: "prin exceptie de la prevederile art.1 efectuarea concediului in anul urmator este permisa numai in cazurile expres prevazute de lege sau in cazurile prevazute in ccm aplicabil"
Daca nu exista un ccm care sa reglementeze acordarea de CO restant, atunci se aplica alin. 3 , invocat de dvs.
Poate ca in unitatea in care lucrati exista un ccm care prevede ca pana la 1 mai se ia CO restant.
Daca nu exista sau nu prevede, atunci se aplica alin 3 al art.141 conform caruia CO sa ia pana la sfarsitul anului.
Cred ca trebui vazute si alte art.:
Art. 139. - (1) Dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaţilor.
(2) Dreptul la concediu de odihnă anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunţări sau limitări.
Art. 143. - (1) Efectuarea concediului de odihnă se rea lizează în baza unei programări colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţilor, pentru programările colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programările individuale. Programarea se face până la sfârşitul anului calendaristic pentru anul următor. Art. 144. - Salariatul este obligat să efectueze în natură concediul de odihnă în perioada în care a fost programat, cu excepţia situaţiilor expres prevăzute de lege sau atunci când, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.
Inteleg ca nu ati efectuat concediul la data programarii datorita unei situatii de exceptii, situatie pe care ati acceptat-o. Angajatorul se achita anul acesta de obligatia anului 2010 dar nu mai poate tine cont si de dorinta dv. ci de planificare concediilor pentru anul 2011 si de asigurarea unei bune functionari a societatii.
La vara veti intra in concediu aferent anului 2011 daca ati stabilit prin planificarea concediilor acest lucru.
Concediul de odihna se poate acorda si la cerere, fara ca aceasta sa ingreuneze activitatea unitatii.
Ferma si sa cereti respectarea legii trebuia sa fiti in fiecare an si sa solicitati respectarea dreptului de a efectua concediul de odihna.
pentru domnul neagu: deci ei ar putea invoca ca este imposibil din cauza ca ar influenta buna functionare a societatii dar la noi exista back up adica are cine sa faca treaba mea daca imi iau concediu asa cum se intampla tot timpul cand cineva isi ia concediu doar ca nu ne putem lua concediu deodata (si eu si back-up ul meu) dar daca invoca ei asta proabil imi va fi foarte greu sa dovedesc ca plecarea mea nu influenteaza desi stiu clar ca nu pentru ca oricand mi-as lua concediu daca cealalta persoana e la lucru, nu au ce probleme sa apara.
dar acum observ ca sunt obligat sa il fac atunci cand e programat, pai eu inca nu m-am programat... urmeaza sa ma programez deci daca se poate interpreta asa atunci tot de partea mea e legea si aici.
Mai o mica chestiune: daca in contractul individual de munca scrie ceva care spune exact ce imi cer ei, cine primeaza? codul muncii sau contractul?
O sa il caut si o sa il recitesc cu atentie dar sunt aproape sigur ca nu are nici o referire la concediu.
La ultima dvs. intrebare raspunsul este foarte simplu: daca in cim exista prevederea privind efectuarea CO restant pana la 1 mai, aceasta prevedere primeaza inainte de orice.
Explicatia este una singura: cim este semnat de dvs. Prin semnatura ati fost de acord cu toate conditiile pe care el le contine.