Buna ziua.
Este vorba de o persoana, de profesie padurar, care a primit decizia de pensionare, la cerere, anticipat. Este barbat, are 60 de ani si 40 de ani stagiu de cotizare. Pensia i-a fost calculata la un cuantum de 368 lei. In ultimii ani, salariul de incadrare a fost 800 lei, dar inainte a fost si mai mult. Va rog mult sa-mi spuneti cum se calculeaza pensia anticipata in cazul acesta, tinand cont de cele expuse.
Este vorba in cazul de mai sus despre pensie anticipata partiala,pt. ca ar fi avut nevoie de 43 de ani de cotizare(35+8) pt. a primi pensie anticipata.
Fiind pensie anticipata partiala,cuantumul sau se stabileste din cuantumul pensiei pt. limita de varsta,cu o reducere de 0,75%pt. fiecare luna de anticipare.
Astfel,daca spuneti ca domnul are 60 de ani,diminuarea va fi de 60luni( 5 ani pana la varsta standard de 65)x0,75%=0,45% .
Pensia in aceste conditii va fi ma mica cu 0,45%, decat pensia anticipata,pana ce se implineste varsta de 65 de ani.
Cuantumul pensiei se determina prin inmultirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie.
Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determina prin impartirea numarului de puncte rezultat din insumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numarul de ani corespunzator stagiului complet de cotizare,
Punctajul anual al asiguratului se determina prin impartirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate in anul calendaristic respectiv.
Punctajul lunar se calculeaza prin raportarea castigului salarial brut/solda bruta sau, dupa caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contributiei de asigurari sociale, la castigul salarial mediu brut din luna respectiva, comunicat de Institutul National de Statistica.
Avand aceste date,puteti calcula care este cuantumul pensiei cuvenite .
Intr-adevar,pt. cele 60 de luni de anticipare,diminuarea este de 45% din cuantumul pensiei,am sesizat eroarea strecurata,dar nu am mai putut edita comentariul.
Va multumesc. Dar daca nu are toate aceste date pentru a putea calcula exact? In eventualitatea in care se contesta in instanta cuantumul pensiei, cei de la Asigurarile sociale au obligatia de a face dovada tuturor acestor date?
Casa de pensii detine toate aceste date care au stat la baza calculului pensiei.
Pentru activitatea de dinainte de aprilie 2001,si care a fost consemnata intr-un carnet de munca,a existat actiunea de scanare a acestora,tocmai pt. a inregistra aceasta activitate.Dupa aprilie 2001,evidenta la pensii se tine pe baza declaratiilor nominale lunare cu asiguratii si cu contributiile la cas pe care angajatorii le transmit (acum declaratie unica).
Daca exista o contestatie,sau o actiune in instanta,Casa de Pensii va trebui sa faca dovada asupra modului de calcul si a datelor luate in calculul pensiei.
Pensionare
ruxandraIonescu
Sunt nascuta in iunie 1956. Am vechime 39 de ani.
Studii superioare.
La ce varsta pot iesii la pensie?
Cum se calculeaza pensia? Pe baza ultimilor 10 ani? ... (vezi toată discuția)