sotul s a incadrat pentru pensie de boala gr II.A primit decizia cu valoarea in Ron.Fata de sumele mari cu care a contribuit lunar o perioada de 39 de ani, valoarea cu care a venit decizia i se pare foarte mica.Cat reprezinta pensia de boala din ce ai contrbuit sau cum se calculeaza ?A depus contestatie la oficiul de teritoriu Maramures,raspunsul a fost ca trebuie sa astepte un an pentru ca se trimite la Bucuresti.Ca doar nu cred ca Bucurestiul a calculat.Se poate ? Multumesc !
Pensia de invaliditate se calculeaza ca si cea de limita de varsta.
Se fac punctajele lunare,apoi cele anuale pentru intreaga activitate.
Se aduna toate punctajele anuale,apoi totul se imparte la stagiul complet de cotizare(35 de ani).
Rezultatul reprezinta punctajul mediu anual.
La punctajul mediu anual rezultat i se aplica un indice de corectie de 7%.
Punctajul mediu anul rezultat in urma aplicarii indicelui de corectie x valoarea punctului de pensie(830,2)=cuantumul pensiei.
Legea 263/2010
ART. 149
(1) Deciziile de pensie emise de casele teritoriale de pensii si de casele de pensii sectoriale pot fi contestate, in termen de 30 de zile de la comunicare, la Comisia Centrala de Contestatii, respectiv la comisiile de contestatii care functioneaza in cadrul Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Roman de Informatii.
(2) Procedura de examinare a deciziilor supuse contestarii reprezinta procedura administrativa prealabila, obligatorie, fara caracter jurisdictional.
(3) Comisia Centrala de Contestatii functioneaza in cadrul CNPP.
(4) Deciziile de pensie necontestate in termenul prevazut la alin. (1) sunt definitive
ART. 150
(4) Termenul de solutionare a contestatiei este de 45 de zile de la data inregistrarii acesteia.
Contestarea pensiei
126
Bună ziua,
Anul trecut, în luna iulie mama mea trebuia să intre în pensie de drept, după ce a fost în pensie anticipată. Doar luna aceasta a primit de ... (vezi toată discuția)
Calcul pensie
NicoletaAnton
Buna ziua,
Am si eu o intrebare daca poate cineva sa ma ajute cu un raspuns:
Nu inteleg de ce valoarea pensiei tatalui meu, care a iesit la pensie pentru ... (vezi toată discuția)