Buna ziua,
Am si eu o intrebare daca poate cineva sa ma ajute cu un raspuns:
Nu inteleg de ce valoarea pensiei tatalui meu, care a iesit la pensie pentru limita de varsta pe 30.12.1014, este mai mica cu aprox 500 lei fata de colegii lui care aveau salarii mult mai mici decat ale lui si care au iesit la pensie tot pentru limita de varsta cu un an sau doi mai tarziu? Am inteles ca este posibil ca impozitele in cazul lui sa se fi aplicat la net in loc de brut...s-a schimbat vre-o lege de calculare a pensiei intre timp sau este vre-o greseala? Am mai inteles ca au mai fost cazuri in care in instanta s-a castigat.
Multumesc
1. Nu se pot compara pensiile a doua persoane deoarece exista deosebiri intre ele nu numai ca venituri ci si ca stagiu de cotizare, sporuri etc.
2. - Daca este nemultumit de cum i s-a calculat pensi poate face o contestatie la Comisia centrala de contestatii.
- Contestatia se depune la Casa de Pensii (cu numar de inregistrare) care o va trimite la Comisie de unde va primi raspuns.
Ca stagiu de cotizare dimpotriva el a fost seful colegilor care au pensie mai mare decat el si are foarte multi ani de grupa speciala.
Se mai poate depune contestatie acum la Casa de Pensii din moment ce pe decizia de pensionare era termen doar de 30 zile? Sau trebuie sa mergem in instanta?
Multumesc
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:
Art. 149
(1) Deciziile de pensie emise de casele teritoriale de pensii si de casele de pensii sectoriale pot fi contestate, in termen de 30 de zile de la comunicare, la Comisia Centrala de Contestatii, respectiv la comisiile de contestatii care functioneaza in cadrul Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Roman de Informatii.
(2) Procedura de examinare a deciziilor supuse contestarii reprezinta procedura administrativa prealabila, obligatorie, fara caracter jurisdictional.
(3) Comisia Centrala de Contestatii functioneaza in cadrul CNPP.
(4) Deciziile de pensie necontestate in termenul prevazut la alin. (1) sunt definitive.
2. In legatura cu actionarea in instanta a Casei de Pensii trebuie sa consultati un avocat pe asigurari sociale sa vada daca aveti vreo sansa.
Contestarea pensiei
126
Bună ziua,
Anul trecut, în luna iulie mama mea trebuia să intre în pensie de drept, după ce a fost în pensie anticipată. Doar luna aceasta a primit de ... (vezi toată discuția)