Buna ziua !
Daca nu intervine incompatibilitatea prevazuta de legea 329/2009 , se poate continua activitatea in cadrul respectivului spital ( de stat , banuiesc) , cu aprobarea ordonatorului de credite , primind in acelasi timp si pensie .
Daca doreste sa se angajeze in sistemul privat , o poate face , cumuland salariul cu pensia .
Exercitarea profesiei de medic este reglementata de Legea 95/2006,modificata si actualizata,Titlul XII,Cap.I;
"Medicii care au depasit limita de varsta prevazuta la alin. (1)(65 ani) pot profesa in continuare in unitati sanitare private. Desfasurarea activitatii se face in baza certificatului de membru si a avizului anual al Colegiului Medicilor din Romania, eliberat pe baza certificatului de sanatate si a asigurarii de raspundere civila, pentru greseli in activitatea profesionala, incheiata pentru anul respectiv.
(5) In cazul unitatilor sanitare publice care inregistreaza deficit de personal medical, precum si al unitatilor sanitare publice aflate in zone defavorizate, medicii isi pot continua activitatea peste varsta de pensionare prevazuta de lege, pana la ocuparea posturilor prin concurs, la propunerea unitatii sanitare publice, cu avizul anual al Colegiului Medicilor din Romania, prin colegiile teritoriale judetene, respectiv al municipiului Bucuresti, si cu aprobarea Ministerului Sanatatii Publice, respectiv a autoritatii de sanatate publica, in functie de subordonare. "
Concluzie,in spitalul de stat dupa 65 de ani, medicul poate desfasura activitate doar cu aprobarea MS de prelungire a activitatii si doar daca spitalul se afla intr-o zona defavorizata sau cu lipsa de specialisti.In schimb pot presta in sectorul privat.
In sistemul de stat trebuie de verificat deasemenea daca cuantumul pensiei cumulat cu salariul nu depaseste limita admisa de lege pt. astfel de situatii,caz in care pensionarul opteaza fie pt. mentinerea pensiei si intreruperea cim,fie plata pensiei se suspenda pe durata executiei cim.