avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 820 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Incetarea raportului de serviciu al functionarului ...
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Incetarea raportului de serviciu al functionarului public condamnat definitiv pentru savarsirea unei infractiuni

Apelez la forumul dumneavoastră în speranţa că ma veţi putea lămuri în următoarea problemă: un funcţionar public a primit o condamnare de 6 luni inchisoare cu suspendare condiţionată, cu termen de încercare de 2 ani şi 6 luni, acest funcţionar public fiind la acest moment angajat al unei institutii publice. Condamnarea a primit-o prin decizie penala definitivă in luna martie a acestui an. De precizat că această pedeapsă penală a primit-o pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de art.180 alin.2 Cod Penal -loviri şi alte violenţe, fapt consumat inafara orelor de program. Ulterior primirii sentinţei penale, acest funcţionar public este implicat în altă infracţiune, împreună cu alt coleg de serviciu, întocmindu-se un alt dosar penal....la acest moment fiind în cercetări. Nu mai punem la socoteală că noua "abatere " a comis-o in perioada termenului de încercare şi pe timpul pedepsei cu inchisoare cu suspendare.şi mai ales in legătură cu serviciu. ªeful său direct, ingnora toate aceste fapte , nici macar nu a deschis o ancheta interna.., nu a semnalat comisie de disciplina....nimic.Noua infracţiune a fost semnala si in ziarul local, făcându-se semanlat şi faptul ca deja acest funcţionar public are o condamnare definitivă în cazierul judiciar. Aş dori punctul dvs.de vedere legat de faptul că acest functionar public este inca in activitate şi nu are raportul de serviciu inchis ( are atributii de control) avănd în vedere prevederile Legii 188/1999 -statutul functionarilor publici, cu modificări şi completări- cu referire expresă la art.54 lit.h: " ART. 54
Poate ocupa o funcţie publică persoana care îndeplineşte următoarele condiţii:……
h) nu a fost condamnată pentru săvârşirea unei infracţiuni contra umanităţii, contra statului sau contra autorităţii, de serviciu sau în legătură cu serviciul, care împiedică înfăptuirea justiţiei, de fals ori a unor fapte de corupţie sau a unei infracţiuni săvârşite cu intenţie, care ar face-o incompatibilă cu exercitarea funcţiei publice, cu excepţia situaţiei în care a intervenit reabilitarea;
Vă rog să-mi spuneţi dacă acestui "functionar public" trebuia să-i înceteze raportul de serviciu în condiţiile stipulate în art.98 ,alin.(1) lit.f. Dacă da, cum aş putea semnala acest fapt şi unde aş putea depune o sesizare in acest sens? Către AGENŢIA NAŢIONALÃ A FUNCŢIONARILOR PUBLICI? ªeful său direct unde îşi desfăşoară activitatea îl susţine şi încearcă să muşamalizeze prostiile . Din pacate nu are cum să şteargă din cazier "minunea" .........Aştept răspunsul dumneavoastră. Vă mulţumesc anticipat .
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 22:56, 26 Iulie 2011
Din cate imi amintesc, infractiunea de "Lovirea sau alte violente" se savarseste cu intentie directa sau indirecta, asa ca se incadra la litera h:
nu a fost condamnată pentru săvârşirea unei infracţiuni contra umanităţii, contra statului sau contra autorităţii, de serviciu sau în legătură cu serviciul, care împiedică înfăptuirea justiţiei, de fals ori a unor fapte de corupţie sau a unei infracţiuni săvârşite cu intenţie, care ar face-o incompatibilă cu exercitarea funcţiei publice.

Acum, mai trebuia ca si institutia sa faca rost de sentinta definitiva si irevocabila, iar vreun jurist sa faca conexiunile, altfel...

Puteti sesiza ANFP-ul.
In privinta art. 54, alin. (1), lit. h) din Legea nr. 188/1999 parerea mea este alta. Dar, sigur, este posibil sa interpretez gresit aceste prevederi legale, deci rog sa fiu contrazisa daca gresesc.

Dupa enumerarea infractiunilor de la art. 54, alin. (1), lit. h) din Legea nr. 188/1999, legiuitorul a precizat “care ar face-o incompatibilă cu exercitarea funcţiei publice”. Daca legiuitorul ar fi vrut sa nu permita ca o persoana condamnata definitiv pentru savarsirea oricarei infractiuni cu intentie sa ocupe o functie publica, in textul art. 54, alin. (1), lit. h) nu ar mai fi aparut propozitia “care ar face-o incompatibilă cu exercitarea funcţiei publice”.

Parerea mea este ca legiuitorul s-a referit la savarsirea cu intentie a unei infractiuni prevazute de Codul penal si care o fac pe respectiva persoana incompatibila cu ocuparea unei functii publice. Lovirea sau alte violente este o infractiune care poate fi savarsita numai cu intentie, dar nu este o infractiune care o face pe respectiva persoana incompatibila cu exercitarea unei functii publice (daca ma intrebati pe mine, o persoana condamnata definitiv pentru savarsirea cu intentie a oricarei infractiuni nu are ce sa caute in corpul functionarilor publici).

Daca am dreptate in privinta art. 54, alin. (1), lit. h) din Legea nr. 188/1999, situatia va fi rezolvata numai de catre instanta. Nu ati spus foarte multe despre infractiunea savarsita in termenul de incercare. Daca aceasta a fost savarsita cu intentie sau praeterintentie (rezultatul infractiunii s-a produs din culpa) si daca persoana va fi condamnata la o pedeapsa penala, instanta va dispune revocarea suspendarii conditionate iar pedeapsa va fi executata in regim de detentie. In aceasta situatie, indiferent de ceea ce doreste superiorul ierarhic al functionarului public, raportul de serviciu inceteaza de drept.
Ultima modificare: Marți, 26 Iulie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pierdere loc munca 1ita 1ita Daca un functionar public lucreaza intr o Primarie si primeste o condamnare cu suspendare pentru conflict de interese mai ramane angajat la locul de munca ? (vezi toată discuția)
Functionari publici Florin Negrea Florin Negrea daca unui functionar public de conducere i se da o condamnare cu suspendare pentru fals in acte i-se desface si contractul de munca (vezi toată discuția)
Incompatibilitate cu exercitarea functiei crisanpaula50 crisanpaula50 Un functionar public condamnat la X luni de inchisoare cu amanarea aplicarii pedepsei, cu supraveghere de 2 ani, mai poate ramane functionar public ?Mentionez ... (vezi toată discuția)