avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 424 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Codebitor: intrebare
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Codebitor: intrebare

Buna ziua. Sunt garant ipotecar pentru mama mea care a obtinut un credit de nevoi personale cu garantie imobiliara in anul 2008 si pe care am ajutat-o, garantand eu pentru creditul ei cu apartamentul meu. Citind contractul de ipoteca tot vad mentionandu-se "codebitorul"are obligatia de a face ba una ba alta. Doresc sa stiu, codebitorul sunt eu? Sau eu sunt garantul ipotecar si atat? Pentru ca nu inteleg exact la cine se face referire si sunt confuz in ceea ce priveste anumite obligatii ce decurg din contractul de ipoteca.

Iata un exemplu din contractul de ipoteca:

De ex: "4.2 Imprumutatul/Codebitorul vor rambursa creditul in 246 rate lunare egale (incluzand credit si dobanda), a caror valoare, la data incheierii prezentul Contract, este de 194 CHF."

Undeva mai departe se face referire si la Garantul Ipotecar despre care se zice ca garanteaza doar cu "prezenta proprietate", nefacandu-se referire la faptul ca platesc eu pentru mama mea in cazul in care ea inceteaza sa mai faca acelasi lucru.

Asadar, codebitorul in cazul de fata, e acelasi lucru cu Garantul Ipotecar ?

Rog frumos daca poate cineva sa ma lamureasca.

Cel mai recent răspuns: nicki , utilizator 21:47, 26 Iulie 2011
Dvs sunteti garantul ipotecar. Acest lucru inseamna ca, in eventualitatea neplatii ratelor de catre mama dvs, banca isi va acoperi creditul prin utilizarea garantiei - ipoteca. Daca nu ati scos acest credit si pe numele dvs, si nu contribuiti la plata ratelor nu aveti cum fi codebitor. Dvs. sunteti garantul creantei rezultate din credit, in sensul ca, in caz de neplata a creditului, banca are dreptul de a-si recupera creanta din imobilul dvs. adus cu titlu de garantie in contract.
Multumesc pentru raspuns.

Si mai am o nelamurire din contractul de ipoteca.

"Eu, garantul ipotecar declar ca: ma oblig sa achit integral toate spezele privind autentificarea si notarea in Cartea Functiara a prezentului contract, iar in caz de executare silita, sunt de acord ca toate spezele, precum si toate sumele ramase neacoperite prin valorificarea garantiei sunt si raman in sarcina mea."

Asta inseamna ca daca dupa ce e valorificata garantia imobiliara, daca aceasta nu acopera tot creditul, imi vor retine din salariu, sau? Mentionez ca mai am o proprietate pe numele meu, dar aceasta nu e implicata in acest credit si in contractul de ipoteca nici nu e vreo prevedere care ar zice ca-mi cesionez alte proprietati/venituri pentru acoperirea eventualelor diferente in caz de executare silita. Pot avea probleme si cu cealalta proprietate? Repet, nu am semnat nimic in acest sens, singurul lucru care face referire la eventualele mele "contributii" e paragraful mai sus citat.
Buna seara .
Din ce spuneti dvs.cred ca este vorba despre un contract de fidejusiune conventionala , garantie pesonala cu un bun, si nu de garantare pentru credit ipotecar ,deoarece garanteaza alta persoana pentru debitor .Dvs,indepliniti calitatea de fidejusor -conventional ,sunteti garant, nu codebitor.
Cred ca a fost calificat juridic in mod eronat .
Marius Bote .
Domnul nu spune ca a garantat si cu veniturile sale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita dupa anulare clauza popescu-sorin popescu-sorin In conditiile in care prin sentinta definitiva si irevocabila a fost anulata clauza din contractul de credit privind renuntarea la beneficiile de discutiune si ... (vezi toată discuția)
Codebitor solidar si garant ipotecar Marin1 Marin1 Buna ziua, As dori sa am informatii mai detaliate privind urmatoarea situatie: sunt casatorit, am aplicat impreuna cu sotia pentru un credit imobiliar. Eu ... (vezi toată discuția)
Executare silita naepot naepot Ipoteze Creditul este garantat cu ipoteca pe imobilul garantului. Titularul nu mai poate plati si ajunge la executor. Garantul este de acord cu vanazarea ... (vezi toată discuția)