In mod concret, ce poate face o societate care la sfarsitul anului 2010 a omis inregistrarea a 5% din profitul contabil inregistrat (pana la 20% din capitalul social la rezerve legale)? Poate aceasta societate sa faca repartizarea prin proces verbal AGA? Natura unui astfel de caz reprezinta un aspect semnificativ pentru multe societati care s-au confruntat cu situatii similare.
La art. 183 alin. (1) din Legea 31/1990 privind societatile comerciale, cu modificarile si completarile ulterioare, este mentionat ca se va prelua anual din profitul societatii, cel putin 5% pentru formarea fondului de rezerva, pana ce acesta va atinge minimum a cincea parte din capitalul social.
In ceea ce priveste consecintele neconstituirii rezervei legale in conditiile stabilite de art. 183, acestea sunt reglementate prin art. 272 din Legea 31/1990 si prevad ca pentru incalcarea dispozitiilor art.183 se aplica pedeapsa cu inchisoare de la 1 la 3 ani in cazul fondatorului, administratorului, directorului sau reprezentantului legal al societatii.
Cu privire la repartizarea partii din profitul brut la rezervele legale, inregistrarea in contabilitatea trebuia facuta la inchiderea exercitiului financiar prin formula contabila 129 "Repartizarea profitului" = 1061 "Rezerve legale".
In ceea ce priveste natura erorilor, cele inregistrate in perioadele anterioare sunt considerate omisiuni si declaratii eronate cuprinse in situatiile financiare ale entitatii pentru una sau mai multe perioade anterioare rezultand din greseala de a utiliza sau de a nu utiliza informatii credibile care erau disponibile la momentul la care situatiile financiare pentru acele perioade au fost aprobate spre a fi emise sau care ar fi putut fi obtinute in mod rezonabil si luate in considerare la intocmirea si prezentarea acelor situatii financiare anuale. Astfel de erori includ efectele greselilor matematice, greselilor de aplicare a politicilor contabile, ignorarii sau interpretarii gresite a evenimentelor si fraudelor.
Din punct de vedere fiscal, potrivit art. 22 alin. (1) lit. (a) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal coroborat cu prevederile punctului 50 din Titlul II al Normei metodologice de aplicare a acesteia, rezerva legala este deductibila in limita unei cote de 5% aplicata asupra profitului contabil, inainte de determinarea impozitului pe profit, din care se scad veniturile neimpozabile si se adauga cheltuielile aferente acestor venituri neimpozabile, pana ce aceasta atinge a cincea parte din capitalul social subscris si varsat sau din patrimoniu, dupa caz, potrivit legilor de organizare si functionare. De retinut ca rezerva se calculeaza cumulat de la inceputul anului si este deductibila la calculul profitului impozabil trimestrial sau anual, dupa caz.
Astfel, pentru ca societatea in cauza sa nu incalce prevederile Legii 31/1990 privind societatile comerciale, aceasta poate constitui in anul 2011 rezerva legala din profitul aferent anului 2010, conform hotararii adunarii generale a actionarilor sau asociatilor, cu mentiunea ca aceasta nu va fi deductibila la calculul profitului impozabil al anului 2011.
sursa :
[ link extern ]